header
Zo maakt een shock je leven en gezondheid stuk

Zo maakt een shock je leven en gezondheid stuk

Vandaag neem ik iemand die ik goed gekend heb en die al een tijdje overleden is, als voorbeeld van hoe je op verschillende manieren kunt reageren op een shock. Deze meneer kreeg vier flinke shocks in een jaar tijd en ik laat je zien wat er toen met hem gebeurde. Zijn leven ging niet stuk, maar hij werd er ook zeker niet beter op, hoewel het wel zo leek. Waar ik ook op inga, dat zijn de keuzes die hij maakte.

 

Een leven vol wrok en ambitie

Ik  noem hem Pieter. Pieter nu was voor de tweede wereldoorlog geboren en was 16 jaar oud ten tijde van de bevrijding. Hij groeide op in een dorp in Groningen en precies in die tijd overleed zijn vader onverwacht. Die had een eigen bedrijf. De mensen die daar werkten en wellicht ook zijn moeder achtten de jonge Pieter niet in staat het bedrijf over te nemen. Ze zagen wel kwaliteiten in hem, maar geen leidinggevende. Maar Pieter voelde het als een vernedering en hij liep er een flinke scheur in zijn zelfvertrouwen door op.

Alsof die twee akelige gebeurtenissen al niet voldoende waren voor de jonge Pieter, kreeg hij in datzelfde jaar ook nog verlaat de bof. Die liet hem onvruchtbaar achter en toen was er niet veel meer van zijn mannelijkheid over. Natuurlijk probeerde hij dat te herstellen en hij deed enorme moeite om na de mulo naar de hbs te mogen. Helaas werd hij niet toegelaten. Pieter voelde zich niet gezien en zijn vader was er niet meer om hem een beetje te troosten. Dit was uiteraard verschrikkelijk sneu voor Pieter, maar hij ging niet zoeken naar wat hij wél kon. Integendeel: hij ging zichzelf enorm opzwepen om toch een leidinggevende functie te bemachtigen. Alles moest ervoor wijken en dat is een negatieve keuze, zoals je straks zult zien.

Hij volgde een cursus zakelijke correspondentie en ging toen in het dorp werken. Na enige tijd kon hij in de stad Groningen bij een bank terecht. Hij begon als loopjongen en eindigde in 12 jaar tijd als kantoordirecteur. Niet omdat hij goed in zijn werk was, maar omdat hij zichzelf zo opzweepte. Dat had gevolgen voor de hele rest van zijn leven en brak hem tenslotte op, wat ik in ieder geval heel triest vind.

Pieter trouwde een chique vrouw uit het westen van het land. Hij dacht er niet bij na dat zij bazig en arrogant was, gewend aan luxe en nooit tevreden. Hij had dan wel een goede baan inmiddels, maar van binnen was hij een eenvoudige jongen van het platteland. Hij hield ook van het eenvoudige leven. Hij en zijn vrouw adopteerden een dochtertje. Pieter was echter de enige zoon in de familie en met hem zou zijn achternaam uitsterven. Hij wilde dus onder alle beding een zoon hebben. Die kreeg hij niet, want zijn vrouw kon niet met hun dochtertje omgaan. Ze was veel te streng tegen haar, maakte haar uit voor alles wat lelijk was en liet haar geen millimeter vrijheid. De Kinderbescherming nam zoals altijd weer de foute beslissing: ze lieten het dochtertje bij hen, maar gaven er geen tweede kindje bij. Zo lieten ze Pieter en zijn verwende vrouw vol wrok achter.

Hun dochtertje werd helemaal gespannen van de situatie. Ze werd onhandig en verloor al haar zelfvertrouwen. Zijn vrouw maakte om niets de vreselijkste ruzies in huis. Pieter bleef bij haar, omdat hij bang was dat hij anders zijn met zoveel moeite verworven status kwijt zou zijn. Thuis trok hij zich terug en liet hij zijn vrouw die al haar gram op haar adoptiekind afvuurde, maar begaan. Toen de dochter later zelf een zoontje kreeg, zorgde ze dat die de achternaam van haar vader kreeg. Pieter vond dat niet genoeg, want hij had nog steeds wrok dat hij zélf geen zoon had en wentelde die wrok af op haar, door het kind tegen haar op te stoken en over haar te roddelen op school.

