Allergie en vitamine B12

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Als je allergisch bent, kan het zijn dat je een tekort hebt aan of een verstoring in je vitamine B12. Het maakt daarbij niet uit wat voor allergie het is.

Ik wilde zonet even weten wat er wetenschappelijk bekend is van de relatie tussen vitamine B12 en allergieën. Wat ik tegenkwam, was een hele ris pagina’s over mensen die allergisch reageren op B12-injecties. Dat maakte dat ik de beslissing nam om te vertellen hoe het zit met de opname vitamine B12. Dat is namelijk de wortel van het B12-probleem en als je daar wat aan weet te doen, gaat het al een stuk beter met je. Zonder injecties en idioot hoge kosten en binnen afzienbare tijd.

Het probleem van vitamine B12 is dat het een in vet oplosbare vitamine is. Hoe weinig vet je ook eet, je krijgt er altijd wel iets van binnen en dat moet uiteraard ook. Maar als je gal niet krachtig genoeg werkt, worden die vetten niet goed afgebroken in je darmen. Ze gaan dan aan de wanden ervan zitten en misschien weet je wel dat je darmen eruit zien als een stofzuigerslang (andersom eigenlijk: een stofzuigerslang lijkt op je darmen). Zo krijg je slakvorming en vitamine B12 doet niets liever dan zich wentelen in die slakken in je darmen. Krijg die er maar eens uit!

Toch is dat niet onmogelijk. Niet door nóg meer vitamine B12 in te nemen door die uit een pot te snoepen of zelfs te laten injecteren, maar door te zorgen dat ze opgenomen wordt uit je darmwanden en vervolgens je bloedbaan binnengaat. Daar kan de vitamine overal naar toe worden getransporteerd, waar ze werk te doen heeft en dan heb je veel minder last van allergieën. Hopelijk zelfs helemaal niet meer.

We moeten nu dus gaan nadenken over de vraag waar je kracht vandaan zou kunnen halen om die galvloeistof bij te spijkeren. Als je van mijn leeftijd bent (vijftiger!), is dat niet zo moeilijk. Wij keken vroeger immers altijd naar Popeye the sailor. Als die zijn tegenstanders in elkaar wilde meppen om zijn lief Olijfje, die een gouden talent bezat om zichzelf eeuwig in de problemen te manoeuvreren, at hij een blik spinazie leeg. Binnen een minuut had hij haar dan zo uit de troubles.

IJzer dus. Maar voordat je naar de winkel racet om een pot staalpillen te halen, voeg ik er nog iets aan toe. IJzer heeft een goede vriend: chroom en samen hebben ze nog een paar goede vrienden. Die moet je niet uit een pot halen, maar gewoon uit je voeding. Ik kan je helpen om je voedingspatroon zo aan te passen, dat je vitamine B12 weer goed opgenomen wordt. Het is niet alleen een kwestie van een fles bessensap uit de winkel halen, maar je hele dieet mag even onder de loep. Als je dingen eet, die de opname van bijvoorbeeld je ijzer ondermijnen, helpt dat sap niet.

Als je niet meer zo allergisch wilt zijn, kom gerust eens bij me langs. Hier vind je mijn contactgegevens.

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

 

Tags: vitamine B12, opname vitamine, injectie vitamine B12, allergie, gal