Wereldwijde opstand

Wereldwijde opstand

Op zo’n beetje de hele wereld zijn mensen in opstand en gaan ze de straat op om te demonstreren tegen allerlei onrecht. Het is al een aantal jaar gaande, maar het fenomeen breidt zich uit. Ik denk dat het in Egypte en Tunesië begonnen is. En bij de boeren in Frankrijk. Demonstraties tegen onrechtvaardigheid, machtsmisbruik en gebrek aan democratie. Daarna kwamen de mensen op Taiwan, die boos waren en nog steeds zijn omdat ze, sinds ze bij China ingelijfd zijn, democratische vrijheden missen. Ze willen zelf over hun leven en hun toekomst beschikken. Ik denk dat het vervolgens Les gilets jaunes, de gele hesjes, waren in Frankrijk en daarna in Nederland en nog wel meer landen geloof ik. Die waren in het algemeen boos over de onkunde van hun regering en ook weer het gebrek aan burgerrechten. In de VS gaan mensen zelfs vaker de straat op om allerlei rechten te eisen en in Nederland zijn nu de boeren boos. Ze blokkeren net als hun Franse voorgangers van jaren terug snelwegen, omdat de veestapel in Nederland plotseling gehalveerd dient te worden. In Catalonië, Noord-Spanje, eisen mensen ook mensenrechten en een eigen staat, mensen gaan de straat op om voor de Koerden op te komen en dat was het belangrijkste voor het moment.

Waar het allemaal over gaat, dat is dat overheden overal ter wereld incapabel zijn om problemen op te lossen. Een heel simpel voorbeeldje: begin dit jaar stond heel Nederland op z’n achterste benen, omdat Staatsbosbeheer allemaal bomen ging kappen. Biologen hadden gezegd dat er meer stuifzand moest komen: open plekken met zand, want dan kreeg het bos meer lucht. Vette onzin zou je denken: kijk maar eens naar Duitsland of Zweden, waar ze vele honderden kilometers aan bossen hebben. Daar gaat de overheid toch ook niet opeens in een opwelling hele kilometers bos kappen?? Dat zou de bevolking niet pikken en terecht ook. Waarom moeten alleen de Nederlandse bossen, die niet eens natuurlijk zijn maar allemaal aangelegd – behalve een klein stukje van zo’n 5 km in de rondte op de Veluwe – opeens lucht hebben? Niet alleen dat: nú op dit moment gaat hetzelfde Staatsbosbeheer weer nieuw bos aanleggen: jawel, het gaat om klimaatbos wat dat ook moge zijn. Om verwarming van de planeet tegen te gaan, denk ik. Bomen brengen verkoeling, dat zal er wel achter zitten. Je verzint het niet! De boeren moeten van hun varkens en koeien af, want o jee hun uitwerpselen bevatten ammoniak. Ik heb er iets over gelezen, waaruit bleek dat dat op de een of andere manier in verband gebracht kan worden met stikstof, de allernieuwste hype.

Weet je wat ik heel stiekem denk, wanneer ik die verhalen over het klimaat hoor? Heel stiekem hoor, maar ik denk dan dat westerse landen het andere landen niet gunnen dat zij zichzelf óók ontwikkelen en welvarend worden. China bijvoorbeeld, maar ook Oost-Europa en landen als Nigeria, Indonesië of Brazilië, om er maar een paar te noemen. Ja, aan de ene kant is er ook wel reden tot ongerustheid, want in al die landen staan nu best wat fabrieken en dat is niet echt bevorderlijk voor het milieu. Net als West-Europa, dat zo’n 50 jaar geleden in diezelfde lift zat, geven die nieuwe opkomende landen nog niet zoveel om het milieu. Dat komt pas wanneer ze een beetje gestabiliseerd zijn en dat is niet leuk, maar wel logisch. Het is gewoon niet eerlijk om van die landen die het al zo moeilijk hebben om zich te ontwikkelen in een wereld, die alleen blanke West-Europeanen écht accepteert, te eisen dat ze zich ook nog milieuvriendelijk gedragen. Dat komt wel op het moment waarop zij daar klaar voor zijn; daar mag je op vertrouwen, want die mensen houden van hun land net als wij hier in Europa. En dat zeg ik, die altijd erg met het milieu begaan geweest ben (nog steeds) en die op mijn 16e jaar al in het bestuur van MilieuDefensie zat.

De mensen overal ter wereld accepteren het niet langer dat ze gepiepeld worden en voor de gek gehouden door hun overheid. Daar zitten de mensen in waar ze op gestemd hebben en van hen verwachten zij integriteit en eerlijkheid. Ze hebben beloftes gedaan, dus daar moeten ze zich aan houden. Dat gebeurt echter niet, omdat de wereld de hele tijd weer opgeschrikt wordt door een andere baal met larie. Het veranderende klimaat, waar niet veel van waar is, de zure regen een paar decennia terug, de Koude Oorlog ook toen, een derde wereldoorlog, stikstof, niet alleen acceptatie (natuurlijk!) maar overdreven knuffelen van en vooral ook enorm zeuren over anderszins seksuele mensen en hetzelfde van buitenlanders die hier al heel lang wonen, maar zich totaal niet aanpassen en steeds grotere problemen creëren in een democratie die steeds nauwer wordt. Een onderwijs waar steeds minder kinderen doorheen komen, omdat het te jong veel te veeleisend is en het lesprogramma gewoon eens hoognodig aangepast moet worden. Een zorg die totaal op z’n derrière ligt, uitgegleden over de bananenschil van de marktwerking. Vluchtelingenstromen die maar niet stoppen, omdat regeringen problemen niet oplossen en internationale hulporganisaties de donaties en subsidies voor zichzelf misbruiken of aan corrupte regeringsleiders geven, in plaats van de mensen te helpen. En dan is er een heel volk van maar liefst 40 miljoen mensen – de Koerden – die niet eens een land hebben en in vier landen op dagelijkse basis gemarteld en vermoord worden om wie ze zijn.

Mijn motto is al een tijdje dat ieder probleem opgelost kan worden. Ik geloof daar heilig in en heb het ook duidelijk laten zien in de 10 jaar dat ik coach ben en daarnaast blog. Het is niet altijd even eenvoudig om de (of een) oplossing te vinden voor iets wat je dwarszit, maar er is altijd een uitgang uit een probleem. Zelfs toen ik MS kreeg en een dubbele hernia, kon ik dat genezen en mijn herinneringen tot de leeftijd van 4 jaar en 10 maanden die zo gigantisch op slot zitten, komen er eindelijk uit. Waarom? Omdat mijn geloof dat alles oplosbaar is, zó vast is en ik niet opgeef. Omdat ik een verstandige mens ben, die problemen analyseert en ze echt uit de wereld wil hebben. Geen lapmiddel, maar een oplossing! Dat kan niet altijd gelijk; voor grote problemen in je privéleven, maar ook in de maatschappij, moet je vaak een hele tijd de boel oplappen totdat ze eindelijk opgelost kunnen worden. Maar dat moment komt altijd als je ernaar streeft en je ervoor inzet!

Neem nou dat probleem van de Koerden en Turken. De Turken hebben zichzelf heel erg opgeblazen in de middeleeuwen en hebben een paar eeuwen lang enorme hoeveelheden van andermans landen bezet gehouden: het Ottomaanse Rijk. Daarna, zo tussen 1919 en 1927 ongeveer, zijn er allemaal Geneefse conventies geweest: bijeenkomsten in Genève waar landen werden toegewezen aan volkeren in het Midden-Oosten en Zuidoost-Europa. Daar hadden de Turken te horen moeten krijgen dat ze niet langer de baas waren in andermans land. Dat ze er eventueel wel mochten wonen, maar altijd als minderheid en op voorwaarde dat ze zich gedroegen. Zo niet, dan terug naar Centraal-Azië en Mongolië. Wat is er echter gebeurd? Griekenland heeft slechts de helft van zijn grondgebied teruggekregen, met als gevolg dat het land zich economisch onmogelijk staande kan houden. Er waren Slavische volkeren gekomen op de Balkan die (terecht) een land kregen en de Albanezen kregen ook een land, waarvoor wéér Griekenland moest bloeden. De Koerden kregen geen millimeter land en werden over vier zeer vijandige staten verdeeld, terwijl hun rijkdommen (olie en vruchtbare grond) uitgebuit werden door anderen. Het land dat tegenwoordig ‘Turkije’ heet, beslaat Grieks, Koerdisch, Syrisch en Armeens gebied, waaronder geen vierkante kilometer gebied valt, dat de Turken toebehoort. Vervolgens creëerden de Verenigde Staten en de Europese landen samen een monster in Turkije, door het te spekken met een gigantisch hypermodern leger en een enorme toeristische sector. Dat – en nog een paar soortgelijke problemen in de regio – dient gecorrigeerd te worden, als men vrede wil in het Midden-Oosten!

Hoe kun je zulk onrecht accepteren als je jezelf Turk durft te noemen? Of Irakees, Syriër of Pers. En hoe kun je ermee leven dat jouw leger de Koerden nu op dit moment massaal aan het uitmoorden is op hun eigen autonome gebied Rojava in Noord-Syrië?? Hoe kun je ermee leven dat dit leger nú chemische bommen op die mensen loslaat, dat Irak en Iran dat eerder ook gedaan hebben en dat Syrische IS-mensen Koerdische (yezidi-)vrouwen als seksslavinnen verkopen en ze zo bruut verkrachten met hele groepen kerels, dat ze eraan overlijden??? Hoe raar vind je het eigenlijk dat er miljoenen mensen dagelijks de straat op gaan in zeker 20 landen, omdat ze dit een grof schandaal vinden? En hoe grof is het dat geen enkel land de Koerden bijstaat? Zelfs Rusland niet en ik kom echt nooit meer op voor president Poetin, die net als de VS en de EU nota bene om de tafel gaat zitten met oorlogsmisdadiger Recip Erdoǵan. Op welke poot staat zo’n land als Turkije nog als ze eisen hebben om EU-lid te worden, terwijl hun land niet eens in Europa ligt, ze niet eens meer een seculiere overheid hebben en dagelijks minderheden oppakken, martelen en vermoorden? En dat terwijl er totale censuur op de media ligt. En hoe Europees is het dreigen met het naar Europa sturen van miljoenen vluchtelingen als meneer zijn zin niet krijgt?

Moedig zijn is wat overheden voor hun burgers moeten doen, maar die strijken liever een vet salaris op en nog extra bonussen door zichzelf om te laten kopen door lobbyisten, terwijl ze geen vinger uitsteken voor het land. Ze hebben daarbij ook nog het lef om te beweren dat ze niet genoeg zouden verdienen. Iedereen vindt tegenwoordig maar dat hij of zij een megasalaris moet krijgen, een riánt pensioen en een héleboel secundaire arbeidsvoorwaarden, maar ervoor werken ho maar. Logisch dus dat mensen wereldwijd kwaad zijn en het niet meer nemen! Er zijn wel politici die in ieder geval een stuk beter tegen de problemen van vandaag de dag op kunnen, maar ook die worden na enige tijd murw. Het is gewoon hartstikke moeilijk, want de wereld is na zoveel jaren wanbeleid behoorlijk veel op een maffiabende gaan lijken en die heb je niet maar zo weer opgerold. Het kán, maar mensen moeten rouleren om de moed erin te houden en leiders op alle vlakken – bedrijfsleven en overheid – die geen visie hebben of de kracht niet hebben om corruptie te weerstaan, moeten er nú uit. Omdat dat er veel zijn, is het nodig dat mensen veelvuldig de straat op gaan en hun stem laten horen, ook door het schrijven en verder delen van artikelen over onrecht. Nou, zoals dit bijvoorbeeld! Dat mag je ook eh …. leuk vinden en delen. De knoppen zitten er niet voor niets!

Ik vind het jammer dat zoveel mensen die boos zijn vanwege allerlei onrecht, hun heil zoeken bij populistische superrechtse partijen, zoals het FvD en de PVV in Nederland en soortgelijke partijen in het buitenland. Ik snap wel dat je jezelf er al heel lang niet meer tussen ziet zitten in Den Haag en al helemáál niet in Brussel, maar de oplossing is niet om dan maar zo’n partij die het niet zo nauw neemt met de democratie, aan de macht te helpen. Dat is nou precies wat mensen altijd gedaan hebben, de hele geschiedenis door: als het moeilijk wordt, een sterke leider volgen. En dan krijg je een verwoestende dictatuur en oorlog, want een dictator wil altijd méér mensen om te overheersen, méér land en méér geld. Nee, je dient je problemen op te lossen, ook die van je land! Als jij voor jouzelf en de jouwen je eigen deel van een probleem oplost en dan een flink grote scheur erover opzet op sociale media of in de media zelf, doe je wat je kunt: je hebt het zelf beter plus je doet iets aan bewustwording voor anderen om een positieve en vreedzame oplossing te zoeken voor onderwerpen waar ze mee zitten in hun eigen leven. Wees een voorbeeld voor anderen daar waar jij een oplossing ziet voor iets. En kijk naar hoe anderen iets oplossen, waarvoor jij het antwoord niet ziet! En vergeet niet te demonstreren, te schrijven en te vertellen. Zo los je problemen op een constructieve manier op en laat je de regering een poepie ruiken, zoals dat heet: als jij als burger slimmer bent dan zij, moeten ze echt veranderen! Fijne zondag!

 

 

© Sophia Vassiliou

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu
%d bloggers liken dit: