Verlichting III: altijd gelukkig met voldoende voedingsstoffen

Verlichting III: altijd gelukkig met voldoende voedingsstoffen

Als je over een groot onderwerp schrijft, worden het al gauw drie delen. Een drieluik, mooi woord vind ik dat altijd. Of een trilogie, dan is het net alsof je drie boeken geschreven hebt, dat staat wel chic. Wanneer ik denk aan verlichting, dan krijg ik direct de gedachte in mijn hoofd van iets wat mensen altijd vragen: kun je altijd gelukkig zijn? Er hangt al gauw weer zo’n vervelende schaduw over je leven en veel mensen hebben er ook last van dat ze niet vrolijk en wel uit bed stappen. Het maakt niet uit met welk been; dat hebben ze natuurlijk allang uitgeprobeerd en dat maakt het verschil niet. Hoe kan dat dan allemaal zo zijn? Ik moest daar diep over nadenken, want zelf sta ik ook niet altijd vrolijk op, maar chagrijnig ben ik nooit. Wel eens doodmoe of verdrietig, maar nooit met het gevoel dat er geen leven meer is. En als ik eenmaal uit bed ben, sta ik ook alweer grappen te maken. Soms tot ergernis van mijn knorrige kinderen, die avondmensen zijn.

Altijd vrolijk, blij en gelukkig zijn, dat kan best. Als er aan een paar voorwaarden voldaan wordt! Dat je een goed ontwikkelde linker hersenhelft hebt, bijvoorbeeld, want die maakt die blije gevoelens aan. Dat je geen natriumtekort hebt en ook geen teveel eraan, want daar word je letterlijk ook niet vrolijk van en dat je vitamine D enigszins op peil is. Zo zijn er nog een paar stoffen die het verschil maken tussen een gelukkige en een ongelukkige mens. De wetenschap heb ik hierover nog niet gehoord, dus dit heb ik zelf allemaal uitgevogeld. Maar het klopt wel degelijk en ik heb het bij heel veel mensen gezien en verholpen. Daarnaast moet het leven ook een klein beetje willen meewerken, heel eerlijk. Als alles aan flarden ligt en je geen familie, geen geld, geen werk en geen gezond lijf meer hebt, is het wel een stuk moeilijker om vrolijk te blijven. Toch zeg ik je dat ik een heleboel mensen ken, die totaal niet mistroostig worden, hoe erg het allemaal ook tegenzit. Een tegenwerkend leven is dus geen reden voor een chagrijnige bui. Geluk zit elders. Ik neem je even mee langs een paar enorme gifstoffen.

 

Je linker hersenhelft trainen

Jarenlang hamer ik dus al op de sudoku’s! En van die doorlopers; dat zijn een soort kruiswoordpuzzels, waar je allemaal woorden achter elkaar moet invullen zonder zwarte hokjes ertussen. Daar gaat je IQ van omhoog, maar je wordt er ook een gelukkiger mens van. Gewoon omdat je je brein gebruikt. Boeken lezen, op het internet van alles lezen, tijdschriften, naar musea gaan … alles doen wat intellectueel is, daar word je een blijer mens van. Zijn alle intellectuelen dan vrolijk? Neen, want zoals ik wel eens heb verteld, zitten daar ook veel rechterhersenhelfters tussen. Die leren alles uit hun hoofd en halen zo hun diploma’s, want dat kan tegenwoordig met dat omgedraaide onderwijs. En dat stomme Amerikaanse systeem met bachelors en masters, waardoor arme mensen niet verder komen dan een bachelor, omdat een master vele duizenden euro’s kost. En meer praktijk krijg je ook niet, wat wél de insteek was toen dit systeem werd ingevoerd. Nee, het gaat om het gebruik van de linker hersenhelft.

