Wat racisme van doen heeft met cultuur en eigenwaarde

Wat racisme van doen heeft met cultuur en eigenwaarde

Door mijn ontzettend slechte en gemene Nederlandse pleegouders en door wat ik door hun schuld allemaal aan pesterijen en vernederingen moest meemaken op school enzovoort, heb ik heel lang een hekel gehad aan Nederland en aan Nederlanders. Heel veel narigheid heb ik meegemaakt, die allemaal met Nederland te maken heeft en het is na een heel leven nog niet afgelopen met de ellende. Nederland heeft mijn vader zijn dochter afgestolen en toen van ons alletwee mijn zoons, mijn man en mijn inkomen. Mijn eer en goede naam! Jeugdzorg en de internationale ISS. Ben ik dan niet de eerste die zou moeten zeggen: “Ja het is hier zo racistisch als de neten en het regent discriminatie?”. Waarom doe ik dat dan toch niet en denk ik genuanceerd? Vandaag vertel ik daarover. En ik heb iets grappigs.

limburg-blossom
Limburg!

Mijn pleegouders waren niet alleen maar gemeen, dom en aan complexen lijdend: ze waren ook zwaar racistisch. De eerste tegen wie hun racisme ging, was ik en dat konden ze mooi doen, want ik mocht niet weten dat ik buitenlands was. Omdat ik vitiligo heb, een huidziekte waardoor je een heel lichte huid hebt en vlekken, ben ik lichtgekleurd en ziet niet iedereen gelijk dat ik niet Nederlands ben. Als kind had ik ook blond haar, dat steeds donkerder werd met de jaren. Die mensen gingen er altijd prat op dat zij blauwe ogen en blond haar hadden. Ze vonden dat letterlijk beter dan alle andere kleuren en ze vonden zelfs een Limburger, een Belg of een Duitser al helemaal verkeerd en raar. Hoe ze over Grieken dachten, hoef ik dan niet meer te zeggen, denk ik hè? Die mochten niet eens bestáán volgens hen en ze indoctrineerden me dan ook hevig met hun fascistische ideeën over Hollandse en blanke suprematie.

Zodra ik ontdekte dat ik geadopteerd was en mogelijk een buitenlandse vader had, begon ik me daar nog heviger tegen te verzetten dan ik eerder al deed. In Griekenland ben ik nooit gediscrimineerd geweest. Mensen vonden me wel blond, maar zodra ik een foto van Costas heb – de man die bij me hoort – zal ik je hem laten zien: hij is lichter gekleurd dan ik en er zijn genoeg mensen nog weer blonder dan hij. Dat gaat tot mensen met pikzwart haar, zwartbruine ogen en een heel donkere huid, bijna Afrikaans. Allemaal Griekse mensen en daar wordt geen onderscheid tussen gemaakt. Integendeel zelfs: de meeste Grieken vinden het juist stoer om zo donker mogelijk te zijn. Vervolgens verven ze hun haar blond. 🙂

Maar toen ik mijn praktijk startte, kreeg ik mensen uit allerlei landen op consult en zeker de helft van hen was Nederlands. Op een heel enkele uitzondering na waren dat allemaal heel hartelijke, warme mensen. Ik stond verbaasd én genas van mijn haat tegen Nederland. Daarna ging ik eens kijken naar alle mensen die ik in mijn leven had gekend en wat denk je? Die waren echt niet allemaal vervelend. Ik haalde een heel aantal heel aardige, grappige en lieve mensen naar boven uit mijn verleden en die waren allemaal Nederlands. Er zíjn hier wel aardige, warme en hartelijke mensen, maar die moest ik even goed in beeld krijgen. Wel zijn de mensen uit het zuiden warmer dan de mensen hier. Dat feit blijft staan en dat komt omdat de cultuur hier al sinds de 17e eeuw kapot aan het gaan is. Op een dag wilde ik weten waarom dat zo was en je mag raden wat ik vond! Ik zet het in een nieuwe alinea, dan zie je het niet gelijk staan.

 

wadden
Het Wad!

 

Toen de mensen hier in Nederland hoorden wat er allemaal in Nederlands Indië werd uitgespookt met de mensen daar en in Ghana, Suriname en de Antillen in verband met slavernij, waren ze geschokt! Ze waren zó erg geschokt dat ze collectief getraumatiseerd waren en dat heeft gezorgd voor een wond, die alle Nederlanders met zich meedragen: ze vonden het vreselijk en onmenselijk wat er in de koloniën allemaal aan wrede mishandelingen en racisme plaatsvond. Datzelfde gebeurde in meerdere Europese landen waar koloniën waren, bijvoorbeeld Duitsland. De eerste schokgolf van onrecht in de koloniën en Afrika vond plaats na het uitkomen van het boek Max Havelaar van Multatuli over Nederlands Indië. Zo objectief was dat boek helemaal niet, want Max zelf was niet zo fortuinlijk daar en schreef toen een boos verhaal over mensen die wél succesvol waren in de tropen. Als je dit gelezen hebt, dat de mensen hier in Nederland zo geschokt waren over het onrecht helemaal aan de andere kant van de wereld, vind je Nederlanders dan nog steeds zo racistisch en fascistisch? Hoe het ook zij: ik vind dat niet. Míjn mening over Nederlanders is bijgesteld, toen ik dit opmerkte. De hele beschaving heeft een enorme scheur opgelopen in dit prachtige groene land vol bloemen en molens, omdat een klein aantal inwoners zich slecht gedroeg in het buitenland. Dat moet wel een bijzonder volk zijn!

amsterdam-keizersgracht
Keizersgracht, Amsterdam

Cultuur maakt sterk

Mensen uit landen waar nog iets van de oorspronkelijke cultuur over is, zijn trots op hun land en hun cultuur. Daardoor hebben ze meer eigenwaarde dan de meeste mensen hier in West-Europa. Dat gebrek aan eigenwaarde uit zich soms in lomp gedrag en een beetje pesterig doen naar mensen uit andere landen, maar het uitte zich deze dagen óók in die demonstraties tegen racisme in onder andere Amsterdam, waar ik blanke mensen schoenen van zwarte mensen zag kussen. Ik zag ze verontschuldigingen aanbieden voor hun huidskleur en nog meer zeer onterende zaken. Lieve mensen, heb alsjeblieft zelfvertrouwen! Nederlanders zijn hun waardigheid een beetje kwijt, omdat de specifieke Hollandse manier van leven steeds meer ondergesneeuwd wordt ten gunste van de Amerikaanse. Dat gebeurt overal wel een beetje, want het niets rukt op in onze moderne wereld, maar hier gaat het sneller dan waar ook. Zelf vond ik mijn eigenwaarde terug in Griekenland, maar voor een Nederlander is die hier in Nederland.

Nederland heeft ook cultuur en is één van de mooiste landen op de wereld. Wij vinden het misschien niet zo exotisch, want we hebben geen bergen, maar heb je er enig idee van hoe ontzettend exotisch een Afrikaan de gouden stranden van Nederland vindt? De uitgestrekte velden met tulpen, de knalgroene weiden met koeien en schapen, de prachtige molens, grachten met oude huizen die helemaal scheeflopen maar toch al eeuwen staan en de kaaswinkeltjes? Die mooie ouderwetse koperen ketels die Nederlanders boven het haardvuur of de kachel hadden hangen! Ik heb er nog één, prachtig! Die gezellige koffiepotten die je op het vuur zette en dan een paar keer doorliepen en dan die kraantjespotten waar de koffie in bewaard werd. Die schitterende petroleumlampen, het Delfts blauw en de oude scheepsvoorwerpen. De plaggenhutten in Drente met de duizenden jaren oude opgestapelde hunebedden. De natuurgebieden op Flevoland en op de wadden, vol met vogels. Als dat niet exotisch is??

Het meest bijzondere aan Nederland is misschien wel het zogenaamde polderen of normaal doen: het nuchtere, kalme denken van de Nederlanders dat uniek op de wereld is. Iedereen vindt het geweldig behalve de Nederlanders zelf! Net als de woonboten: mensen die écht gewoon op een boot wonen. Exotisch toch? Nederland heeft echt niet alleen maar Ot en Sien als cultuur, maar een heleboel meer. En vergeet niet dat in die tijd van Ot en Sien – begin 20e eeuw – de beschaving al een flinke knauw had gehad! Je moet echt terug naar de 16e eeuw en nog verder naar de middeleeuwen om die weer te vinden en te herstellen. Daar kun je genoeg films en series over vinden of anders wel boeken. Als je naar bijvoorbeeld Amsterdam gaat of een andere oude stad, vind je nog wel oude huizen uit de 15e en 16e eeuw, zoals op het schilderij hiernaast.

 

De slavernij is toch gebeurd?

dutch cheese shop
Schattig kaaswinkeltje! Zie je het woord ‘lekker’ staan?

Ja, de slavernij heeft plaatsgevonden! En dat was zo erg dat Nederland er een collectieve wond aan heeft overgehouden, die maakt dat mensen zichzelf terugzoeken in andere culturen in plaats van hun eigen oude Hollandse cultuur, die prachtig en uniek op de wereld is. De gezelligheid en knusheid van dit land is spreekwoordelijk en geen enkele andere taal kent dat woord ‘gezellig’ zelfs maar. Toen ik in Griekenland Nederlandse les gaf, las ik wel eens korte verhalen met mijn gevorderde cursisten van Simon Carmiggelt. Dat is echt heel Hollands en mijn cursisten vonden dat prachtig. De manier waarop die man schreef! Wat ook zo Hollands is, dat zijn de conférences van de beroemde cabaretiers zoals Youp van ‘t Hek, Jochem Myjer of nog ouder Wim Kan en Wim Sonneveld. Dat zijn stukjes overgeleverde cultuur die we mogen eren en bewaren. De liefde voor de zee ook, want die is veel ouder dan de slavernij.

Over die slavernij trouwens nog even dit! Ik wist wel dat Afrikanen onderling ook veel slavernij bedreven. Noord-Afrikanen waren daar onder andere heel druk mee (Barbarije!), net als met het ontvoeren van Europese vrouwen voor in de harem van Turkse sultans en Berberse rijke heren. Kijken de andere Afrikanen de Marokkanen en Algerijnen daar nu nog op aan? Nee, totaal niet! Ze kijken de Nederlanders en de Portugezen erop aan, niet de mensen uit Afrika zelf. En wat dacht je van slavernij door Saoedi-Arabieren? Dát was pas wreed en ging vanaf de 6e tot in de 20e eeuw aan toe door. Miljoenen Afrikaanse slaven werden allemaal naar het Arabische schiereiland gebracht en naar Noord-Afrika. Columniste Samira Tarrass heeft er vorig jaar een mooi en goed gedocumenteerd stuk over geschreven, dus dat hoef ik niet meer te doen. Hier vind je het. Mooie bijkomstigheid is dat ze zelf van Marokkaanse oorsprong is, maar haar land niet spaart in dit stuk.

Okee, die slavernij, dat was iets gruwelijks! Daar zijn we het allemaal over eens, denk ik. En ja, Afrika is ontzettend geplunderd door buitenlandse landen, ook dat is waar. Maar er is nog heel veel rijkdom over, zowel aan fantastische natuur als aan grondstoffen, een heel bijzondere keuken, muziek, geneeskunde en prachtige kleding. Het is beslist niet zo dat Afrika niets meer over heeft om een goed nationaal inkomen te realiseren in letterlijk ieder land! Nigeria zit enorm in de lift en zo zijn er nog wel meer landen waar het vooruit gaat. De Europese landen hebben dík betaald om de ellende die zij veroorzaakt hebben, terug te betalen. Ik denk dat de Arabieren nu eens aan de beurt zijn én dat de Afrikanen zelf eens aan de slag mogen om dat geweldige continent van ze op te fleuren. Zij hebben nog altijd cultuur over en beschaving, maar de corruptie moet weg. Daar moeten ze zelf tegen vechten, want dat kan de VN niet en Nederland kan bijvoorbeeld ook niets doen tegen corruptie in (noem es wat) Zimbabwe. Dat is Nederlands schuld ook niet.

 

Ik ontdekte net iets grappigs: de eerste slaveneigenaar in Amerika was een zwarte meneer uit Portugees Angola. Hij heette Anthony Johnson en woonde in Virginia. Hier vind je zijn verhaal in de Wikipedia. Er waren overigens meerdere zwarte slaveneigenaren!

 

Lieve mensen van Afrikaanse afkomst, leg je slachtofferschap neer en steek je handen uit de mouwen om wat van je land te maken. Hou op met het terroriseren van blanke mensen, hou er helemáál mee op ons ‘wit’ te noemen, want dat is gewoon belachelijk en ga wat met je leven doen. Hier in Nederland is géén rassendiscriminatie, maar de mensen hebben wel een hekel aan zeurende en klagende individuen. Hou daar dus mee op en hou ook op over Zwarte Piet. Als de Nederlandse tradities je niet aanstaan, staat het je vrij elders te gaan wonen. Maar als je de discriminatie en het slachtoffer-zijn in je hart hebt zitten, zul je je overal waar je naar toe gaat, gediscrimineerd en niet volwaardig voelen. Over racisme in Amerika: toen een stel idioten onze Zwarte Piet totaal onterecht vergeleek met Blackface, was het hele land daar geschokt! In paniek was iedereen, ja ook blanken. En de vergelijking liep mank ook nog, enfin dat kun je lezen in mijn stuk over Piet, zie link hierboven. Amerika is al heel lang niet of nauwelijks meer racistisch, maar veel zwarte mensen mogen zich ook wel aanpassen aan de tijd.

Nog één laatste ding wil ik graag aanstippen! Ik had altijd een oom die in Zuid-Afrika woonde. Hij is alleen helaas overleden en mijn ene neef ook. Mijn andere neef woont al jaren in Australië, maar ik weet nog goed van zijn vrouw, mijn tante, hoe ze vertelde over het einde van de Apartheid in de jaren ’90. Dat ging helemaal verkeerd, want alle blanken werden van de ene dag op de andere van managementsposities afgezet en vervangen door zwarte mensen, die echter geen ervaring hadden en vaak ook geen goede opleiding. Mijn tante werd ook afgezet als hoofd van het laboratorium en ze mocht haar nieuwe hoofd niet helpen of inwerken. Die wist het zelf allemaal beter en toen ging het hele ziekenhuis binnen de kortste keren naar de haaien. En al gauw daarna het hele land. Inmiddels zijn er meer dan 70.000 blanken daar vermoord en op gruwelijke wijze ook nog. Hier is een stuk dat erover vertelt en dat is zeker net zo erg als wat er met zwarten is gebeurd. Vergeet niet dat er bijna niemand in dat hele land woonde, toen de Nederlanders daar kwamen! Zij hebben niemand verjaagd. Ze hadden juist een prima verstandhouding met de toenmalige bewoners, die ook van hen profiteerden. De verhalen worden niet altijd zo correct verteld en zo ga je denken dat Nederlanders zo racistisch zijn. Nee, dat zijn ze niet! Je moet de zaken van twee kanten bekijken voordat je je een mening vormt en dat geldt voor alles, ook voor racisme! “Waar twee kijven, hebben er twee schuld!”, zei mijn buurvrouw vroeger altijd.

Over Marokko trouwens misschien heel even! Ik heb een heleboel intellectuele Marokkanen uit Marokko zelf op mijn Facebook en die delen prachtige foto’s van feesten met Arabische paarden en trotse Berberse mensen die daarop zitten met vrolijk gekleurde traditionele kleding aan. De Marokkaanse cultuur ís niet alleen maar de islam, maar zoveel meer! Weet je wat ze ook heel veel delen? Grappen over IS en fanatieke ‘barbus’, baardmannen, fanatieke moslims. De meeste Marokkanen hier komen uit de bergen en leefden daar nog zo’n beetje in de steentijd. Ongelofelijk interessant natuurlijk, maar zij zijn niet de doorsneemarokkanen natuurlijk. Marokko en heel de Maghreb is een Berbers land met een mengsel van meerdere culturen. Ze hebben Afrikaanse invloeden, Arabische, Spaanse, Franse en joodse. Hier deel ik daarom een heel speciaal stuk muziek uit Marokko van een Berberse zangeres, Hindi Zahra. Als je haar ziet, denk je dat ze Aziatisch is of misschien uit het Midden-Oosten, maar ze is echt Marokkaans en zingt in het Engels, Berber en soms Frans. Dit lied heet Ahiyawa en je weet dat ik van liveoptredens hou. Dit is dus live, ik weet alleen niet waar.

 

 

 

 

© Sophia Vassiliou

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.