Wereldbevolking en klimaatverandering

helemaal leeg is de wereld nou ook weer niet :-)
helemaal leeg is de wereld nou ook weer niet 🙂

Al jaren lees je veel verhalen in de media over dat er toch wel een ietsje veel mensen op onze bewoonde bol rondlopen en dat die zich een beetje slecht gedragen, waardoor het klimaat verandert. Dat vind ik heel bijzonder, want er zijn toch vele verklaringen denkbaar voor veranderingen in klimaat. En ja, een klein percentage op onze aarde gedraagt zich niet echt heel beleefd en respectvol naar onze gastvrouw de planeet Aarde toe, maar de meeste mensen doen dat wel.

Ik heb eigenlijk altijd gedacht dat wij zulke dingen hier in Nederland denken, omdat ons eigen land een beetje vol begint te raken. Het is echter internationaal. Hoewel dat vol zijn van ons land wel meevalt, want er zijn nog vele uitgestrekte gebieden die helemaal leeg zijn en er zijn van die superrijke mensen, die er hele hectares grond op na houden, waardoor daar niemand kan wonen of zich bewegen. Laatst op facebook kwam er een berichtje uit de Quest voorbij, waarin gesteld werd dat er nog vele miljoenen mensen bij kunnen, voordat ons land het dichtstbevolkte land op aarde is. Je kunt dingen toch van meer kanten bekijken!

Trouwens, ik ging daar vandaag eens wat informatie over opzoeken en toen vond ik een zekere Engelse meneer John Stuart Mill uit de 19e eeuw. Die man was filosoof en econoom (bijzonder dat je dat toen al kon zijn, dat wist ik eigenlijk niet) en weet je wat hij voorspelde, gewoon op basis van zijn logica? Dat het consumentisme van de mensen wel een keer zou stoppen, omdat de wereld anders in gevaar zou komen. Mensen houden meestal toch het meeste van zichzelf en dan houden ze wel op, dacht hij. Bovendien dacht hij dat ook de in zijn tijd al begonnen plotselinge en gigantische aanwas van de wereldbevolking op een dag wel weer zou stoppen. Nou, de laatste jaren is het ontzettend in de mode om duurzaam te leven. Mensen die het goed hebben gehad en jarenlang allerlei troep hebben gekocht en net zo hard weer weggegooid, zijn daar dus op een dag weer klaar mee en zo had meneer Mills mooi gelijk op dat punt. Het is tegenwoordig niet meer hip of in om jezelf over de kop te kopen. Dan ben je een loser die zichzelf niet onder controle heeft en die niet aan een ander denkt of aan het milieu. De groei van de wereldbevolking is ook weer minder geworden de laatste jaren. Dus het klopt dat ook dat op een dag weer gewoon over is, net als alle trends en gebeurtenissen. Hier staat een verhaal van meneer Mill.

En dan dat klimaatverhaal … Ach je kunt zeggen dat al die mensen ademen en dat dat de lucht verwarmt. Je kunt ook zeggen dat er in een aantal gebieden van onze aarde veel industrie is en dat de CO2-uitstoot daarvan de lucht opwarmt. Dat de ozonlaag, waar een paar kleine openingetjes in zijn, enorme scheuren vertoont. Mag ik heel eerlijk zijn? Ja, er zijn best wat mensen die als idioten consumeren. Je ziet mensen die het normáál vinden dat zij hun hele meubilair in huis iedere vijf jaar de deur uitdoen om nieuw te kopen bijvoorbeeld of mensen die een klerenkast zo groot als een hele kamer nodig hebben voor alleen al hun schoenen. Maar hoeveel zijn dat er? De meeste mensen die ik ken of waar ik mee te maken krijg en die het een beetje goed lijken te hebben, zitten zwaar aan de hypotheek en hebben helemaal geen geld om gekke dingen te doen. En dan zit je nog in Nederland, één van de rijkste landen op onze planeet.

De elite is niet zo groot hoor! Soms denk je wel, als je op zo’n zaterdagmiddag allemaal mensen in de stad ziet met tassen, waaruit blijkt dat ze net iets gekocht hebben, dat de mensen overconsumeren. Maar ik zeg je dat als je mij met een tas ziet, het geen overbodige zooi is, want ik maal niet om materialistische hebbedingetjes, gadgets, kleding en ik kick niet op schoenen. Plus: ik ben lang niet de enige die zo is! Overdrijven is echt een vak hoor, geloof me maar.

Wat je wél ziet, is dat er heel veel geld gemoeid is met dat klimaatgebeuren. Er moet geld komen, want het milieu moet gered worden. Allerlei dieren zijn in nood en dat zijn áltijd dieren in verre landen, waarvan je beslist niet kunt controleren of het waar is dat ze in gevaar zijn. Nooit eens de konijnenpopulatie in Nederland, de egeltjes of de kikkers! Wat ik door de jaren heen heb geleerd, is dat je het nieuws eigenlijk altijd met een fiks zoutkristal moet nemen, zowel het reguliere als dat van de alternatieve media. De waarheid ligt meestal ergens in het midden of heel ergens anders.

Ik krijg altijd de rillingen wanneer ik weer alarmmails krijg over die klimaatbeheersing. We hebben nu al een aantal ijstijden gehad, waarvan twee grote geloof ik. Toen moesten de mensen uit Europa verhuizen naar Noord-Afrika om te overleven. Ik zocht het even op en vond de website van Natuurwetenschappen, die het met me eens zijn qua ideeën over klimaatverandering. Toch leuk. Zij zeggen dat vulkanische activiteit en nog een paar andere factoren veel meer invloed op het klimaat hebben dan ons consumeergedrag en dat het weer in cycli verandert. Je moet niet denken in periodes van een paar jaar of van een paar tientallen jaren, maar van duizenden jaren. Alleen dan begrijp je waar we naar toe aan het gaan zijn met het klimaat. Wat ze ook zeggen, is dat er erg veel geld valt te verdienen met die klimaataffaire en dat geloof ik ook.

Ik wil je voorstellen om niet bang te zijn dat er rampen gaan gebeuren, doordat wij ons niet netjes gedragen. Natuurlijk is het een geweldig idee om de fiets te nemen als je dat kunt of om meer te lopen dan auto te rijden. Gisteren las ik in de Volkskrant een bericht dat mensen in Nederland niet bereid zijn ver te reizen voor hun werk. Dat het in andere landen niet meer dan ‘normaal’ is, dat je twee uur reist voordat je er bent en dan nog terug. Ik wist niet hoe ik het had, want wat is er nou eigenlijk slechter voor het milieu dan iedere dag zover reizen? Toevallig had ik daar ooit een artikel over uit Frankrijk voor het vwo-examen en daarin stond te lezen dat veel Fransen het ook helemaal niet leuk vinden om ver van hun werk vandaan te wonen. We zijn daar dus niet alleen in! Koop niet te veel troep, dat is ook wel een goeie geloof ik. Maar het is morgen kerst en ik vind eigenlijk dat je dan best mag feesten. Dan mag je best eens iets kopen wat je je anders niet in je hoofd zou durven halen, omdat het gewoon te veel kost. Geef ook maar iets aan een goed doel, zoals de moslims doen tijdens de Ramadan. Dat is wel een mooie gewoonte, vind ik en er zijn heel veel mensen die ook hier met kerst iets moois doen of geven aan mensen die het arm hebben of die alleen zijn.

Wat wij gaan eten met kerst? Op eerste kerstdag zijn we uitgenodigd bij onze Vietnamese vrienden, die heerlijk kunnen koken. Op tweede kerstdag ga ik proberen spareribs te maken, want dat wil mijn jongste zoon graag. Ik maak ze met Griekse ovenfriet en een salade. Verder zal ik vast wel popcorn moeten maken en die heerlijke Griekse kerstkoekjes melomakárona. Dat zijn koekjes met honingsiroop. Echt niet goed voor je lijn, maar zo lekker! Geen dure dingen dus, maar gerechten waar je anders gewoon de tijd niet voor hebt om ze te maken. Fles Fanta erbij, want hoe slecht dat ook voor je gezondheid is, ik vind toch dat het moet kunnen op een feestdag en een biertje voor mijn oudste zoon, die niet rookt en bijna nooit alcohol drinkt.

Ik wens jou en de jouwen ontzettend fijne feestdagen toe. Met saamhorigheid in je familie of vriendenkring, met mensen om je heen die van je houden. Morgen schrijf ik nog een artikel en dat gaat over een ufo. Meestal weet ik dat een dag van tevoren nog niet, maar voor deze keer wel. De dag erna even niet.

Een gezegende groet van

Sophia

 

Twitter: @sophyvass   –   facebook/sophyvass   –   LinkedIn

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.