Uitspraak Hoge Raad: geen witte kerst dit jaar

Uitspraak Hoge Raad: geen witte kerst dit jaar

De laatste tijd heb ik echt gewoon aan één stuk door zware stukken zitten schrijven. Over verlichting, in het nu zijn, geheime genootschappen en hun gestook in de politiek, de Turkse aanvallen op Koerdistan, over discriminatie … Ja, dat wat in de mens zit, moet eruit, nietwaar? En ik vond het ook wel tijd om es even te melden dat het allemaal niet zo moeilijk hoeft te wezen. Nu mijn maag en darmen niet meer zo vol met troep zitten, heb ik niet meer zoveel op m’n lever, zie je wel. Tijd voor wat vrolijkers. Niets is geneeskrachtiger dan dat.

Als ex-Crohnpatiënt kan ik zeggen dat ik mijn draai totaal niet kan vinden deze dagen. Zeker 8 jaar lang heb ik alleen maar kunnen zítten en af en toe heel even een uurtje wat aan het huishouden of de tuin doen, maar niet veel. De frustratie van een huis dat niet zo schoon is als ik het wil hebben en van een tuin die beslist niet wil meewerken, heb ik van me af moeten zetten. Ik denk dat de ziekte van Crohn zijn begin gevonden heeft in Thessaloniki. Daar heb je namelijk echt supergevaarlijke gebakjes – of gebakken eigenlijk, want ze zijn echt beregroot: babás heet zo’n ding en sommigen zeggen ook wel papás. Heul veul griesmeel, eieren, slagroom en chocola en het ding is zo groot als een Bossche bol. Op een dag at ik er dus twee … gevolg: een week in het ziekenhuis met voedselvergiftiging en vanaf toen dronk ik me suf aan Fanta om m’n maag leeg te krijgen.

En nu opeens kan ik weer wat meer bewegen. Heb energie voor tien, maar zodra ik er wat mee wil doen, lukt dat niet. Wat daarbij niet echt helpt, is dat het huis nodig een schoonmaakbeurt nodig heeft en de tuin er uitziet alsof er een bom in ontploft is. Maar ik laat me niet kisten en heb lootjes gemaakt: iedere dag pak ik er één en het karwei dat erop staat, doe ik dan zonder er verder bij na te denken. Lijkt me wel goed, een keer niet nadenken. Ramen zemen boven, ramen zemen beneden binnen, de achtertuin opruimen en dat soort dingen staan erop. Muziekje erbij … ja komt wel goed. Een mens kan vast wel wennen aan een Crohnloos leven.

Op Twitter gaat trouwens deze dagen een foto rond van een jongen die zegt dat witte kerst racistisch is. Niemand weet of het eigenlijk een grapje was en daarom heeft de Hoge Raad der goden besloten om het dit jaar maar even niet te laten sneeuwen met de kerst. Voor de lieve vrede, weet je wel. De Nederlandse Hoge Raad – of het Hof zelfs geloof ik – had immers ook besloten dat er nog meer aan de CO2-uitstoot gedaan dient te worden in 2020, dus toen dachten de goden: prima jongens, maar dan bemoeien wij ons óók eventjes met het weer. Er zullen verder wel heel wat klachten binnenkomen over de elfen van de heer Santa Klaus, die opvallend vaak rood haar hebben en dat hij alléén maar rendieren voor zijn slee wil. Al die arme kamelen van Ali Baba worden zomaar over het hoofd gezien. Dat is toch wel het toppunt van racisme, niet? Als een rendier kan vliegen, kan een kameel het ook. Santa moet gewoon ieder jaar opnieuw een Europese aanbesteding doen, net als iedereen.

En als er te veel klachten over die racistische kerst komen, nemen we gewoon volgend jaar Ai Vassilis aan. De Griekse nieuwjaarsman die zichzelf niet laat zien en bij mijn weten ook geen hulptroepen heeft, die hij mogelijk onderbetaalt, afperst of uit één specifiek deel van de bevolking kiest, waarbij de rest het nakijken heeft. Cadeautjes brengen doet hij wel, maar alleen aan kinderen. Het lijkt me redelijk lastig om die man nog racistisch te vinden, want niemand weet immers hoe hij er uitziet of hoe hij al die cadeautjes in zijn uppie bij de kinderen krijgt. Een geclassificeerd geheim is het en daarover hoef je je heerlijk geen zorgen te maken. Zo is er voor ieder probleem een oplossing.

Wat moet ik nog zeggen over de kerst? Maak er maar lekker feest van, want dat doen we veel te weinig de laatste jaren op de hele wereld. En feest is goed voor jezelf en de wereld. Heb je gelijk ook nog iets goeds voor anderen gedaan door zelf blij te zijn. Als je nog een paar schoenen over hebt voor die Groningse zaak waar ze gratis schoenen aan daklozen geven, dan was dat vandaag de laatste dag en zo zijn er overal wel initiatieven om hulp te geven aan mensen die minder bedeeld zijn. Over de problemen van het leven zijn de meningen zo verdeeld, dat we in twee kampen tegenover elkaar staan. Het kamp dat vindt dat we ook wel met 20 miljoen inwoners verder kunnen in ons land en het kamp dat dat wel vrij veel vindt, maar dat in één beweging door gelijk even de hele EU wil afschaffen. De middenmaat tussen deze twee wordt vast niet net in deze twee dagen gevonden. Dus ontspan gerust zou ik denken. Het mag wel eventjes. Na de kerst gooi je de beuk er wel weer in! Glühwein geeft je vleugels.

Kerst zonder muziek kan echt niet, maar ik hou beslist niet van stichtelijk gedoe. Jij waarschijnlijk ook niet en daarom heb ik dit ideetje voor je uit Finland. Rockers & headbangers Marco Hietala & Tommi Salmela brengen het lied Varpunen jouluaamuna voor je, live nog wel. Het komt van Marco’s album Raskasta Joulua uit 2004. Joulupukki betekent kerstman en dat is gelijk ook het enige Finse woord dat ik ken.

 

 

Hieronder heb ik ook nog de tekst, voor als je mee wilt galmen:

Lumi on jo peittänyt kukat laaksosessa,
Järven aalto jäätynyt talvipakkasessa.
Varpunen pienoinen, syönyt kesäeinehen,
Järven aalto jäätynyt talvi pakkasessa.

Pienen pirtin portailla oli tyttökulta:
Tule, varpu, riemulla, ota siemen multa!
Joulu on, koditon varpuseni onneton,
Tule tänne riemulla, ota siemen multa!

Tytön luo nyt riemuiten lensi varpukulta:
Kiitollisna siemenen otan kyllä sulta.
Palkita Jumala tahtoo kerran sinua.
Kiitollisna siemenen otan kyllä sulta!

En mä ole, lapseni, lintu tästä maasta,
Olen pieni veljesi, tulin taivahasta.
Siemenen pienoisen, jonka annoit köyhällen,
Pieni sai sun veljesi enkeleitten maasta.
Siemenen pienoisen, jonka annoit köyhällen,
Pieni sai sun veljesi enkeleitten maasta.

 

 

© Sophia Vassiliou

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.