Wetenschappelijk onderzoek in de medische wereld

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Soja: hártstikke leuk, maar geen helende plant

Iedere dag vinden tientallen artikelen over zogenaamde helende voeding en kruiden hun weg naar mij. Nog niet één op de tien daarvan is waarheidsbevattend. Ik wéét waarom iedereen foute middelen gebruikt – regulier en alternatief – en ik kan het allemaal exact uitleggen. Ook hoe we moeten zorgen dat mensen de waarheid weer gaan inzien, weet ik. Het is alleen niet zo snel gedaan.

Eerst een stelling en dán bewijzen

Zo’n 30 jaar geleden ontmoette ik in Thessaloniki een Nederlands meisje, dat met een studie-uitwisselingsprogramma een halfjaar in Griekenland mocht studeren. Ik herinner me nog dat ze me onder andere vertelde hoe bètastudenten ‘wetenschappelijk onderzoek’ deden. Wel, zij bepalen eerst wát zij willen bewijzen. Vervolgens gaan zij aan het werk om te zorgen dat hun stelling klopt. En daar doen ze alles voor, vooral als hun promotie ervan afhangt, weet ik inmiddels van de WUR, de Universiteit van Wageningen. Daar gaf ik jarenlang Nederlandse les aan buitenlandse studenten en promovendi van die universiteit, die allemaal hetzelfde verhaal herhaalden:

eerst een stelling nemen en dan er alles voor doen om die bewezen te krijgen.

De eerste paar keer reageerde ik geschrokken op zo’n opmerking: “Maar dat is toch niet wetenschappelijk? Je moet toch een stofje nemen of een plant of wat dan ook en dan kijken wat het doet???”. Daarop werd mij steevast het volgende geantwoord: “Maar zo hebben we het vanaf het eerste jaar al geleerd!” … waarop ik mijn mond wijselijk dichthield. Vol vragen in mijn hoofd.

Nu is de universiteit in Wageningen internationaal zeer bekend. Jaarlijks promoveren er honderden mensen vanuit de hele wereld. Ik neem daarom aan dat hun werkwijze niet al te veel verschilt van die in andere landen en op andere universiteiten. Eerst een stelling verzinnen en dan alles doen om die te bewijzen …

pillen met een stofje uit planten

Lieve lezer: zo worden je pillen gemaakt! Er komt een bedrijf met een zak vol centen bij de universiteit aankloppen met de vraag: wij hebben stofje XYZ ontdekt en willen graag wetenschappelijk bewijs dat het inderdaad dit of dat geneest bij een plant / dier / mens. Je zou er bijna zo’n radiospelletje van maken: komt een bedrijf met een zak vol centen bij de universiteit; zegt de één tegen de ander … maak de zin af.

Nou, dan worden er een paar nieuwe mensen, die graag willen promoveren, opgesnord en die mogen dan tegen minimumloon gaan bewijzen wat dat bedrijf wil. Na 4 jaar zijn zíj doctor (PhD) zonder baan en heeft het bedrijf in kwestie een hoop centen verdiend: patentje op het middel en klaar. Sam-sam, net als kleine kinderen. In zo’n omgekeerde wereld leven wij vandaag de dag. Echt, tientallen – zo geen honderden – medewerkers van de universiteit hebben me dit verteld. Ook gepromoveerde mensen die ik daarbuiten leerde kennen, bevestigden me dat dit echt zo gebeurt.

Bleef het maar alleen daarbij. Dan was het nog wát. Maar nee: er is nog meer. In de alternatieve geneeskunde is men tegenwoordig bang om hun mond nog open te doen over de helende werking van planten en baseert men zich bijna alleen nog maar op ‘wetenschappelijk’ onderzoek. Alles wat niet is uitgezocht op bovenstaande manier, mag je heden ten dage niet meer zeggen. En dat rammelt echt aan alle kanten, zoals je gezien hebt en nog verder gaat zien.

Planten die überhaupt wel of niet genezen

Echinacea: wél genezend

Er is nóg meer: in alle soorten geneeskunde worden al duizenden jaren naast goede ook foute planten, voeding en kruiden gebruikt. Er zijn planten die echt helen, maar ook andere die alleen symptomen eventjes verlichten, maar niets opbouwen. Uiteindelijk maken deze laatste je zieker dan je al was, alleen merk je dat pas jaren later. Daarom begrijpt bijna niemand dat je deze planten dient te vermijden. Wat is het probleem dan bij deze planten?

Nou, dat is het volgende. In de farmaceutische industrie kent men deze twee soorten planten: helende en niet helende. De helende gebruiken ze als geheel; dat wil zeggen dat ze er geen stoffen uit onttrekken. Ze gebruiken bloemen, blaadjes of de wortel van de plant en die gaat niet uit elkaar in stofjes. Ze weten dus dat die planten helend zijn; anders zouden ze dit niet doen. Bij niet-helende planten onttrekken ze er wél stofjes aan en die stoppen ze in ‘medicijnen’. Maar hoe helend is een medicijn dat ten eerste uit een niet-helende plant komt en dat ten tweede niet de hele plant bevat?

Hierbij moet ik denken aan miljarden mensen wereldwijd, die afhankelijk gemaakt worden van ‘medicijnen’ met één deelstofje erin. Dat wordt gehaald uit een niet-helende plant en onderdrukt symptomen. Héél handig als je bijvoorbeeld epileptisch bent, een stoornis hebt, waardoor je agressief kunt worden of andere heel erge ziektes. Ja natuurlijk. Maar de moderne manier om te proberen mensen te genezen heeft zichzelf als enige geldende uitgeroepen, terwijl ie nog een jong broekie is, vergeleken bij de natuurgeneeskunde en heeft nog niet veel ziektes écht op zo’n manier genezen dat mensen niet meer ziek worden. Ook niet aan iets anders dan wat ze hadden.

Andere plant, dus andere vitamines

Onderzoek doen naar zoiets simpels als de ontzettend logische vraag: is vitamine C uit een sinaasappel hetzelfde als vitamine C uit een krop sla? wordt niet gedaan. Het enige onderzoek dat continu opnieuw wordt gedaan, is de vraag of zogenaamde chemisch nagemaakte voedingsstoffen dezelfde werking hebben als natuurlijke uit een plant. Aan die vitaminepotten valt grof geld te verdienen, want iedereen is wijsgemaakt dat je die moet nemen en wel zoveel mogelijk. Laat nog staan dat chemische voedingsstoffen gewoon gemaakt worden uit natuurlijke. Waarvan zouden ze anders gemaakt zijn? Er worden verschillende stofjes bij elkaar gestopt en dat gaat met elkaar reageren. In feite is alles dus in zoverre natuurlijk, dat het uiteindelijk wel uit een plant afkomstig is. Het wordt niet gemaakt van plastic ofzo, dat overigens uit aardolie gefabriceerd wordt.

Om mijn hiervoor gestelde vraag te beantwoorden: nee, in iedere plant – helend of niet – zitten álle voedingsstoffen en alle andere stofjes die we kennen. Anders zou hij nooit kunnen genezen, toch? De samenstelling ervan varieert alleen. In een sinaasappel bijvoorbeeld zit vooral heel veel vitamine C, terwijl in een appel vooral heel veel ijzer en antioxidanten zitten. Een appel heelt dus andere klachten dan een sinaasappel. En die krop sla heelt, ondanks dat de samenstelling van de voedingsstoffen erin gelijk is aan die van een sinaasappel, ook weer andere dingen.

Om bijvoorbeeld van griep te genezen, heb je kamille nodig met citroen en honing. Sinaasappels ondersteunen hierbij. De samenstelling en ordening van al die honderden stofjes die we tegenwoordig allemaal onderscheiden, van al deze middelen is nodig om heel snel beter te worden. De planten weten zélf heel goed hóé ze moeten genezen: het zijn zogezeid gepokte en gemazelde professionals. Als je échte medicijnen wilt maken voor mens, dier en plant, moet je daar extracten van planten in verwerken en daar moet je verder niet aan zitten. Werkt het niet, dan heb je nog meer of nog andere planten (kruiden, voeding, andere middelen: ik noem ze voor het gemak even bij elkaar ‘planten’) nodig. Wetenschap kan best simpel zijn. Je moet niet denken in stofjes, maar in helende planten. Als je tenminste wilt genezen … Gewoon even de boel omkeren.

Je innerlijke catalogus oftewel je mediumgave

Dit is dus géén mediumgave 🙂

En dan ga ik me nu even op glad ijs begeven. Ik weet het, maar ik doe het omdat het nodig is. Van bijvoorbeeld Pygmeeën uit zuidelijk Afrika, aboriginals uit Australië en indianen uit Amerika is bekend dat zij vaak een soort van intuïtieve kennis hebben van planten. Nu heb ik ontdekt dat intuïtie uit twee onderdelen bestaat: informatie die je voelt en informatie die je weet. Als die alletwee goed werken, voelweetzie je dingen en dat is bij mijzelf het geval. Geef mij een plant, een vrucht of wat dan ook en ik vertel je zo óf die geneest en zo ja wat dan wel. En wat de belangrijkste voedingsstoffen zijn, die erin zitten. Dat is mijn mediumgave en dat is gewoon een hersenfunctie, die bij mij toevallig nog goed actief is.

Wetenschappers geven niet graag toe dat zij hun intuïtie ook goed gebruiken, maar natuurlijk doen ze dat wél. Artsen ook en iedereen. Waarom weet je anders dat je medicijn A moet hebben voor de patiënt die nu tegenover je zit? En medicijn B voor de jongen die erna komt? Je hebt als arts toch zoveel medicijnen om uit te kiezen! Als je je hele databank op dat gebied bij iedere cliënt logisch moest afgaan in je hoofd om te weten welk medicijn je moet geven, was je dagenlang bezig met iedere cliënt. En dus gebruik je de gemakkelijke weg: die van het ‘te binnen schieten’ oftewel je mediumgave, je intuïtie. Die hersenfunctie, waardoor je weet dat je nú je fiets even moet inspecteren. Vervolgens kom je bij het berghok en zie je een paar dieven, die aan het proberen zijn in te breken. Intuïtie, zei ik toch?

Een wetenschapper zal ook tijdens zijn of haar onderzoeken allerlei ideeën krijgen over hoe z’n onderzoek nog beter gedaan kan worden. Die ideeën worden door je brein keurig voor je klaargezet en ook dat doet je mediumgave, die zich overigens in je frontale kwab bevindt: het stuk hersenen gelijk achter je voorhoofd. Bij de meeste mensen zit die vol met negatieve emoties en herinneringen, waardoor ze niet zoveel keigoeie ideeën kunnen aanmaken en uitzoeken. Maar mensen die daar wat minder last van hebben, krijgen zulke ideeën wel en … ze gebruiken die. Ze noemen het alleen geen intuïtie en al helemáál geen mediumgave, want dan worden ze uitgelachen door hun collega’s. Die die gave ook gewoon hebben.

Als je die functie van je hersenen serieus neemt, net zoals je doet met alle andere functies ervan, kun je veel sneller te weten komen wat voor medicijnen je moet maken voor wie. Misschien kom je er dan wel achter dat niet iedereen die bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson heeft, hetzelfde middel moet krijgen. Misschien ontdek je dan wel dat die Sophia helemaal geen ongelijk heeft met haar verhaal dat je eerst eens je hele brein en je verdere lichaam moet heractiveren, voordat je allerlei medicijnen gaat voorschrijven.

Misschien heb je altijd al wel vanuit een foute invalshoek gekeken. Eén die je geen goed zicht gaf op de waarheid van hoe ziektes in elkaar zitten. De natuurlijke geneeskunde mag dan eens gauw stoppen met het gebruiken van planten als medicijn, die geen medicijn zijn. De reguliere geneeskunde mag z’n hele manier van werken op de schop gooien en gaan werken aan échte gezondheid voor alle mensen. Zij zitten het meest fout van allemaal, maar hebben een grote mond dat alleen zíj kennis hebben en dat zij alles zogenaamd ‘wetenschappelijk’ bewezen hebben. Als dwangmiddel hebben zij hiervoor de vereniging voor de Kwakzalverij, die gisteren weer eens haar jaarlijkse Kackadorisprijs heeft uitgereikt. Bedoeld is om verloskundigen voor gek te zetten, omdat ze ‘te alternatief’ zouden werken, maar feitelijk betekent die prijs dat de ontvanger ervan open staat voor meer dan één weg naar het einddoel: gezondheid.

Ik heb hier muziek bij voor je. Gisteravond had ik Youtube weer eens eventjes op ‘zelf spelen’ gezet en kwam ik dit prachtige stuk muziek tegen. Het Orquestra Árab de Barcelona voert Shalom uit, een wonderschoon nummer. Als al die mensen die het allemaal zo hoog in hun bol hebben, nou eens 5 minuten per dag naar dit nummer of iets van dit niveau zouden luisteren, zouden ze nooit meer spelletjes spelen, onzuiver werken en foute beslissingen nemen uit eigenbelang:

 

©Sophia Vassiliou

Twitter:  –   LinkedIn  –  Pinterest  –  Instagram

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.