 

Gevolgen van negatieve keuzes en wrok

Gevolgen van Pieters keuzes: hij kreeg al jong een hartinfarct, doordat hij niet leefde overeenkomstig met wie hij was. Het leek wel alsof zijn vrouw toen nóg harder aan hem ging trekken en hij kreeg geen adem meer: hij ontwikkelde COPD. Toen hij met pensioen ging, moest hij de hele tijd met haar op belachelijk dure reizen de hele wereld over. Dan had ze wat om de aandacht van haar familie en vriendinnen op te eisen. Dat het reizen hem zijn gezondheid kostte, maakte haar niet uit: ze schoof de schuld van zijn ziek-zijn gewoon af op haar dochter, zoals ze altijd met alles deed. In feite liet zijn hele leven hem zien dat hij bij zichzelf moest blijven, door te zorgen dat hij constant in situaties verzeild raakte, die hij niet aankon.

 

Nog een negatieve manier om met teleurstellingen om te gaan

Zo zie je duidelijk hoeveel een of een paar shockervaringen met je kunnen doen. Ze kunnen je hele leven lamleggen of in ieder geval je leven sterk bemoeilijken. Als je hersenen de opdracht krijgen om een carrière na te jagen, gaan ze dat doen. Dan heb je geen rust voordat je dat allemaal bereikt hebt en als het je niet lukt, ga je afhankelijk van je karakter wrok koesteren en je ongeluk op anderen afschuiven.

Toch zijn er nog ergere mogelijkheden om met shockervaringen om te gaan. Heel veel mensen worden tijdens een shock kwaad op degene die bij ze is en vervloeken die even snel. Zo is het mij eens gebeurd dat ik een ‘vriendin’ die me respectloos behandelde, voorzichtig op haar nummer zette. Ik had niet door wat ze toen deed, want dat gebeurde binnenin haar: ze wenste me toe dat ik mijn goede reputatie en verder alles wat een mens maar kwijtraken kan, zou verliezen. Pas deze week vond ik haar misdaad na 17 jaar en ik hoop dat het eeuwige haatzaaien tegen mij door de scholen van mijn kinderen, de gemeente enzovoort, dat hierdoor heeft kunnen plaatsvinden, nu ein-de-lijk stopt. Omdat dit een ontzettend negatieve persoon was, die de minste kritiek niet kon verdragen en ze die gedachte dat ik kapot moest, met een enorme kracht uitte, gebeurde dat. Een normaal mens krijgt immers niet eens een shock als hij een beetje kritiek krijgt! Dat is puur ego en een kwaadaardig karakter.

 

En nu een positieve omgang met teleurstellingen en shockervaringen

Toch is er ook een positieve manier om met shocks om te gaan. Okee, je mag het bedrijf van je vader niet overnemen. Ja, dat is erg voor een jongen, maar het leven houdt meer in dan een bedrijf. Pieter had zich ook kunnen bedenken dat al die mensen in dat bedrijf gewoon werknemers waren en had zich daarin kunnen schikken. Ook had hij kunnen onderzoeken waar zijn talenten wél lagen. Als hij dat had gedaan, was hij een prachtige, eenvoudige man geworden.

Okee, hij was onvruchtbaar. Ja, dat hakt erin, maar je kunt toch ook een kind adopteren of met kinderen gaan werken? Of als oppas voor de kids van je buren fungeren? Dat zijn positieve manieren om met onvruchtbaarheid om te gaan. Okee, hij mocht niet naar de hbs, maar hij kon ook staatsexamen doen of een normale baan zoeken. Nu was hij bankdirecteur en woonde hij in een prachtig huis, maar hij bleef altijd de jongen uit het dorp. Hij leefde niet zoals hij was en was daardoor niet gelukkig. Bovendien kostte zijn levensstijl hem zijn gezondheid en het geluk van zijn adoptiedochter met haar gezin.

Nog eentje? Zelf wilde ik vroeger graag diëtetiek studeren en ook psychologie. Voor beide moest ik een cursus statistiek doen, want ik had geen wiskunde in mijn pakket. Mijn omgeving reageerde denigrerend en cynisch op mijn plannen, waar ik een shock door kreeg: ik werd bang dat ik het niet kon en zag ervan af. Muziek mocht ik niet studeren van mijn ouders. Maar ik kan goed met teleurstellingen omgaan en heb voor een letterenstudie gekozen. Ik vond ieder vak interessant en heb er veel aan gehad: we bestudeerden naast literatuur en geschiedenis vertaalkunde, didactiek, fonetiek en sociologische taalwetenschap (heel handig voor communicatie). Als je positief in het leven staat, is er altijd wel een alternatief voor iets wat even niet zo gemakkelijk gaat.

Als je zo in het leven staat, kun je de shocks die je zelf hebt meegemaakt en die je lamgelegd hebben, maar ook de shocks die anderen eventueel op je losgelaten hebben, gemakkelijker omzeilen. En als je bij me komt, help ik je om ze weg te halen, zodat je alle opties in het leven weer open hebt staan. Ik wens je een mooie week!

 

© Vassiliou Empowerment

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu