Wat je zoekt, is zelfvertrouwen en dat is hier

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

In de afgelopen bijna 9 jaren dat ik dit werk doe, heb ik begrepen hoe erg het is als je onzeker van jezelf bent. Dat je echt helemaal binnenin jezelf twijfelt aan wie je bent, of je wel een goeie mens bent, of je het leven wel aan kunt en dat je iedere keer weer niet weet wat je moet doen om verder te komen in je leven en jezelf maar loopt voort te duwen. Zó vol vraagtekens zitten de meeste mensen. Eén grote gatenkaas in hun hart. Toen ik de afgelopen week de kans kreeg om iemand weer bij zichzelf terug te halen, begreep ik wat er aan mij anders is dan aan alle anderen: ik ben mezelf niet kwijt.

In de bijbel staat: “Zoekt en gij zult vinden”, maar de mensen weten niet eens wát ze zoeken. Ze willen gelukkig zijn, succesvol en van binnen vervuld, maar kunnen dat niet eens uitdrukken. Wat je echt wilt in je leven, dat is niet in materiële zaken uitdrukbaar: het is jezelf zijn, weten wie je bent en zelfvertrouwen hebben. Daarom zijn rijke mensen bijna nooit gelukkig. Als je jezelf teruggevonden hebt, boeien dingen als rijkdom, aanzien, status en aandacht je voor geen meter meer.

Onzeker zijn is niet zoals ik wel eens een beetje verlegen ben. Of bang dat er weer een golf van negativiteit uitbreekt. Dat is iets structureel anders dan dat je niet weet welke kant je op moet in je leven. Of dat je je afvraagt of je wel goed bent en je heel erg schuldig voelt over allerlei dingen, waar je je maar half van bewust bent. Dat je alles al hebt, maar niet gelukkig bent van binnen. Dat je iets zoekt, maar niet weet wat dat nou eigenlijk is. Omdat je niet één met jezelf bent.

Ik weet altijd wat ik moet doen, welke kant ik op moet of wil in het leven, wat het beste is om een probleem op te lossen enzovoort. Van binnen ben ik bijna dodelijk stabiel. Mijn hele leven ging kapot en toch weet ik nog steeds 100% zeker wat de weg hier weer uit is. Dat innerlijk weten heb ik, omdat ik weet wie ik ben. Het is niet andersom en je kunt die twee dingen ook niet van elkaar scheiden. Dat zelfvertrouwen is wat jij zoekt in je leven en ja: jij kunt dat ook krijgen. Als je de juiste weg volgt.

Mensen die het antwoord niet hebben

Als jij mensen volgt, die net als jij onzeker zijn en applaus, aandacht of verering willen, kom je geen steek verder. Of mensen die gewoon helemaal niets weten, maar zichzelf helemaal opblazen. Mensen die inhalig zijn, die het jou niet gunnen dat jij jezelf terugvindt, terwijl zij dat zelf níet hebben gevonden. Mensen die jou expres klein houden. Die hebben de oplossing niet om weer één met jezelf te zijn. Anders was je daar toch allang geweest? Je volgt hen al tientallen jaren, toch!

Waarom doe je dat dan nog en deel je alleen maar artikelen van mensen, die de oplossing NIET hebben? Waarom wil je bij een club jaloerse mensen horen, die de uitweg niet willen vinden? Nou, … omdat je je bij mij onzeker voelt, omdat ik dat wat jij zoekt, al heb. Bij die anderen die het ook niet meer hebben en die de weg terug ook niet weten, heb je dat onuitstaanbare, vlammend onzekere gevoel niet. Die zijn net als jij en zo kun je een soort van slachtoffergevoel krijgen, waarin je héérlijk kunt blijven hangen.

Alleen is dat net niet wat je wilt. Dus waarom ga je ermee door? Is het zó erg om je even de mindere te voelen om daarna écht lekker in je vel te zitten? Je bént de mindere niet: het is een fata morgana, omdat ik dat heb wat jij graag wilt. Zodra jij je zelfvertrouwen ook weer terug hebt, voel je je niet meer de mindere in mijn bijzijn.

Als jij jezelf bent, wéét je gewoon intuïtief – nee gewoon van binnen, niks intuïtief – wat je het beste kunt doen om gelukkig en succesvol te zijn. Enneh … dat zijn geen marketingtrucs om mensen te dwingen om bij jou te kopen! Dat is niet een truc bedenken zodat JIJ die mooie baan krijgt en een ander niet. Dat is denken in schaarste. Als je denkt in overvloed, zie je dat je helemaal niets hoeft te doen aan trucs om zelf ruimte te hebben om te bestaan. Dan wíl je dat niet eens.

Ken je het verhaal van koningin Esther? Zij was een joods meisje dat in de 5e eeuw v.C. in Perzië woonde. Op een dag wilde de koning daar – Ahasveros of ook wel Xerxes – trouwen en hij liet alle mooie meisjes uit het hele land ophalen. Hij wilde zijn bruid uitzoeken en al die meisjes kregen wekenlang de tijd om in het paleis allerlei schoonheidsdingen te doen en zich prachtig te maken in de hoop dat de koning hén zou kiezen. Maar Esther liet zich niet gek maken. Toen het haar beurt was om naar de koning te gaan, kleedde ze zich mooi, maar eenvoudig. En wat dacht je? Dát was wat de koning zocht: een vrouw met zelfvertrouwen. Dus werd zij koningin.

Je wéét dan wat je wel en niet moet eten en drinken, hoeveel je moet bewegen, wat je wel en niet moet zeggen tegen anderen, hoe je je problemen of probleempjes moet oplossen … en je gaat niet met je armen over elkaar zitten mokken, omdat je naar iemand toe moet, van wie je kei-onzeker wordt. Iemand naast wie je jezelf 0 voelt. Je bént niet 0! Je bent je zelfvertrouwen alleen een beetje verloren, doordat het leven nogal ruw tekeer is gegaan met je. Dat gaan we verhelpen!

jezelf klein maken om klappen te ontwijken

Ik heb mezelf altijd klein gemaakt en heb alle beledigingen, roddels, leugens en valse trucs van al die gemene mensen zó over me heen laten vliegen. Zíj dachten dat ik niet door had wat zij deden, maar ik dook gewoon weg. Anders had ik geen dag overleefd. En nu ben ík degene die de kennis heeft. De rollen zijn omgedraaid.

Als jij ook weer één met jezelf wilt zijn en vol zelfvertrouwen in het leven wilt staan, hou dan op wollige flauwekul op je Facebook te zetten en te delen. Hou op mensen te vereren en te spekken, die de oplossing níet hebben. Doe daar niet meer aan mee. Kom de oplossing hier halen waar die is en geef daarna de fakkel door!

 • Mindfulness is NIET de oplossing.
 • Mindmapping werkt NIET en maakt je meer in de war.
 • Affirmaties zijn de weg NIET.
 • Knoeien met kruiden en kaarsen is de weg NIET.
 • Wietolie, kurkuma en aloë vera genezen NIET.
 • Anderen aan de kant duwen helpt je NIET om jezelf te zijn.
 • Yoga is de weg NIET.
 • Geen enkele goeroe heeft de oplossing.
 • Boeken zijn de oplossing NIET.
 • Dure (of voor mijn part goedkope) cursussen zijn de weg NIET.
 • NLP, jassentechniek, mediteren en flauwekul delen helpen je NIET.
 • Bizarre diëten, zoals paleo, superfood en veganisme (vega) zijn de weg NIET.
 • Mediums helpen je NIET verder, maken je alleen maar meer onzeker.
 • Mensen die beweren verstand te hebben van stenen of kristallen, van healen of ayurveda weten de antwoorden NIET.

Alléén iemand die zelf in totaal evenwicht met zichzelf is – hoe erg ze ook aangevallen wordt – kan je de weg wijzen. En je weet wie dat is. Je weet waar je moet zijn. Bij die ene vrouw die niet aan marketingtrucs doet, die geen valse beloftes doet, die je niet veel te veel geld aftroggelt, die haar hart echt open heeft staan, die echte belangstelling en medeleven heeft en die de moed, ondanks al haar eigen problemen, nooit opgeeft. Dát is wat jij ook wilt en dus moet je daar zijn. Zij zal je helpen om zelf ook weer zeker van jezelf te zijn en gelukkig.

Vecht niet langer tegen jezelf, maar sluit vrede met jezelf. Je bent goed zoals je bent, maar je mag aan je zelfvertrouwen werken. Deze week heb ik iemand mogen helpen zijn zelfvertrouwen terug te vinden. Dat is gelukt en hij geeft het door aan anderen. Laten we samen een dominosysteem zijn, door de waarheid in de ogen te zien en een écht baken te zijn voor anderen.

Ik roep nu al bijna 9 jaar dat ik de weg weet terug naar je zelfvertrouwen, maar niemand wil het horen. Iedereen zit te wachten totdat ik de hele weg op mijn blog schrijf. Maar dat kan niet, want ieders weg is anders. Bovendien heb ik net zo goed als jij recht op een inkomen. Met de unieke kennis die ik heb, mag ik geld verdienen voor mijn gezin. Ik doe daar geen valse trucs voor en licht geen mensen op. Dat doet iemand die echt is, niet.

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Twitter   –   LinkedIn   –   Pinterest   –   Youtube   –   Facebook

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

2 Comments

 1. That’s the spirit meiske !!! Geloven in jezelf, ikzelf ben best wel ‘n schijtlijster hoor, maar ik weet wel hoe ik in elkaar zit en wie ik ben, ‘n (b)engeltje op aarde, ‘n flower-power-kind die ergens is blijven hangen of de liefde voor elkaar terug verlangt en zo zijn er wel meer hoor….Ik ga voor de eindstreep, nog ‘n 20-tal jaren in het vooruitzicht, hopelijk met vele mooie en gevoelswarme momenten die nog de moeite waard mogen zijn….we shall see wat me nog gegund is, wij schelen nogal van leeftijd Sophia, maar volgens mij zijn wij wel “gelijken” hoor en streven we in principe voor hetzelfde “ideaal” 😉

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: