Waar een mens al niet aan kan twijfelen

but my darling what if you fly

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Peter Pan zei al tegen je dat alles mogelijk is, als je maar in jezelf gelooft!

Ongelofelijk! Ik loop nog steeds met een gefronst voorhoofd en klapperende oren om wat ik daarnet meemaakte. Moest even naar de bank in de stad en raakte aan de praat met de medewerker. Naar aanleiding van een paar bankhandelingen kwam ter sprake wat ik voor werk doe en tja … mensen vinden het natuurlijk interessant, dat ik zieke mensen help genezen. Dat is altijd wel een gesprekje; zo ook nu.

“Ben je dan arts?”, vroeg de man nieuwsgierig. Nee schudde ik. “Ik ben heel erg ziek geworden, maar ik kon mijn jongens niet achterlaten zonder moeder en ben gaan onderzoeken wat de weg uit die ziekte was. En die heb ik gevonden. Voor mezelf en voor anderen”. De man keek me even aan en zei toen: “Maar dat is dan alternatief wat je doet? Daar geloof ik niet in!”. Nee, schudde ik weer. “Het is een beetje alternatief, maar ook zeker regulier. Je moet alle kennis die er bestaat, bijeenvegen en dan opent de deur naar buiten zich”.

peterpan
Zo moeilijk is het toch niet?

Een lange frons was zijn antwoord. “Mineralen en vitamines werken met elkaar samen”, ging ik verder. “Je moet niet één vitamine slikken of spuiten, maar je moet volledige mineralen innemen om ze aan te vullen. Bovendien héb je meestal geen tekort …”. Hij excuseerde zich om de prints van mijn transactie op te halen. Toen hij terugkwam, bleek duidelijk dat hij had nagedacht, want hij fronste alweer (of nog steeds). “Ik geloof er niet in!”, stelde hij vast. Ik keek hem verbaasd aan. “Als het niet waar was, lag ik nu toch al vier jaar in mijn graf!”, grinnikte ik. Ja, ja, knikte hij, dat dan weer wel. Maar hij geloofde het niet.

“Mag ik dan vragen wát u niet gelooft?”, vroeg ik ongemakkelijk. Maar de man kwam niet verder dan dat hij het niet geloofde. “Wat is het probleem? Het is toch simpel immers. Ik werd zogenaamd ongeneeslijk ziek en ontdekte toen dat ziektes NIET ongeneeslijk zijn. Gewoon niet. Er is wel genezing, als je maar weet wat je moet doen en dat heb ik uitgevonden. [Hij bleef moeilijk kijken, maar was erg geïnteresseerd]. De medische wetenschap doet iedere dag ontdekkingen. Die gaan op een hoop en niemand heeft het overzicht! Nou, toen ik ziek werd, heb ik het overzicht zelf maar gemaakt en toen ontstond de therapie, de weg de ziekte weer uit. Waar een ingang is, is ook een uitgang, toch!”.

peterpan
Waar een ingang is, is ook een uitgang!

Afijn, de meneer bleef zeggen dat hij het niet geloofde, ondanks dat ik toch echt voor hem stond en geen geest was. Hij was verbijsterd en kon niets meer uitbrengen dan die paar woorden. “Als je niet gelooft dat er een uitweg is uit je situatie, ga je dood. Ik ontdekte dat de ziekte van Lyme vanzelf overgaat na hoogstens 3 jaar. Mensen bij wie het níet overgaat, hebben geen Lyme, maar meestal MS (of iets anders). Dat weet de medische wetenschap niet, want er zijn al nauwelijks methodes om dit soort ziektes helemaal goed te diagnosticeren en er worden veel fouten mee gemaakt”, sloot ik af. Mijn transactie was klaar en ik begreep toch niet waarom hij niet geloofde wat hij simpelweg voor zich zag. Het had geen zin om nog meer uit te leggen.

peter pan
Da’s toch niet zo moeilijk?

Toen ik er later weer over nadacht in de supermarkt, bij het Oekraïense kraampje op het plein, op de terugweg in de auto en thuis, waarbij ik me het gezicht van de bankman weer voor de geest haalde, besefte ik dat hij gewoon niet kon geloven dat hij echt iemand voor zich had gezien, die van een als dodelijk te boek staande ziekte genezen was. Zelf ben ik er altijd heilig van overtuigd geweest dat voor ieder probleem een oplossing is en vind ik het niet zo héél bijzonder allemaal. Ik ben toch moeder en mijn jongens waren nog vrij klein toen ik ziek werd. Ze hadden niemand waar ze naar toe konden gaan als ik eraan bezweek, dus moest ik zorgen dat ik beter werd. Da’s toch niet zo moeilijk?

tinkerbell
Klaar!

Als je nu nog steeds in de waan verkeert dat je nuchter bent, wanneer je niet gelooft dat dingen gewoon mogelijk zijn, weet ik het niet meer. Het is juist nuchter om daar wél in te geloven en om het leven als iets simpels te zien. Je wordt dodelijk ziek, maar kunt je kinderen niet achterlaten. Dus ga je uitzoeken hoe je die ziekte weer uitkomt. Klaar! Gaandeweg blijk je gelijk te hebben, want er is inderdaad een weg naar genezing. Dat is niet 1-2-3 simsalabim en klaar is Sophia, maar mogelijk is het wél. En dát, m’n lieve lezer, dát is nou nuchterheid. Heel eenvoudig en bescheiden vaststellen dat je vóór al het andere in ieder geval nog 20 jaar gezond moet leven en dan van alles gaan uitproberen, net zolang totdat je succes hebt.

In dit soort magie kun je wél geloven! Niet dat heksengebroddel om een ander iets af te pakken en het voor jezelf te houden, maar wel dat er veel meer deuren op de wereld zijn dan je voor mogelijk houdt. Ik woonde eens op een flat, die bestond uit een lange gang (die op de helft een bocht maakte) met allemaal deuren aan weerszijden. Weet je hoeveel het er waren? Negen! Allemaal mogelijkheden in het leven.

Ik heb nog muziek. Al dagen hoor ik een prachtige wals in mijn hoofd, heel langzaam en gevoelig gespeeld door één enkele cello. Volgens mij is het de Bloemenwals van Tchaikovsky, maar ik kan de versie uit mijn hoofd nergens voor je vinden. Na lang zoeken tussen ‘walsen met cello’ vond ik een Griekse cellist, Konstandinos Boudounis. Grieken hebben niets met klassieke muziek, maar deze man heeft het en hij kan zelfs Bachs Toccata in D mineur voor je spelen. Ik moet niks van Bach hebben, maar dit … Luister maar:

Trouwens dit had ik in mijn hoofd. Na nog uren zoeken vond ik het: The second waltz van Dmitri Shostakovich. Na zeker 25 uitvoeringen gehoord te hebben, vond ik deze het mooist: Brodsky Quartet met Nino Gvetadze op het Prinsengrachtconcert van 2017 in Amsterdam.

 

© Vassiliou Empowerment

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.