Daar zitten namelijk ook je talenten verborgen. Mensen met een minder goed ontwikkelde linker hersenhelft hebben niet veel talenten en moeten overal hard voor werken. Andersom kun je je talenten niet gebruiken, als je rechter hersenhelft het niet doet – dat heb ik mogen ervaren. Ik kon ontzettend goed talen leren, maar wist niet hoe ik les moest geven, vertalen of tolken: ik kon ze niet inzetten om er een inkomen mee te verdienen. Da’s ook lastig, maar vandaag gaat het over geluk en dat zit dus aan de linkerkant. Als dingen je komen aanwaaien, maakt dat je gelukkig! Overal hard voor moeten werken geeft een oneerlijk gevoel en maakt je zwaar. Dus ik zou zeggen: aan het werk met die linker hersenhelft maar! Dat gaat een stuk gemakkelijker als de hiernavolgende chemische stoffen binnenin je op orde zijn.

 

Je natrium aanvullen

Als je tevéél natrium hebt, hou je vocht vast en word je dus dik. Maar als je er te weinig van hebt, word je boos, chagrijnig en zelfs agressief als het erg is. Dat komt omdat je hersenen die emoties niet meer kunnen verwerken als je er zóveel van in je hebt zitten. Het probleem is hoogstwaarschijnlijk ontstaan, doordat je iets naars hebt meegemaakt waar je ontzettend boos om werd, maar waar je je woede hebt moeten inslikken. Het kan ook erfelijk zijn en dan heeft een voorouder ergens zoiets meegemaakt. Je ziet hoe gemakkelijk je aan te weinig natrium komt, want we hebben allemaal wel zulke situaties meegemaakt. Uiteraard kan iemand het je ook hebben gegeven met dat energetische gepruts, maar ook dan heb je ergens een gat in je ziel (gehad), waardoor het gepruts effect had.

En dat moet dus weer omgekeerd worden. Het trauma moet op degelijke manier geheeld worden, want anders begrijpen je hersenen niet dat ze voor altijd meer natrium moeten laten vasthouden door je lymfesysteem, amygdala of je frontale cortex. Daar moet de hersenvrouw dus bijkomen, want dat kun je echt niet oplossen met een portie foute therapie of door zeezout en ananas te eten. Anders heb je iedere keer wéér een laag natrium en ben je weer boos en narrig. Je natriumgehalte kun je laten vaststellen door bloed te laten prikken. Zelf had ik een teveel en dat is nooit in een test naar voren gekomen, maar ik zou het toch even laten prikken. Het kan maar zo zijn dat het bij jou wél zichtbaar is. Als het een lokaal tekort is, komt het niet altijd uit een test namelijk, maar anders wel.

 

Je vitamine D aanvullen

Met een te laag vitamine D-gehalte kun je last krijgen van depressies. Geen depressiviteit hè, dat is geen goed Nederlands. Depressie heet het – een beetje liefde voor onze taal mag wel toch? Ik had er op jonge leeftijd last van, dat ik soms echt wel maandenlang zwartgallig was. Depressief zijn is vreselijk en je kunt er nu wel in meegaan, zodat je weer sneller uit zo’n bui komt, maar het doet wel wat met je hoor. En steeds de angst dat je wéér zo’n bui krijgt, maakt je ook niet blijer. Ook hier weer is er ergens een trauma geweest, of bij jezelf of bij een voorouder. Dat is met alles zo en daarom helpt alleen maar aanvullen met pillen, veel zon- en buitenlucht en voeding niet afdoende. Dat trauma moet weg, want dat vertelt je hersenen dat ze geen vitamine D hoeven aan te maken of op te nemen uit je voeding. En nee, ze hoeven het ook niet rond te sturen, want het hoeft toch allemaal niet meer. Wat is dat nou voor leven, altijd zo treurig? Je moet je hersenen dus vertellen dat ze weer wél aan de D moeten en dus komt daar de hersenvrouw weer aan te pas.

 

Meer stoffen die je ongelukkig maken

Er zijn nog meer stoffen die in de weg kunnen zitten. Zo zorgt een teveel aan kwik dat je vol met haat zit en een teveel aan fluor dat je angsten hebt. Chloor zorgt voor stijfheid en onbuigzaamheid en koolstof voor afstandelijkheid. Niet te vergeten dat vervelende stofje MSG, ve-tsin of E621 dat voor paniek zorgt. Niet alleen dit, maar combinaties van deze stoffen zorgen ook weer voor een heleboel ellende. Ik noem er even een paar als voorbeeld. Fluor met kwik maakt bijvoorbeeld schizofreen en chloor met natrium geeft zenuwtics (Tourette). Kwik + koolstof geeft dyslexie en zo zijn er nog een heleboel combinaties van deze nare stoffen, die normaliter niet schadelijk zijn, maar wel als je er te veel van hebt.

Uiteraard is er ook weer een shock voor nodig, iemand die met energie knoeit of een erfelijke aanleg om er echt naar van te worden, maar dit is wat een verstoorde doorloop van chemische stoffen in je lijf veroorzaken kan. Als je het voorgoed wilt oplossen, moet je de onderliggende oorzaak waardoor je die stoffen vasthoudt, weghalen. Een goede balans van alle stoffen in je lijf is, samen met een ontwikkelde linker hersenhelft, handig om je gelukkig te kunnen voelen. Maar zonder goede linker hersenhelft blijf je je toch vervelend voelen en daarom staat ontwikkeling daarvan altijd op nummer één! Zo heb ik als linkerhersenhelfter geen last van haatgevoelens, terwijl ik toch te veel kwik vasthou. Mijn geheugen gaat ervan achteruit, maar mijn geluksgevoel niet. Maar als je linker hersenhelft niet zo goed werkt, staan deze gifstoffen in de weg dat je die ontwikkelt. En dus is het toch nodig om je trauma’s en andere zwaarte goed te verwerken, wil je in staat zijn om je gelukkig te voelen.

 

Als je linker hersenhelft goed werkt, ben je van binnenuit gelukkig.

 

Altijd een goed gevoel van binnen

Als je aan deze voorwaarden voldaan hebt, heb je niet meer van die vervelende zware buien. En aangezien er weer gewoon vrije energie beschikbaar is, kun je weer zelf je leven sturen. Dat kun je doen met zo’n gebedje, zoals ik in het artikel hiervoor beschreef, maar het kan ook gewoon in het leven. Je hebt een idee voor iets wat je graag wilt en daar denk je aan. In je gedachten geef je je idee alvast een beetje vorm. Daarna praat je er zo eens over met iemand of schrijf je het in je dagboek of op je Facebook, of waar ook. Het gaat erom dat ieder idee eerst een gedachte is en daarna in woorden wordt uitgedrukt. Het derde stadium is dat het werkelijkheid wordt en dat betekent dat er dus een kans om je idee werkelijkheid te maken naar je toekomt, wanneer je eraan gedacht hebt en erover gesproken of geschreven.

Ik denk dat ik heel concreet moet zijn, omdat deze manier van écht iets uit het niets creëren en niet uit andermans geluk, nieuw is. Sommige mensen denken in beelden en andere in woorden of allebei. Denk je in allebei, dan is het genoeg als je aan zo’n nieuw idee denkt. Alleen moeten de mensen die eventueel je nieuwe werkelijkheid in de weg staan, aan de kant. Daar kun je ook wel om vragen, maar waarschijnlijk zal ik er nog wel aan te pas moeten komen. Even over die gedachtes: ik ken heel veel mensen die niet kunnen visualiseren. Dat is helemaal niet erg, want als je dénkt aan je mooie nieuwe idee, is dat helemaal prima! Je hoeft het niet per se te zien. Als je dat fijn vindt, kun je altijd een plaatje van iets wat op je idee lijkt, erbij nemen of ergens neerzetten in je huis.

Zet alleen niets vast, mocht dat toch nog ergens mogelijk zijn, want dan verpest je alles. Voor jezelf én anderen. Met déze manier van echt je leven helemaal zelf sturen, werkt het totaal niet als je onzuiver te werk gaat en toch weer van alles gaat zitten hamsteren. Dat merk je vanzelf wel, maar ik zeg het toch alvast. Lóslaten is het woord en dat kun je als je linker hersenhelft z’n werk hervat.

Muziek voor je linker hersenhelft! De Franse band met Egyptische zangeres Orange Blossom hier voor je met het nummer Ya Sidi. Combinatie tussen psychedelisch Pink Floyd en oosters en het swingt als de hel:

 

 

 

 

© Sophia Vassiliou

sophia dijkhuis

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.