Waarom je afvalt door te sporten

Waarom je afvalt door te sporten

Dat was me een bak gisteren! Dagenlang het internet rondzoeken om te onderzoeken hoe dat lymfestelsel nou toch werkt en wat denk je?
‘s Avonds probeerde ik het nog een keer; ik typ in bij Mr. Google: “Hoe stroomt lymfe?”. Opeens álle informatie! Het leek wel een toverwoord. Probleem was dat ik niet wist dat lymfe stroomde. Dat was één van de dingen die ik er niet van begreep. Het meest complete stukje informatie dat ik kon vinden, was van schooltv – jawel! – en verschrikkelijk saai. Dat ze toch niet een wat gezelliger filmpje maken voor jongeren, snap ik niet helemaal, maar hier heb je het even! Je moet naar de website van schooltv en dan staat het daar gelijk.

 

Eiwitten in je lymfestelsel

Er was nóg iets wat opviel. Ik heb de websites niet meer onthouden waar het stond, maar op twee websites stond dat er in bloed veel meer eiwitten zitten dan in lymfe. En op twee andere stond dat er juist in lymfe meer eiwitten zitten. Het laatste bleek te kloppen, want er zitten juist in je lymfe veel meer eiwitten. Dat is belangrijk om te weten, want eiwitten worden door je witte bloedcellen aangemaakt om bacteriën en andere indringers uit te schakelen. Plus nóg één: ik zeg toch altijd dat je dik wordt, doordat je lymfestelsel vocht vasthoudt en geen vet? Nou, van eiwitten zwel je enórm op!

 

Waar is het begin van je lymfestelsel?

Nu gaat het daar over een chronisch lymfoedeem. Dat is aangeboren en betekent eigenlijk dat er te veel lymfe (het vocht in je lymfestelsel) in je lymfevaten zit. Lymfe is veel trager en stroperiger dan bloed en als de vaten te vol zitten, zakt de boel als blubber naar beneden naar je benen. Dan krijg je van die olifantenpoten, zoals de meneer in het filmpje zegt. Ik kan je volmondig beamen dat het waar is.

De vraag die ik na het onderzoekje van gisteren nog had over het lymfestelsel, was deze: okee, het lymfestelsel komt dus uit bij je linkersleutelbeen en eindigt daar in je bloedvaten.Leuk, maar hoe komt dat lymfevocht dan IN je lymfevaten? 

Dus het zit zo: in je bloedvaten zitten nogal wat ingrediënten: plasma, veel rode en weinig witte bloedcellen, bloedplaatjes en … tussen de cellen zit een wittig, beetje transparant vocht dat weefselvocht wordt genoemd. Dát vervoert je voedingsstoffen! Dat weefselvocht wordt voor een deel opgenomen uit je bloedvaten in piepkleine haarvaatjes, die naar je lymfestelsel leiden. Lymfehaarvaatjes dus. Daar wordt het gezuiverd en naar je linker sleutelbeen vervoerd, waar het in je bloed komt. Het bloed voert de afvalstoffen af naar je nieren, die het weer naar je blaas brengen, waardoor het op het toilet eindigt.

 

De verschillende soorten witte bloedcellen

Daarom is urine-onderzoek altijd belangrijk om te weten of je ergens een infectie hebt zitten. Dan heb je immers veel meer witte bloedcellen dan normaal en die vind je in je urine. Aan het soort witte bloedcellen die gevonden worden, krijgt een arts een redelijk idee van wat er gaande is binnenin je. Dan schrijf ik toch maar even de vijf soorten witte bloedcellen op, om compleet te zijn!

  • neutrofiele granulocyten deze vind je in een etterende wond en vechten tegen infecties en ontstekingen
  • eosinofiele granulocyten deze vechten tegen parasieten
  • basofiele granulocyten die verwijden de bloedvaten een beetje, zodat de andere witte bloedcellen er gemakkelijk bij kunnen. Dit zie je bijvoorbeeld als je huid rood verkleurt na een infectie
  • lymfocyten onder te verdelen in T-cellen en B-cellen. Deze hebben een geheugen en zijn c.q. generaal en kapitein van het leger. De T-cellen bepalen welke strategie er gevolgd wordt en de B-cellen zorgen dat dat ook inderdaad gebeurt. Zij zitten vooral in je lymfestelsel
  • monocyten dat zijn een soort verkenners of spoorzoekers. Zij sporen stukjes bacterie, virus of parasiet op en laten dat zien aan de T- en B- cellen. Die herkennen ze, als je er al eerder last van hebt gehad.

 

Hoe beweegt je lymfe zich eigenlijk voort?

Nu beweegt het bloed vrij snel door je aderen. Ongeveer 60 keer per minuut komt er een puls: je hartslag die het bloed voortstuwt. Dat gaat lekker, zal ik maar zeggen. Maar lymfe heeft geen hart en is bovendien een stuk stroperiger als vloeistof dan bloed. Dat gaat dus op z’n avondrood. Toch heeft lymfe natuurlijk wel een impuls nodig om te lopen, dat zul je begrijpen, niet? Anders blijft het lekker zitten waar het zit en dan ga je opzwellen.

De kracht die je lymfe voortstuwt, is ….. spierkracht! Nu snap je waarom bewegen zo belangrijk is, als je op gewicht wilt blijven. En waarom mensen die niet kúnnen bewegen door ziekte, dik worden. Beweging is echt noodzakelijk, want hoe meer je je spieren gebruikt en liefst nog allemaal, des te sneller die lymfe je lichaam schoonhoudt! Beweeg je niet, dan kan je lymfestelsel niet goed dóórlopen en ja: dan kom je dus aan. Zie je dat ik gelijk heb? 🙂

Hoe komt het dat je opzwelt?

Nog even over dat opzwellen! Er wordt altijd gesproken over dat je een plaatselijk oedeem krijgt, maar je kunt wel degelijk in je hele lichaam opzwellen. En ook op zo’n manier dat het blijft. De meneer in die video van schooltv draagt sokken om dat te voorkomen en zo weet je dat wat ik zeg, toch echt klopt! Als er te veel vocht in je lymfestelsel zit en dat niet goed afgevoerd wordt, dan word je dik.

Nou, waardoor wordt het dan niet goed afgevoerd? Doordat je lymfestelsel allerlei knooppunten tegenkomt: klieren. Denk maar aan knooppunt Hoevelaken, dat je dagelijks op de radio hoort. Daar zitten een heleboel witte bloedcellen te wachten totdat het vocht eraan komt, zodat ze de eventuele ziektekiemen die erin kunnen zitten, om zeep kunnen helpen. Als daar een enorme veldslag plaatsgevonden heeft, kan het zijn dat het een tijd duurt totdat de lijkjes opgeruimd zijn en dan krijg je daar een zwelling. Duurt het ontzéttend lang of zijn er meerdere zulke plekken waar het erg lang duurt allemaal, dan zwel je dus steeds meer op en ook over je hele lijf. En dat is wat we dus obesitas noemen.

Al is het maar een blokkie om lopen, een paar oefeningetjes op een matje, een paar baantjes zwemmen of een klein stukje fietsen: je hebt beweging nodig om een goedwerkend lymfestelsel te hebben. Voor íeder probleem is een echte oplossing, dus ook voor overgewicht en auto-immuunziektes! Ik denk dat dat mijn motto is: voor ieder probleem is een oplossing. Fijne week alvast en maak er maar weer iets moois van!

 

 

© Natassa Vassiliou

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.