Waarom je afvalt door te sporten

probleem-oplossing - Sophia Vassiliou

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Dat was me een bak gisteren! Dagenlang het internet rondzoeken om te onderzoeken hoe dat lymfestelsel nou toch werkt, een artikel erover publiceren en wat denk je? ‘s Avonds wilde ik toch nog iets meer erover weten en ik typ in bij Mr. Google: “Hoe stroomt lymfe?”. Opeens álle informatie naar me toe!

bommen-granaten

Probleem was dat ik niet wist dat lymfe stroomde. Dat was één van de dingen die ik er niet van begreep, zie je wel. Het meest complete stukje informatie dat ik kon vinden, was van schooltv – jawel! – en verschrikkelijk saai. Dat ze toch niet een wat gezelliger filmpje maken voor jongeren, snap ik niet helemaal, maar hier heb je het even! Je moet naar de website van schooltv en dan staat het daar gelijk. Eerlijk is eerlijk: je weet dan wel gelijk alles en alle andere filmpjes zijn óók oersaai.

 

Eiwitten in je lymfestelsel

Er was nóg iets wat opviel. Ik heb de websites niet meer onthouden waar het stond, maar op twee websites stond dat er in bloed veel meer eiwitten zitten dan in lymfe. En op twee andere stond dat er juist in lymfe meer eiwitten zitten. Het eerste leek me logischer, omdat eiwitten ook voedingsstoffen zijn en die door je bloed vervoerd worden. Toch klopte het niet, want er zitten juist in je lymfe veel meer eiwitten. Dat is belangrijk om te weten, want eiwitten worden door je witte bloedcellen aangemaakt om bacteriën en andere indringers uit te schakelen. Plus nóg één: ik zeg toch altijd dat je dik wordt, doordat je lymfestelsel vocht vasthoudt en niet door vet? Nou, van eiwitten zwel je enórm op! Dat is een eerste stukje bewijs.

 

Waar is het begin van je lymfestelsel?

Nu gaat het daar over een chronisch lymfoedeem. Dat is aangeboren en betekent eigenlijk dat er te veel lymfe (het vocht in je lymfestelsel) in je lymfevaten zit. Lymfe is veel trager en stroperiger dan bloed en als de vaten te vol zitten, zakt de boel als blubber naar beneden naar je benen. Dan krijg je van die olifantenpoten, zoals de meneer in het filmpje zegt. Ik noem het zelf trouwens ook altijd zo, want anders kan ik echt niet lachen om mijn werkelijk enórm uit de kluiten gewassen benen iedere avond.

De vraag die ik na het onderzoekje van gisteren nog had over het lymfestelsel, was deze: okee, het lymfestelsel komt dus uit bij je linkersleutelbeen en eindigt daar in je bloedvaten. Niet aan beide kanten, zoals ik gisteren gelezen had, maar alleen aan de linkerkant. Ik heb het al gecorrigeerd in het vorige artikel. Leuk, maar hoe komt dat lymfevocht dan IN je lymfevaten?

Daar ben ik inmiddels ook achter! Als je mensen wilt helpen om wél te genezen van klachten met betrekking tot het lymfestelsel, moet je weten hoe het werkt. Anders weet je niet wat je doen moet. Datgene wat ik immers boven alles meer doe dan alle anderen, is mijn verstand inzetten en onderzoeken wat de weg naar genezing is! Niet oeverloos testen en doen om diagnoses te stellen en dan zeggen dat het ongeneeslijk is, maar als stap 2 gaan kijken hoe je van een klacht áfkomt!

Dus het zit zo: in je bloedvaten zitten nogal wat ingrediënten: plasma, veel rode en weinig witte bloedcellen, bloedplaatjes en nog iets. Tussen de cellen zit een wittig, beetje transparant vocht dat weefselvocht wordt genoemd. Dát vervoert je voedingsstoffen! Niet de rode bloedcellen, maar dat vocht. Dat weefselvocht wordt voor een deel opgenomen uit je bloedvaten in piepkleine haarvaatjes, die naar je lymfestelsel leiden. Lymfehaarvaatjes dus. Daar wordt het gezuiverd en naar je linker sleutelbeen vervoerd, waar het in je bloed komt. Het bloed voert het dan weer af naar je nieren, die het weer naar je blaas brengen, waardoor het op het toilet eindigt.

 

De verschillende soorten witte bloedcellen

Daarom is urine-onderzoek altijd belangrijk om te weten of je ergens een infectie hebt zitten. Dan heb je immers veel meer witte bloedcellen dan normaal en die vind je in je urine. Aan het soort witte bloedcellen die gevonden worden, krijgt een arts een redelijk idee van wat er gaande is binnenin je. Dan schrijf ik toch maar even de vijf soorten witte bloedcellen op, om compleet te zijn!

 • neutrofiele granulocyten deze vind je in een etterende wond en vechten tegen infecties en ontstekingen
 • eosinofiele granulocyten deze vechten tegen parasieten
 • basofiele granulocyten die verwijden de bloedvaten een beetje, zodat de andere witte bloedcellen er gemakkelijk bij kunnen. Dit zie je bijvoorbeeld als je huid rood verkleurt na een infectie
 • lymfocyten onder te verdelen in T-cellen en B-cellen. Deze hebben een geheugen en zijn c.q. generaal en kapitein van het leger. De T-cellen bepalen welke strategie er gevolgd wordt en de B-cellen zorgen dat dat ook inderdaad gebeurt. Zij zitten vooral in je lymfestelsel
 • monocyten dat zijn een soort verkenners of spoorzoekers. Zij sporen stukjes bacterie, virus of parasiet op en laten dat zien aan de T- en B- cellen. Die herkennen ze, als je er al eerder last van hebt gehad.

 

Hoe beweegt je lymfe zich eigenlijk voort?

Nu beweegt het bloed vrij snel door je aderen. Ongeveer 60 keer per minuut komt er een puls: je hartslag die het bloed voortstuwt. Dat gaat lekker, zal ik maar zeggen. Maar lymfe heeft geen hart en is bovendien een stuk stroperiger als vloeistof dan bloed. Dat gaat dus op z’n avondrood. Toch heeft lymfe natuurlijk wel een impuls nodig om te lopen, dat zul je begrijpen, niet? Anders blijft het lekker zitten waar het zit en dan ga je opzwellen.

popeye
Popeye met zijn spierkracht

De kracht die je lymfe voortstuwt, is ….. spierkracht! Nu snap je waarom bewegen zo belangrijk is, als je op gewicht wilt blijven. En waarom mensen die niet kúnnen bewegen door ziekte, dik worden. Beweging is echt noodzakelijk, want hoe meer je je spieren gebruikt en liefst nog allemaal, des te sneller die lymfe je lichaam schoonhoudt! Beweeg je niet, dan kan je lymfestelsel niet goed dóórlopen en ja: dan kom je dus aan. Zie je dat ik gelijk heb? 🙂

 

Hoe komt het dat je opzwelt?

Nog even over dat opzwellen! Er wordt altijd gesproken over dat je een plaatselijk oedeem krijgt, maar je kunt wel degelijk in je hele lichaam opzwellen. En ook op zo’n manier dat het blijft. De meneer in die video van schooltv draagt sokken om dat te voorkomen en zo weet je dat wat ik zeg, toch echt klopt! Als er te veel vocht in je lymfestelsel zit en dat niet goed afgevoerd wordt, dan word je dik.

lymfeklieren
De bolletjes zijn je lymfeklieren, behalve in je knieën

Nou, waardoor wordt het dan niet goed afgevoerd? Doordat je lymfestelsel allerlei knooppunten tegenkomt: klieren. Denk maar aan knooppunt Hoevelaken, dat je dagelijks op de radio hoort. Daar zitten een heleboel witte bloedcellen te wachten totdat het vocht eraan komt, zodat ze de eventuele ziektekiemen die erin kunnen zitten, om zeep kunnen helpen. Als daar een enorme veldslag plaatsgevonden heeft, kan het zijn dat het een tijd duurt totdat de lijkjes opgeruimd zijn en dan krijg je daar een zwelling. Duurt het ontzéttend lang of zijn er meerdere zulke plekken waar het erg lang duurt allemaal, dan zwel je dus steeds meer op en ook over je hele lijf. En dat is wat we dus obesitas noemen.

Bij mij staat mijn ijzer nog altijd idioot laag, maar ik weet dat het in mijn lever zit te zitten. Daarom ga ik zometeen eens uitproberen of dat ijzer misschien wel úít mijn lever verkast, wanneer ik voorzichtig ga sporten. Stel je er niet te veel bij voor, want ik ben een ouwe taart geworden in de laatste zeven jaren. Maar een beetje bewegen moet te doen zijn. Ik snap nu – en ik denk jij ook – dat ik de laatste jaren zo ben aangekomen, doordat dat lymfestelsel vol met blokkades zat en ik niet kon sporten door de verlammingen en de bloedarmoede. Natuurlijk maak je spieren aan door te sporten en ga je dan niet als een idioot afvallen. Maar dit is wel een stap die erbij hoort, want anders val je in ieder geval nooit meer af!

Al is het maar een blokkie om lopen, een paar oefeningetjes op een matje, een paar baantjes zwemmen of een klein stukje fietsen: je hebt óók beweging nodig om een goedwerkend lymfestelsel te hebben. Daarnaast moet ik even kijken wat de weg naar genezing in jouw geval is en dan hoeft zo’n probleem helemáál niet voor altijd te duren. Voor íeder probleem is een echte oplossing, dus ook voor overgewicht en auto-immuunziektes! Ik denk dat dat mijn motto is: voor ieder probleem is een oplossing. Fijne week alvast en maak er maar weer iets moois van!

 

© Vassiliou Empowerment

2 Comments

 1. Dank je voor dit zeer verhelderende artikel, ik heb mijn hele leven (55 jaar) al bij ieder bloedonderzoek wat er bij me gedaan is een extreem hoog lymfocyten gehalte in mijn bloed, hiernaast word er ook altijd albumine gevonden een ander soort eiwit, ben er zelfs voor opgenomen geweest maar dokters weten niet wat ze ermee aan moeten, vooral omdat ik heel vaak echt zwaar ziek ben, me amper kan bewegen vanwege de pijn en alsmaar dikker word,ben er zelfs voor in het ziekenhuis opgenomen geweest, maar er werd buiten extreme bloedwaarden niets gevonden, terwijl ik me hondsberoerd voelde en s,avonds koorts kreeg en s,ochtends onder temperatuur had, ik ben na 2005 maar opgehouden met dokters, en alle medicijn shit die ik voorgeschreven had gekregen want helpen deed het me niet, ik voelde me gewoon een proefkonijn, en ben ik tot de dag van vandaag op zoek hoe er mee om te gaan, ik wandel inmiddels wel 3 x per dag een half uur, maar dat kost dermate veel energie dat ik dan de rest van de dag nodig heb om bij te komen, maar ik houd het inmiddels al wel een half jaar vol, en hoop dat eens de dag komt dat ik eindelijk uitvind wat er aan veranderd kan worden

  1. Hoi Francis! Wat erg voor je!! Ik ben gelijk gaan zoeken over albumine en terwijl ik aan het schrijven was, verdween mijn reactie ook zo weer. Opnieuw dus!
   Even zien. Albumine eerst maar eens: dat regelt het vochtgehalte in je bloed. Ik lees in de wiki dat als je er meer van IN je bloedvaten hebt dan daarbuiten, er water (vocht) naar je bloedvaten wordt geloodsd. Dat is dan uit het weefselvocht, waar ik het net over had vandaag.

   Maar als je nou MINDER albumine in je bloedvaten hebt dan daarbuiten, dán wordt er vocht uit je bloed weggefilterd richting je weefselvocht, want dat zit ook buiten je bloedvaten. Dat wordt dan weer opgenomen in je lymfevaatjes, want die zorgen voor de héle vochtbalans in je lichaam. Als dat nogal snel gaat, krijg je dus te veel lymfe = overgewicht. Tot zover snap ik het.

   Lymfocyten vind je in je lymfe / bloed, wanneer er ergens ziektekiemen zijn: bacteriën, virussen of parasieten. Je hebt dus ergens een infectie (gehad). Geen parasieten want dan heb je die eosinofielen en die heb je niet toch. En dan pijn … ik zit ergens aan te denken, maar kan het niet zo even bam op die blog pleuren. Ik heb dit vaker meegemaakt, of nu eigenlijk en ben ermee bezig om die witte bloedcellen weg te krijgen. Gisteren leek dat opeens te lukken, maar dat is nog erg pril. Waarom bel je me niet even? Niet als consult, maar even om te zien of we kunnen uitvissen wat er nou precies aan de hand is met je!
   Groetjes, Sophia

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: