Ziektekiemen en je dappere witte bloedcellen

Ziektekiemen en je dappere witte bloedcellen

Vandaag een dieptevraag! Al een aantal keer hebben een vriendin van me en ik samen zitten zoeken naar informatie over waar toch je witte bloedcellen blijven, nadat ze oorlogen uitgevochten hebben in je lichaam. Antwoord vonden we niet op die vraag! Onze bezorgdheid was deze: Als die cellen wél bijgemaakt worden bij iedere infectie, maar niet overlijden, moet je na verloop van tijd wel heel ziek worden! Bovendien als ze jou gaan aanvallen in plaats van de ziektekiemen, heet dat een auto-immuunziekte. Als die witte bloedcellen niet meer verminderen na een infectie, is het onvermijdelijk dat je ergens in je leven zo’n ziekte oploopt. We gaan het onderzoeken vandaag!

 

Waar vind je witte bloedcellen?

Misschien is het handig om eerst even te vertellen dat je in je bloed én in je lymfe witte bloedcellen hebt zitten. Anders ben ik net zo onhandig bezig als de rest van de informanten, die ik vandaag bezoek om dit vraagstuk op te lossen! Witte bloedcellen komen in actie, wanneer je een infectie oploopt door een bacterie of een virus. Dan eten ze de boosdoeners op. In je beenmerg worden er een heleboel van die cellen bijgemaakt, wat koorts kan veroorzaken. Je voelt dus letterlijk de strijd binnenin je!

 

Róde bloedcellen worden afgebroken

Rode bloedcellen worden afgebroken in je milt, in de bloedbaan zelf, je lever of je zenuwstelsel. Okee, dat is duidelijke taal! Kun je overal vinden zonder enig probleem. Maar nu je witte bloedcellen hè! Iedereen maakt zich zorgen om te weinig ervan, maar nooit om te veel.

 

Vraag 1: hoelang leven witte bloedcellen?

Ik neem je even mee in mijn onderzoek. Wikipedia, witte bloedcellen: “[Witte bloedcellen] hebben gemiddeld een langere levensduur dan rode”. In de zin ervoor stond dat rode bloedcellen 120 dagen leven, dus dan leven witte meer dan 120 dagen. Maar hoeveel??? Dit ben ik niet gewend van de Wikipedia en even later lijkt de informatie ook nog verkeerd te zijn.

Volgende site dus! Sanquin, waaruit bestaat mijn bloed? Wat staat daar? “Witte bloedcellen leven gemiddeld 2 dagen”. Verder is er niets te vinden, alleen over rode bloedcellen, bloedplaatjes en serum. Nee, plasma. Het is me zo helder als koffiedik vandaag hoor, echt. Misschien dat je nu begrijpt waarom mensen niet begrijpen hoe hun ziektes en klachten in elkaar zitten en hoe ze die weer kunnen genezen.

Nog een verdere site levert wéér één extra zinnetje op. Menselijk lichaam.nl, lees hier alles over witte bloedcellen: “Een groot deel van de witte bloedlichaampjes (= cellen) sterft af tijdens het gevecht tegen de ziekteverwekkers”. Okee, ze sneuvelen dus als oorlogshelden op het slagveld. Daarvoor krijgen ze van mij even een ode, onderaan dit artikel! Op deze website staat ook een gaaf videootje (in het Engels), waarop je kunt zien hoe dat vechten in z’n werk gaat. Het duurt maar een minuut!

Ik ga ondertussen naar de volgende website: Medicinfo, witte bloedcellen: “In het bloed varieert de gemiddelde levensduur van deze cellen tussen 4 en 8 uur en in andere weefsels tussen 4 en 5 dagen”. Mocht je het videootje op de website hierboven (menselijklichaam.nl) hebben gezien, dan weet je nu dat witte bloedcellen ook buiten de bloedvaten kunnen gaan om daar veldslagen te leveren tegen ziektekiemen, zoals parasieten en bacteriën. Vandaar dat er staat ‘in andere weefsels’.

Aangezien we nu nog altijd niet weten hoelang zo’n ding nou leeft, zoek ik verder! Mens-en-gezondheid, de wonderlijke witte bloedcellen: zoals meestal is deze website behoorlijk informatief en helemaal onderaan de pagina staat iets over de levensduur van witte bloedcellen. “Monocyten worden na ca. 15 uur vervangen. De levensduur van lymfocyten varieert tussen enkele weken en maanden. Granulocyten houden het in het bloed al na 4-5 uur voor gezien, in de weefsels wat langer”. Eindelijk antwoord dus.

 

Wat is het lot van een dode witte bloedcel?

Wéér een stap verder! Ik had nog niet verteld dat er verschillende soorten witte bloedcellen zijn, omdat ik dat wat ingewikkeld vond voor één artikel. Toch is het zo en de ene soort leeft dus langer dan de andere. Als je er meer over wilt weten, lees dan gerust de bovenvermelde webpagina’s even door! Ik wil namelijk nog weten wat er dan met het lijkje van een witte bloedcel gebeurt. Zou het opgegeten worden door z’n collega’s? Of zou het, net als met rode bloedcellen gebeurt, deels opnieuw gebruikt worden om een nieuwe cel aan te maken? Zou je gal ze verbranden? Ze zitten vol met gifstoffen, dus ze moeten wel afgevoerd worden, zou je denken. Ergens naar toe, maar waarom staat daar nergens informatie over?

 

Eerst naar je lymfestelsel

Ik ga even naar je lymfestelsel, want daarvan kan ik wél vinden wat het met dode witte bloedcellen doet. Dat zijn dan dus de witte bloedcellen die al in je lymfe zitten. Het gaat als volgt:

Overal op plekken waar je klieren hebt (zie plaatje), zitten in je lymfestelsel witte bloedcellen te wachten totdat er een indringer langsfietst. Die vallen ze gelijk aan en ze maken er korte metten mee. Je lymfestelsel heeft overigens nog een tweede taak naast het zorgen voor een goede vochtbalans in je lichaam: het ruimt afvalstoffen op. Nu zou het dus kunnen dat de dode witte bloedcellen naar de dichtstbijzijnde klier worden gebracht en daar je bloedvaten binnengaan. We gaan kijken of mijn hypothese klopt!

 

Sommige witte bloedcellen worden etter!

Wéér een zinnetje op Mens-en-gezondheid, leukocyt en aandoeningen: “Etter (of pus) bestaat uit dode witte bloedcellen en dode bacteriën”. Dus in ieder geval wordt een deel van de dode witte bloedcellen je lichaam uitgestuurd. Dat is als je een wondje hebt of bij acné bijvoorbeeld, maar nu als de infectie binnenin je zit? Waar gaan die cellen dan heen?

 

Alle antwoorden van een scholier!

Er gebeurt toch nog een klein wondertje vandaag, daar waar ik dacht dat we het antwoord op mijn vraag niet zouden vinden: Scholieren.com! De leerlingen in 3-vwo moeten alles over bloed en lymfestelsel weten. Wij hadden vroeger in de 3e klas geen biologie en mijn zoon nu op de havo ook niet, maar op het vwo kennelijk wel. Daar getuigt dit voortreffelijke werkstuk van, waar bijna alle antwoorden in staan. Ik ben bijna geneigd terug naar school te gaan en ik hoop dat deze leerling een dikke 10 heeft gekregen voor haar werk!

Witte bloedcellen uit het lymfestelsel worden inderdaad door het lymfestelsel vervoerd. Daar waar ik begrepen had dat dit een afgesloten systeem was en ik niet begreep hoe het ook maar iets aan werk kon doen, als het lymfevocht (de lymfe) niet stroomde en nergens mee verbonden was, blijkt dat niet te kloppen. Het stroomt in één richting net als je bloed en komt altijd uit in een dik lymfevat vlak onder je linker sleutelbeen: je rechter lymfestam. Die vaten komen beide uit in … jawel een bloedvat en wel een slagader ook: je bovenste holle ader die direct naar je hart leidt.

 

Witte bloedcellen uit bloed én lymfe gaan naar …

In je hart zitten kamers en boezems, die je bloed weer verderpompen. In je bloed zit dan ook vervuilde lymfe met onder andere dode witte bloedcellen, dode bacteriën enzovoort. Ik heb altijd begrepen dat je bloed in je hart schoongemaakt werd, maar dat klopt niet! Je bloed wordt in je longen van zuurstof voorzien en in je nieren wordt het gezuiverd. De afvalstoffen, waarin ook dode ziektekiemen en witte bloedcellen zitten, gaan je lichaam uit via je nieren. Van je nieren gaat het naar je blaas en vandaar toch uiteindelijk naar het toilet!

Hier heb je nog de ode aan je dappere witte bloedcellen! De Zwaan uit le Carnaval des Animaux van Saint-Saens:

 

 

© Vassiliou Empowerment

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.