header
Zo kom je onder de macht van een negatieve persoon uit

Zo kom je onder de macht van een negatieve persoon uit

Hoe heb ik mezelf jarenlang zo laag kunnen inschatten! Ik zeg maar steeds dat datgene wat aan mij zo uniek is, het energetische werk is. Juist dat werk waar ik zo’n hekel aan heb! Ja! Terwijl iedereen die ooit bij me is geweest voor een consult, 50 keer zo krachtig weer bij me vandaan gekomen is. Nog één: die kracht blééf! Vooral als ze meerdere malen geweest waren. Daar ben ik dus goed in! En kracht heb je nodig, als je onder de macht van een negatieve persoon uit wilt komen. Of het nou je partner is, een ouder, een vriend, collega of baas: het maakt niet uit, want ze zitten allemaal op dezelfde manier in elkaar. Ze hebben immers hun eigenheid opgegeven voor de macht!

Je weet het hè? Gemene, negatieve, slechte, zuigende enzovoort mensen klitten altijd aan je en winnen ieder conflict. Eigenlijk moet je met zulke types geen conflict aangaan of accepteren, maar soms is het niet te vermijden. Dit is allemaal niet nieuw, want ik weet zeker dat je dit allemaal allang ervaren hebt. Probleem is: wat moet je dán doen om zulke mensen aan de kant te krijgen? Ze overwinnen kan kennelijk niet, maar ze zuigen al je levenskracht (ook wel energie genoemd) op en jij moet toch ook leven. Daar ga ik het vandaag met je over hebben, terwijl ik naar de oudjaarsconférence van Wim Kan uit 1982 zit te luisteren.

Het wordt me steeds duidelijker hoe die negatieve mensen redeneren: in vicieuze cirkeltjes, waar ze je in vangen. Op iedere mogelijke uitgang uit de cirkel – al hak je er zelf één! – hebben ze een driedubbel slot gezet. De enige uitgang is de deur waardoor je ooit naar binnen gekomen bent, hun leven in. Als je die neemt, ben je weer terug bij af en bovendien zit je dan met je leven aan scherven. Ik heb al wel eens verteld dat de bakker bij ons in het dorp twee deuren in haar winkel heeft: een ingang en een uitgang. Daarin raak je nooit verstrikt en deze mevrouw staat je nooit in de weg. Anders had ze de uitgang wel gebarricadeerd.

vleesetende plant
vleesetende plant

Wat je wél kunt doen, is stukje bij beetje allemaal kleine bresjes in hun cirkel slaan. Als je een héle lange adem hebt, kun je dan stukjes van hun ego, hun zelfverzekerdheid, arrogantie en macht afbreken. Maar het is wel erg veel werk en de bres sluit zich gelijk weer, zodra jij gewonnen bent en van ze bent ontsnapt. Dat betekent dat ze je achterna blijven zitten, als je ze verlaat. Het is net als de vleesetende bloem op het plaatje hiernaast, die iedere keer dat ‘ie een vlieg vangt, met kracht dichtklapt. Hij heet overigens Dionaea Muscipula oftewel Venus Vliegenval, voor als je er één wilt kopen.

Negatieve mensen leven concentrisch, terwijl normale mensen zich gewoon vrij voortbewegen door het leven. Met concentrisch bedoel ik dat ze zichzelf helemaal vastnagelen aan hun plek: hun huis, hun baan, hun partner, hun familie, vrienden en vooral ook heel erg hun geld en hun bezittingen. Het lijkt wel of ze wortel schieten en veel zulke mensen hebben dat ook letterlijk gedaan in meditaties en dat soort onzin. Zo zitten ze helemaal vastgeplamuurd aan alles wat ze zich terecht of onterecht toegeëigend hebben. Als je van zo iemand weggaat, krijg je minstens 10 jaar ongeluk. Tegenslagen, ziekte, je vrienden kwijt, je baan kwijt: alles.

frontale cortex
frontale cortex

Dit soort mensen heeft hun rechter hersenhelft tot in den treure geprogrammeerd teneinde alles te overheersen. In de rechterkant van je frontale cortex – zie plaatje – zit namelijk een functie die we allemaal van nature hebben: gezien en gerespecteerd worden. Als je dat ‘tooltje’ africht, heb je overwicht op anderen. Vraag maar eens aan heel veel leraren! Hoe denk je anders dat die orde houden over hele klassen met balende pubers? Als dat stukje hersenen niet goed werkt, moet je allerlei toeren uithalen om je leerlingen stil te krijgen. Dan is lesgeven op een school ontzettend zwaar werk. Een leider, zoals een manager, directeur of politicus, maar ook een beroemd artiest, ondernemer of schrijver heeft dit stukje hersenen werkend.

Zo niet, dan kun je nóg zo prachtig schrijven, nóg zo’n goede leider zijn of wat ook, maar dan word je gewoon niet opgemerkt. Je bent dan afhankelijk van je publiek, net zoals ik, en als dat niet welwillend is om je artikelen of je andere werk te delen, kom je helemaal nergens. Er is alleen wél een verschil tussen dat stukje hersenen normaal werkend hebben en het helemaal afgericht hebben! Als het werkt, ben je op een normale manier zichtbaar en word je niet zo gauw respectloos behandeld. Dan zijn de leerlingen in de klas ook rustig. Heb je het afgericht, dan kruipen mensen voor je, omdat ze bang zijn voor repressailles. Vaak hebben die mensen dat helemaal niet in de gaten of zijn ze zelfs te bang om het toe te geven. Op die manier heeft mijn narcistische ex mijn zoon bijvoorbeeld zo stevig in de tang, dat ik hem nóg altijd niet heb kunnen bevrijden. Ik weet zeker dat je hiervan voorbeelden kent. Ook van mensen die je niet gelijk narcistisch zou noemen, maar eerder gewoon negatief, onaardig, eisend of iets in die geest. Je kunt geen confrontatie met negatieve mensen aan, zonder dat stukje frontale cortex. Ze vegen je zo aan de kant met één opmerking, want ze zijn als schorpioenen: ze steken.

In diezelfde rechterzijde van je frontale cortex bevindt zich ook je intuïtie. Links zit je ‘weten’, maar weten kan nooit tegen voelen op. Voelen doe je namelijk in je lijf en dat is ontzettend krachtig. Je voelt het aan je water, zeg maar. Dit soort mensen heeft hun intuïtie precies net zo afgericht als dat wil-oplegtooltje. Daardoor weten ze exact wat ze moeten doen of tegen je zeggen, want het enige dat belangrijk is in hun leven, dat zijn ze zelf en ze vinden dat ze zichzelf moeten beschermen tegen de boze buitenwereld. Stel je immers toch eens voor dat zíj ontslagen zouden worden! Een normaal mens kan dat wel hebben en zoekt gewoon een nieuwe baan, maar déze mensen hebben zichzelf vastgeplamuurd in hun huidige baan. Met of zonder energetische oefeningen. Daar zitten ze met hun hele hebben en houwen aan vast. Die vinden niet zomaar weer een nieuwe baan, want ze zijn immers niet vrij, zoals een normaal iemand.

Hetzelfde over hun partner, hun vrienden en alles in hun leven: ze zitten eraan vastgeklampt en o wee als je de vriendschap met zo iemand verbreekt! Tien jaar ongeluk is dan wel het minste dat je zult krijgen. Alles gaat dan opeens mis, want met dat wil-oplegtooltje hebben ze in feite hun geest zo afgericht, dat die gaat zorgen dat jij maar even je gezin moet kwijtraken, als je niet meer bevriend met ze wilt zijn. Ziek worden mag je ook en nog veel meer: ach, je kent het wel. Dus of zo’n persoon nou een bekende is, een lastige ambtenaar bij de gemeente bijvoorbeeld of zo’n mens van Jeugdzorg: het zijn allemaal schorpioenen en ze klitten dus en ze steken.

Deze mensen krijgen op een gegeven moment in hun leven zelf ook steeds meer problemen, want die frontale cortex van ze die jouw leven het honderd in gooit (en waarschijnlijk nog een arsenaal aan anderen ook), kunnen ze niet meer gebruiken voor hun eigen leven. Ze kunnen hun eigen leven niet meer sturen zogezeid en dat breekt ze op. Ze gaan er dan ziek en voortijdig oud uitzien, bijvoorbeeld. Ze krijgen geen klanten meer, in ieder geval niet alle goedbetalende klanten, die jij ook wel had gewild, maar door hun toedoen niet kon krijgen. Hun spullen gaan stuk, hun vrienden houden het voor gezien, hun gezin valt uit elkaar enzovoort. Ze kunnen anderen niet meer beheersen met dat stukkie hersenen, want die hebben er tabak van om voor hen te moeten kruipen en komen in opstand of verlaten ze.

hamvraag
De hamvraag

Maar de hamvraag is natuurlijk wel deze: hoe ga jij zo’n persoon uit jouw leven zetten, zonder dat je 10 jaar ongeluk hoeft? Nou, door jouw eigen rechterhelft van je frontale cortex te trainen. Niet africhten, maar gewoon weer werkend krijgen. Zo’n dominant en bazig iemand, ook al lijken ze soms zo zacht en lief, heeft datzelfde tooltje bij jou namelijk platgelegd! Hoe? Door je te choqueren, door je de moed te ontnemen om in je leven te doen wat jij zelf wilt – je studie, een léuke partner, een gezellige baan, vul maar aan. Je bent gaan denken dat je dat niet kunt, omdat die persoon op je heeft zitten inpraten. Misschien is het onbewust gebeurd, maar het is wel degelijk gebeurd en daardoor ben jij je zelfvertrouwen kwijtgeraakt. Je intuïtie, die je kon vertellen dat deze persoon slecht nieuws is; je doorzettingsvermogen dat je door die moeilijke studie had gesleept of had gezorgd dat je een moeilijk punt in je relatie had overwonnen. Enzovoort, enzovoort, enzovoort – het is alsof je koningin Juliana van vroeger hoort praten.

Daar komen we bij datgene waar ik dus zo goed voor ben: om je dat zelfvertrouwen weer terug te helpen bezorgen. Ik ben nooit jaloers en gun je alles, dus ik zal niet op een gegeven moment de boel gaan saboteren, zoals sommige coaches of therapeuten wel eens doen. Ik denk namelijk als volgt: als jij nú weer een mooi leven hebt, ben ik wellicht de volgende die haar leven ook weer op de rit krijgt. En ik krijg er energie van, het maakt me blij, als ik iemand heb helpen opstaan en zijn of haar leven weer oppakken.

Als je er ziek door geworden bent, ga je door mijn coaching ook genezen! Daarvoor heb je immers zelfvertrouwen nodig en een frontale cortex die je waarschuwt wanneer je iets wilt aan doen wat niet goed voor je is en die je trauma’s, je verdriet en je boosheid verwerkt. Zoals je kunt zien, heb ik heel veel mensen juist op déze manier genezen van lichamelijke en geestelijke ziektes, van verdriet en van alles wat ze in de weg staat om gelukkig te zijn! Ik ben hier, dus je kunt me bellen of appen. Liefst niet mailen, want ik heb een hekel aan e-mail. Een facebookpagina heb ik wel – zie hiernaast. Twitter niet meer, Instagram en LinkedIn wel en ook daar kun je me contacteren als je wilt.

 

© Vassiliou Empowerment

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu