Zo ziet magie eruit: winti, guna-guna, voodoo, natuurmagie
Wat is'ie toch leuk hè?

Zo ziet magie eruit: winti, guna-guna, voodoo, natuurmagie

In de jaren waarin ik ziektes genas, moest ik tonnen met magie weghalen. Bijna iedereen die ziek is, heeft die troep wel bij zich. De ganse wereld zit er vol mee, bijna iedereen heeft het wel eens gedaan. Vooral mensen die hypocriet ontkennen zelfs maar te weten wat magie is, doen het. Dan vind ik hele zalen vol met mensen, fietsen, auto’s, houten planken, hele plantages vol met kruiden en zelfs steden bij de mensen. Dan had iemand z’n auto, de fiets van zoonlief of het kluswerk van manlief met kracht verwenst of wilde iemand genezen van een of andere ziekte, door hele plantages met kruiden in zichzelf te zetten. Meestal is helderziend zijn niks an, maar het heeft ook grappige kanten. Ik vertel ook wat er nou precies bereikt werd met magie.

Laat ik daar ‘es mee beginnen. Tenslotte moet je toch weten waarom mensen zoiets bizars doen als magie gebruiken, niet? Dat wat zij ‘witte’ magie noemen, dat doen ze om zélf op deze vuile en achterbakse manier een beter leven te krijgen. Maar álle magie neemt iets van een ander weg, dus witte magie is exact net zo slecht als zwarte. Het ziet er ook precies gelijk uit. Zwarte dus, dat doen mensen om een ander kwaad te doen en soms worden zij er zelf ook nog beter van. Het is een rare manier van denken, die ik na 11 jaar met mijn neus erin gezeten te hebben, nog altijd niet kan volgen en ook gewoon niet snap. Ik bedoel … als je een beter leven wilt, dan wérk je daar toch voor?? En als je een vent wilt hebben die jou níet wil, dan zoek je toch gewoon een andere? De wereld bestaat voor 50% uit mannen, dus hoezo moet je per se net die éne hebben, die al een ander heeft en die jou bovendien niet ziet staan? Psychologen en coaches zát om even bij uit te huilen! En waarom moet je per se andermans baan hebben? Banen zat! Maar heel veel mensen denken dus in armoede en in problemen in plaats van in overvloed en oplossingen. Als ze die baan niet krijgen, is hun leven over ofzo. Zonder die ene man of die vrouw kunnen ze niet verder en ze gaan over lijken om die toch te bemachtigen.  Wat ik gezien heb dat mensen doen, is ongelófelijk! Mesjokke gewoon, er is geen ander woord voor.

 

Zelfvertrouwen vs onzekerheid

vobbeldje
Bevobbeld …

Dan nog wat, want je moet ook nog weten waarom magie de ene keer wél en de andere keer níet pakte. Dat is ook simpel hoor: als het slachtoffer een bepaald trauma of een andere narigheid had meegemaakt, waardoor je hem of haar een stuk zelfverzekerdheid kon afgraaien, werkte magie. De ander wordt onzeker, denkt datgene wat jíj wilt stelen, niet meer te kunnen en dan graai jij het gauw weg. Bevobbeld: iemand die je kent, studeert en zit in z’n laatste jaar. Dat is moeilijk en hij zucht en steunt wat af om het allemaal gedaan te krijgen. Jij wilt zelf óók studeren, maar hebt daar de hersens niet voor. En dan … is er koffie: een lucide idee in je hoofd om zijn studievaardigheden af te pakken of tenminste toch wel af te tappen. Je gaat de ander aanpraten dat die het nóóit voor elkaar zal krijgen om die studie af te krijgen en dat hij dat toch wel wist toen hij begon … blablabla … je kent het.

En dan ga je lopen knoeien met kruiden, kaarsen, volle manen en weet ik wat allemaal. De ander krijgt een shock te verwerken – een dikke onvoldoende bijvoorbeeld, een uitbrander van zijn docent of een ongeluk – en jij wrijft zijn pijn er nog even verder in. Ja, gelukt: hij stopt met zijn studie, vlak voor zijn laatste examens en jij scheurt ervandoor met zijn studievaardigheden. Al wil hij later zijn studie nog oppakken om het toch af te maken, dan kán hij het niet meer, want jij zit met je dikke derrière op zijn studievaardigheden. Gevolg: hij kan zich niet meer concentreren, voelt zich onzeker en durft het niet meer aan. Nu het deel voor slachtoffers: magie maakt eigenlijk niets kapot, maar zorgt alleen dat je niet meer kunt opstaan na een moeilijke tijd. Je kunt je relatie dus niet meer terugkrijgen, je studie niet meer oppakken, je baan niet meer terugkrijgen en wellicht ook niet meer een andere baan vinden, je kunt niet meer genezen van een ziekte … enzovoort, enzovoort, enzovoort. Als je in een echt heel rare, onlogische situatie zit waar je echt, echt, echt niet schuldig aan bent, zou het kunnen zijn dat er magie in het spel is.

 

Zo ziet magie eruit als je het ziet

Er kwamen wel eens mensen bij me, die bijvoorbeeld vroegen: “Kun je guna-guna loshalen?”. Of: “Ja maar winti is een heel speciaal soort magie. Dat krijg je niet zomaar weg. Daar moet je verstand van hebben”. Nee dat hoef ik niet, want ik zie immers alles en ik zet geen bescherming neer, maar ik haal de magie echt weg. Dát is pas speciaal! Ik moest vandaag met een grote grijns terugdenken aan de dagen, waarop ik vaak verschillende soorten magie te zien kreeg en verwijderde. Misschien wel aardig om eens te vertellen hoe zoiets er nou uitziet. Ik ben immers de enige die het kan zien! De allergrappigste bescherming die ik gezien heb in mijn carrière, was een minuscuul roze-met-gouden driehoekje. Dat was dus bedoeld als een enórme piramide die het slachtoffer moest beschermen, maar magie’verwijderaars’ weten kennelijk niet dat iedere bescherming die je maakt, onmiddellijk piepklein wordt door de kracht van de magie. Die slokt je bescherming gewoon op en je mag dus wel een stuk of tien keer heel Egypte met ál z’n piramides op werkelijke grootte bij iemand neerzetten, als je die wilt beschermen.

Dan begin ik met de meest artistieke magie die ik ben tegengekomen! Dat was guna-guna, een magievorm uit Indonesië. Het was bedoeld om twee mensen die van elkaar hielden, uit elkaar te drijven en de man aan een andere vrouw te dwingen. Het was maar deels gelukt, maar de relatie tussen de twee geliefden was wel gebroken. Eerst zag ik hun beide huizen en in de tuin van één van de twee zag ik hen beiden liggen met een héleboel slangen in ze. Tot zover niet zo mooi, maar het ging wel redelijk gemakkelijk weg.

Daarna kwam ik in een schitterende Boeddhatempel vol prachtig kunstig houtsnijwerk overal. Allemaal kamers waren er en daar stonden meubels van subliem houtsnijwerk en enorme boeddhabeelden met brandende kaarsjes erbij. De tempel in z’n geheel kreeg ik niet zomaar weg: daarvoor was hij veel te groot en hij was met veel kracht neergezet. Maar er stonden allemaal vervloekte voorwerpen in en die haalde ik eruit. Omdat ik anders werkte dan traditionele magieverwijderaars, die niets weghalen, alleen een bescherming zetten, vertrouwden mensen me soms niet en deden ze een paar behandelingen. Wanneer ik een bres in de magie geslagen had, dus zoveel had verwijderd dat ze er wat van merkten, vonden ze het meestal wel genoeg en stopten ze ermee. Meer waren ze immers niet gewend als resultaat. Tot zover de guna-guna.

Zo kwamen er ook wel eens mensen met winti. Dat is meer een natuurmagie en dan vond ik hele landschappen in of bij mensen. Eén keer heb ik heel hard gelachen toen ik de magie te zien kreeg en dat zal ik je vertellen. Iemand was naar zo’n echte indiaanse magiër helemaal in de Surinaamse binnenlanden geweest met de vraag om magie te zetten voor meer voorspoed. Dat zag er als volgt uit: de man had enorm zijn best erop gedaan en zich geen enkele moeite getroost. Hele mangroves en kruidenvelden zag ik en toen het dorp waar hij woonde. Dat had hij er gewoon in z’n geheel bijgestopt, want hij dacht waarschijnlijk: ach die Hollanders betalen. Dan mag mijn hele dorp wel profiteren van de voorspoed! Alle mensen uit het dorp zaten er ook bij. Het was eigenlijk gewoon heel schattig bedoeld van die magiër: als ik toch magie zet, laat die dan het hele dorp maar ten goede komen. Je voelde zijn intentie gewoon en ik moest heel hard lachen dat die man op die eenvoudige manier dacht.

En dan heb je van die poppen natuurlijk. Wajangpoppen uit Indonesië of voodoopoppen uit Suriname of Afrika. Mensen hadden dan vaak fysieke wajangpoppen in huis, die een ”cadeau” van iemand waren. Ja, een cadeau om hen stuk te maken! Dus ik verzocht hun dan die poppen gauw weg te doen. Soms moesten ze eerst onder de kraan en/of verbrand worden. Dat lag eraan wat iemand ermee uitgespookt had. Voodoopoppen zien er niet uit, dus die geef je niet cadeau. Daar trapt de domste gek nog niet in. Die lagen daarom fysiek gezien altijd bij de dader, die ze dan weer ergens in de grond begraven had ofzo. Ik zag ze energetisch en haalde de spelden er één voor één uit, waarna ik de pop kapotmaakte en liet oplossen. Dan was de magie eraf. Tijdens het verwijderen van de spelden zag ik ook wat die magie voor doel had. Dus of het slachtoffer ziek moest worden of gek of dat er iets kapot moest in het leven van die persoon enzo. Erg, nietwaar? Om een ander zoiets aan te doen.

Voodoo kan er ook uitzien als een dikke zwarte inktvlek: dat is een vloek of verwensing als je dat liever zegt. Andere magie is iedere keer anders. Ik moest nog een keer grijnzen, toen iemand die kanker had en bang was voor haar hachje, een ganse apotheek met medicijnen naast zichzelf gezet had. Die werden haar constant toegediend met een buisje met een heuse injectienaald, die in haar arm zat. Kinderachtig en enorm inhalig natuurlijk, maar ik moest er wel erg om lachen. Of het gewerkt heeft, weet ik ook niet. Magie werkte alleen als er een ingang was, dat vertelde ik net en wist je misschien wel. Je kon iemands leven alleen vernietigen als diegene trauma’s had doorgemaakt. Anders deed het niks en dat is ook precies de reden waarom veel mensen er niet in geloven. Dat is overigens een ontzettend gezonde houding: als je echt helemaal niet snapt dat iemand magie tegen je gebruikt heeft om je kwaad te doen, glijdt het vaak langs je heen naar de grond en pakt het je niet. Dan zie ik het als blubber op de grond liggen en ook dat vind ik heel koddig. Als je niet in magie gelooft, ben je niet naïef, maar reuzeverstandig. Toch is het iets wat echt bestaan heeft en het is goed om dat te weten.

Als laatste had je dan nog satanische magie. Dat is doodgriezelig en ziet er ook heel eng uit. Mijns inziens niet grappig. Dat ziet er zo’n beetje uit alsof je door een goed spookhuis rijdt, op de kermis ofzo. Opeens doemt er een pikzwarte ruimte met schaars rood licht voor je op, waar allemaal schedels van beesten en mensen aan de muur hangen. Soms wel hele skeletten. En van die lange schaduwen enzo, brrrr. Op zich nog niet zó heel erg wellicht, maar je schrikt er zo van. Als er zoiets bij je zit, schrik je overal van en heb je nachtmerries en dat soort dingen. Daardoor denk je dat je PTSS hebt, posttraumatische stressstoornis en krijg je daar de symptomen ook van. Wat hier precies de bedoeling van is, weet ik niet hoor, maar ik vermoed dat het wordt gedaan om je psychische problemen te bezorgen. Angsten ofzo. Degene die psychische problemen heeft, ben jij niet, maar dat is degene die zoiets met je uitvreet.

 

Voorspoed zónder magie!

Waarom schrijf ik dit nou allemaal in de verleden tijd? Wel, … ten eerste omdat ik dit werk niet meer doe en ten tweede omdat je nu magie kunt zetten tot je een ons weegt, maar het heeft geen effect meer. Je moet nu op eigen benen staan en gewoon werken voor je geld, aardig zijn voor anderen als je vrienden wilt hebben en lief zijn voor je partner als je die bij je wilt houden. En als je iets wilt hebben, dan denk je eraan, stel je je voor hoe je het graag zo’n beetje zou willen – hoeft niet heel precies – en dan komt er een kans naar je toe. Verder moet je ook gewoon zorgen dat je geld hebt, als je een nieuwe auto wilt of een fancy huis. Dat je een diploma hebt en/of ervaring, als je een mooie baan wilt en dat soort dingen meer. Je haalt het niet bij een ander weg, want dat is onwaardig. Iedereen heeft recht op een mooi en gelukkig leven, niet alleen jij! Beter nog: jij hebt géén recht op een goed leven en al helemáál niet op geluk als jij aan magie hebt gedaan en andere mensen aan de kant hebt lopen gooien, teneinde zelf alles voor mekaar te hebben. Andere mensen stukmaken, gewoon omdat je kwaad bent dat die leuke man of vrouw niet verliefd op je is of je die ene baan niet krijgt en dan de ander maar ‘even’ verwenst, kan écht helemaal niet. Zulke mensen doorziet iedereen nu wel zo’n beetje en die zijn niet langer geliefd. Magie sucks!

 

 

© Sophia Vassiliou

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.