Ventileren in huis om gezond te blijven

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Zo vaak zei ik het al: je huis ventileren is cruciaal om gezond te blijven. Wat ik ervan wist, is dat je kanker kunt krijgen als je niet lucht. Dat komt doordat er gassen uit de grond je huis binnendringen, zoals radon en die zijn kankerverwekkend. Daar is een folder van het ministerie van Gezondheid (meen ik, in ieder geval een ministerie) over, die je zo op het internet kunt vinden.

Ik ben nu lid van de vereniging Eigen Huis, sinds we een huis hebben en er staat op hun website een artikeltje over luchten. Dat wil ik graag met je delen, want het geldt niet alleen als je een eigen huis hebt! Hier kun je het vinden. Doe er maar je voordeel mee! Mijn doel is het zien van een gezonde en blije planeet. Als jij dat ook wel aardig vindt, kijk dan eens naar wat deze bouwkundig specialist schrijft. Ik ben niet de enige die deze dingen roept!

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Twitter   –   LinkedIn   –   Pinterest   –   Youtube

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

9 Comments

 1. Beste Sophia,
  Het blijft lastig voor jou, dit in tegenstelling tot God, om mensen te vertrouwen die niet zo direct aan je voeten liggen.Ga daar nou eens een videootje over vol praten, dan kom je over dat wantrouwen vast nog eens heen.
  Te makkelijk om alles wat je niet bevalt af te schuiven op het negatieve dat anderen zouden veroorzaken. Bah, ik ben helemaal klaar met jou en dat zal wel je bedoeling zijn, want je kan onmogelijk gelijkwaardig zijn aan een ander zonder de boze schooljuf erbij te halen..
  Laat dit bericht ook de Oersapcommissie maar niet passeren, houd het maar lekker voor jezelf…

  1. Hé Barbara, ik vond jouw reactie erg onaardig en wilde er eerst niet op reageren. Maar jouw verhaal over jicht en iets met de buren snap ik opeens. Lees mijn laatste stuk maar eens over vocht in huis, dan zie je het wel. In de reactie eronder heb ik uitgelegd wat ik er tot nu toe van ontdekt heb.

   Je raakt ook geïrriteerd en moedeloos van een nat huis. Het is immers alsof je dag en nacht in een zwembad zit! Ik ben ook veel minder vrolijk dan normaal sinds we hier wonen. Hebben jullie misschien ook last van vocht in huis? Plus die jicht daardoor … daarom helpt het kersensap ook zo goed. Eigenlijk ontstopt ijzer je bloed, zou je kunnen zeggen. Maar je moet je huis ook ontstoppen! Ergens is een oorzaak voor het vocht. Gewoon een logische verklaring.

   Enfin, kijk maar! Ik ga vandaag eens kijken wat ik kan doen om ons eigen vochtprobleem alvast wat te verminderen.

 2. Nou zeg dat wel, ranzig is het juiste woord voor zo’n leefsituatie!

  En fijn dat jij hier niet hoeft te wonen, dat zeker Sophia, want ook al komt Radon gas uit de bodem, de huizen staan hier toch ondergronds in contact met elkaar.

  Via kruipluik komt er toch altijd een heel vervelend luchtje naar boven als wij wat dagen niet thuis zijn geweest.

  Vaak hebben wij gedacht dat de grond onder het huis te nat zou zijn, maar dat was na ettelijk keren onderzoek nooit het geval.

  Bouwmaterialen, zo lees ik net, zoals beton, baksteen, gips en cement worden gemaakt van stoffen afkomstig uit de bodem.
  Daarom komt ook uit die bouwmaterialen radon vrij.
  Buitenshuis verdunt het uit de bodem vrijkomende radongas snel, maar in huis kan het zich toch zeker ook via het beton uit muren ophopen en vrijkomen.
  Dus toch maar niet te snel zeggen dat het geen kwaad zou kunnen!

  Doei doei Groetjes!!

  1. Barbara, als je denkt dat je er wat aan moet doen, doe dat dan! Anders ga je erover zitten malen en dat is jammer van je tijd.

   Wij hebben hier weer andere dingen, die heel gevaarlijk zijn. Zo zit ons huis helemaal vol met vocht en wel zo erg dat ook luchten en daarna verwarmen niet helpt.

   Je moet niet bang zijn voor radon! Als je gewoon lucht, word je er niet ziek van, dat zei ik toch.
   Groeten,
   Sophia

   1. Sophia je haalt precies datgene naar je toe waar je om vraagt, niet kriegelig reageren a.u.b.
    Zo werkt dat bij ons allen!
    Ik maal niet, ik pieker er zelfs niet over!
    Ik vraag me wat af, omdat ik nooit heb gedacht dat het stinkende Radon gas afkomstig uit kruipruimte van buren die smerige en ziekmakende lucht hier kon veroorzaken.
    Een gewaarschuwd mens telt voor twee!.
    Jij bent degene die dit item de ether ingooit, en ook niet voor de eerste keer!
    Mag ik daar even bij stilstaan dan?
    Wees blij met je lezers en zorg dat je ze blijft vertrouwen!..
    Valt me trouwens op dat je veel onderwerpen blijft herhalen, wat ik daar de bedoeling van?
    Nu stop ik ermee anders wordt het idd zonde van mijn en jouw tijd..

    doei doei
    Barbara

    Schattig huisje hebben jullie trouwens, zo aan de buitenzijde te zien.

 3. Hai Sophia, mijn reactie, of je die nu door de Oersap commissie komt of niet, gaat nu over Radon.
  Ik heb al 15 jaar buren die NOOIT, maar dan ook NOOIT een raam of deur hebben openstaan.
  Ook nooit eens lekker donzen luchten of zichzelf in hun tuin.
  Ze hebben 2 katten die de deur niet uit mogen, want die arme beesten hebben hen te veel gekost.
  Hoe zij zichzelf na al die jaren nog vrij weten te houden van schadelijke Radon is onbegrijpelijk en dan nog te weten dat dit gas dwars door muren gaat, tenminste muren zoals ik hier heb.
  Wat voor gezondheidsgevaar loop je als je buren op i.v.m dit Radongas.

  1. Hoi Barbara, nou ik vind het vooral ranzig als die mensen nooit het huis luchten en daar met man en kat binnen zitten brrrrr
   Blij dat ik daar niet hoef te wonen!

   Nee radon gaat niet door de muren heen! Daar hoef je niet bang voor te zijn. Ik ben blij voor je buren dat ze niet ziek zijn, maar radon komt vanuit de grond, niet vanuit de buren!

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: