Wat kindermishandeling veroorzaakt aan ontwikkelingsproblematiek

Wat kindermishandeling veroorzaakt aan ontwikkelingsproblematiek

Misschien is de interesse in dit onderwerp er, omdat zowel mijn kinderen als ik veel hebben moeten meemaken aan narigheid en mishandeling in onze jeugd. Maar het is voor iedereen goed om te weten wat het mishandelen van een kind eigenlijk doet met dat kind. Mishandeling en misbruik kunnen thuis plaatsvinden, maar ook bij een familielid, op school, in de kerk, bij de sportvereniging of bij gescheiden ouders bij één van hen. Het is belangrijk dat iedereen weet wat een kind aangedaan wordt, als het niet geliefd wordt of zelfs mishandeld, verwaarloosd of misbruikt.

Aanleiding voor het schrijven van dit artikel is het feit dat mijn beide jongens nogal klein zijn gebleven: een groeiachterstand. Mijn oudste van 24 was eerst 1m77, maar is nu iets onder de 1m75 en de jongste van 16 wil maar niet voorbij de 1m73 komen. Als Grieken zijn ze wat kleiner dan Nederlanders, maar iets langer hadden ze wel mogen zijn. Gemiddelde lengte voor Griekse mannen is 1m77 en voor vrouwen 1m65. Zelf ben ik 1m58. Niet zo heel klein voor een Griekse, maar wel redelijk onder het gemiddelde. Hoe kan het dat we zo klein zijn gebleven en is er een patroon te ontdekken? Wel … ja: mishandeling, verwaarlozing en in het algemeen gewoon een moeizame jeugd.

Bij mij waren de mishandelingen in het ziekenhuis en bij mijn pleegouders. Bij mijn oudste zoon op school en bij zijn pleegopa was het ook niet altijd zo gemakkelijk. Bij mijn jongste was het ook op school en bij zijn vader dat de omstandigheden moeilijk waren. Plus Jeugdzorg joeg constant achter ons aan, waardoor we allemaal gestresst werden. Mijn jongste zoon ook, want die voelt alles wat er gebeurt. Daarom heb ik altijd veel met hem gepraat om hem gerust te stellen. Beide jongens zijn bij mij thuis altijd helemaal top verzorgd en geliefd geweest. Daar lag het niet aan. Hiermee wil ik duidelijk maken dat mishandeling niet altijd thuis hoeft plaats te vinden, hoewel men er in Nederland een handje van heeft om net te doen alsof dat wél zo zou zijn. Nee, mishandeling vindt plaats op school, in instellingen van Jeugdzorg, in pleeg- en adoptiegezinnen en in veel mindere mate thuis.

 

Wat er dus allemaal kan gebeuren, dat is

 • vertraging in groei of een groeistoornis. Als kind ondergewicht, later in het leven overgewicht of zelfs obesitas
 • vertraging van de algehele ontwikkeling van een kind, van praten, via groeien naar motoriek en sociaal gedrag
 • een lager IQ
 • leerproblemen
 • moeite met het leren en gebruiken van taal, waaronder dyslexie
 • vertraagde ontwikkeling van de seksuele organen en verstoring van de seksualiteit ingeval van seksueel misbruik
 • ook ingeval van seksueel misbruik allerlei problemen met nieren, blaas, onderrug, baarmoeder (bij vrouwen) en sluitspieren
 • moeite met hechting en zich terugtrekken
 • chronische depressie
 • PTSS door onverwerkte trauma’s
 • motorische problemen zoals onhandigheid en coördinatieproblemen bij sport, impulsieve bewegingen e.d.
 • een laag zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde
 • een korte concentratieboog en een gebrek aan interesse in van alles
 • slecht zicht, scheelheid of slecht gehoor
 • op de tenen lopen, wat betekent dat het kind niet goed gegrond is, dat het niet goed bij zichzelf kan blijven
 • en natuurlijk kan een kind op vroege of latere leeftijd ergens in het leven chronisch ziek worden. Eigenlijk gebeurt dat bijna altijd.

 

Het is wellicht handig om dit artikel bij de hand te houden, als het bij jou in je gezin ook niet altijd helemaal gladjes verloopt. Ik als schrijfster mag dan geen medische opleiding hebben, maar ik ben wel pedagogisch geschoold, heb veel medische ervaring en ben zelf ook moeder. De artikelen in de links hierboven verwijzen naar officiële wetenschappelijke onderzoeken. Als je op welke manier ook te maken hebt met een kind dat mishandeld is, kun je maar één ding doen: liefde geven, meer liefde en nóg meer liefde. Warmte, geduld en begrip en geen vooroordelen, omdat het kind – of je kind – zich langzamer ontwikkelt of moeilijk gedrag vertoont. Dat kan heel goed veroorzaakt worden door de mishandelingen, want daar word je letterlijk op álle vlakken niet goed van.

 

 

© Natassa Vassiliou

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.