Wie beïnvloedde de verkiezing van Trump nog maar?

Mark Zuckerberg

Make ’em share everything, if they want it or not!

Al sinds de verkiezingen in de Verenigde Staten, die ergens in het najaar van 2016 plaatsvonden, had iedereen de mond open over de Russen. Die zouden de verkiezingen beïnvloed hebben, door op grote schaal allerlei computers te hacken.

Ik heb dat verhaal nooit geloofd, want Rusland is nogal een lel van een land om te besturen. Ik denk dat die regering daar het druk zat heeft met z’n eigen zaken. Die hebben wel wat beters aan hun hoofd dan zich bemoeien met de verkiezingen in de VS. Zo dacht ik erover en kijk eens, hoe leuk: ik heb gelijk gekregen. Wat aardig toch.

Ja, want ik zat even de NRC online te lezen en daarin stond een enorm artikel over Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook. Hier kun je het lezen. Ik volg die jongen niet zo, maar hij schijnt al een aantal malen de privacy van z’n gebruikers vet te hebben geschaad. Sommige incidenten kon ik me achteraf wel herinneren, zoals dat je berichten op een gegeven moment altijd automatisch op ‘openbaar’ stonden en een paar maal door privé-gegevens aan iedereen te tonen. Ik ben maar blij dat ik nooit mijn privé-zaken op Facebook heb gedeeld. Had ik nooit zo’n behoefte aan.

Nu is Markje alwéér in opspraak, want tijdens die verkiezingscampagne van Donald Trump in 2016 was er een Brits bedrijf dat hem daarbij hielp: Cambridge Analytica. Daar zaten allemaal IT-ers, die privé-gegevens van hun Facebookvrienden en van de gebruikers van hun verkiezingsapp zomaar even konden gebruiken om de publieke opinie over Trump te kneden. Er zijn gegevens van tientallen miljoenen mensen gebruikt, zo stond in de krant.

Ik kan niet helpen dat ik me dan zit te verkneukelen bij het lezen van zo’n bericht. Natuurlijk is het hart-stik-ke zielig voor al die Facebookers, dat hun gegevens gebruikt zijn om die loser aan de macht te krijgen. Dat wil je toch niet later aan je kleinkinderen moeten vertellen als grootste stunt uit je leven, wel? Maar ik vind het gewoon leuk dat iedereen Vladimir Poetin ervan beschuldigt dat híj – persoonlijk nog wel volgens sommigen – die verkiezingen zou hebben gestuurd met zijn Russische hackersbendes. Neep! Het waren de Engelsen. In opdracht van Trumpsikeesje zelf.

En nog een vraag, natuurlijk stiekem eventjes: zou Trump nou door die Engelse app gekozen zijn? En zou hij dan dus ook weer áfgezet worden, als dat zo is? Dat lijkt me nou wel spannend. Hebben we toch nog iets leuks met dat kouwe weer. Enneh … niet vergeten: deel niet al je diepste geheimen op Facebook, okidoki? Leef liever een beetje in het hier en nu dan op zo’n computerscherm! Het is de tijd om leuke bloemetjes in je tuin of op je balkon te zetten. En tijd voor de grote schoonmaak, zo mogelijk nog leuker!

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.