Verbannen uit het leven
Zie je de hypnose in de ogen van deze man?

Verbannen uit het leven

Altijd heb ik spiritualiteit gezien als een soort verrijking van je leven: je kijkt en leeft op een normale, ‘aardse’ manier, maar brengt ook meer verdieping aan, door spiritueel te denken. Nu zie ik dat het anders in elkaar zit en dat spirituele interesse iets héél anders is. Daar kom ik iets over schrijven.

 

Sta je in een safaripark en rent er opeens een leeuw op je af, dan komt er een impuls, waardoor je het op een rennen zet. Die ken je al als de beroemde vecht-of-vluchtreactie. Het is een reddingsactie van je hersenen om te zorgen dat je niet opgegeten wordt of anderszins vermorzeld. De reddingsactie bestaat uit een flinke stoot adrenaline en is eigenlijk een soort van plan B voor als je onverhoopt in een levensbedreigende situatie terechtkomt.


Cortisol

Maar dit is niet de enige redding door je brein. Wanneer je tegen een blokkade oploopt en je overal waar je probeert iets te bereiken, tegenwerking ervaart, ga je anders denken. Een blokkade is iets wat je leven stilzet: een ziekte, ontslag, algemene plotselinge tegenslagen, een kind dat het moeilijk heeft op school etcetera. Je gaat proberen om op een andere, minder gangbare manier toch nog iets van de grond te krijgen. Bidden, kaarsjes aansteken, overal edelstenen neerleggen om de situatie te verbeteren, speciale kleuren in huis gebruiken om een weg door de negativiteit te vinden, bepaalde bloemen en planten op speciale plekken neerzetten, anders eten en zelfs helderziend worden.

Dat anders gaan denken en handelen wordt veroorzaakt, doordat je brein (hypofyse) je bijnieren opdracht geeft om een vette stoot cortisol op je los te laten. Cortisol is een stresshormoon, dat anders werkt dan adrenaline: het zorgt dat je adequaat met langdurige stress kunt omgaan. Je gaat dan creatieve oplossingen verzinnen om het obstakel op je weg te overwinnen. Het is best effectief, want die alternatieve methoden hebben redelijk goede resultaten.

Wanneer je de obstakels ermee overwonnen hebt, zorgt datzelfde brein ervoor dat je er geen behoefte meer aan hebt om op die manier bezig te zijn. Dat gebeurt door weer minder cortisol aan te maken. Dan voel je je helemaal top wanneer je weer normale dingen doet, die anderen ook doen. Even naar een gezellige bijeenkomst, een feestje, een beurs en dat soort dingen. Dat je er weer plezier in hebt om te converseren over triviale onderwerpen en grappen te maken, die anderen ook daadwerkelijk begrijpen. Weet je waaróm dat ‘leuk’ is? Omdat je anders praat over de moeilijkheden in je leven en dat is iets waar je normaliter helemaal geen aandacht aan zou hoeven schenken! Je leven hoort gewoon te lopen en dan heb je geen problemen. Het is even omschakelen, maar weet je hoe bevrijdend het voelt om over niks te praten met anderen? Ja, lach maar!

Het leven met een hoge dosis aan cortisol heeft bijwerkingen. Als je spiritueel wordt, raak je je vrienden, collega’s en familie kwijt. Dat zul je wel ontdekt hebben. Die anderen hoeven zich niet af te zonderen en in hun uppie met stenen en kaarsjes in de weer te zijn, want die hebben immers niet zo’n groot rotsblok op hun weg liggen! Je raakt geïsoleerd, omdat die spirituele wereld innerlijk is en onmogelijk gedeeld kan worden met anderen. Omdat de gewone mensen, die dit niet hoeven te doen, je niet meer kunnen bereiken en je maar laten gaan.


Je flamboyante terugkeer

Nu is het echter tijd dat je weer terugkeert, want jij hebt net als alle anderen recht op een succesvol leven! Je mag je eigen ruimte innemen en de anderen die daar ten onrechte zijn gaan staan, aan de kant duwen. Als je niet meer bang bent om tijd te nemen om uit de problemen te geraken, sta je weer op de grond en zien de mensen je weer staan. Tijd is immers de allerbeste ontspanner en die mag je nemen voor jezelf!

Ik wil je uitdagen om ook weer je plek in te nemen en van het leven te vragen dat het rekening met je houdt. Hoe je dat doet? Door rustig aandacht voor jezelf te vragen en tijd te durven nemen. Ik help je hier graag bij.

 

 

© Vassiliou Empowerment

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu
%d bloggers liken dit: