Trombose, zuurstof en vet

cookiemonster

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Een tijdje geleden had ik een heleboel bloemen gekocht, maar nog niet in de aarde gezet. Dat lukt hier niet met die klei en toen ik het aan één van de voetbalmoeders in mijn vorige woonplaats vroeg, zei die dat tuinieren op klei inderdaad een vak apart was. Wat zij ook nog wist te vertellen, was dat er in klei niet veel zuurstof zit. Aarde moet ademen net zoals mensen, planten en dieren en net zoals spieren, hersenen en zenuwen.

Het gaat vandaag dus over zuurstof. Zonder dat onzichtbare goedje zijn we niets! Zuurstof zit in je bloed en komt zodoende overal in je lichaam. Als je ergens een bloedprop hebt, stroomt het bloed niet goed door en krijg je voedingsstoffentekorten achter de plek van die prop, maar ook zuurstoftekort. En een lichaamsdeel dat zuurstof te kort krijgt, sterft af. Zuurstof is het leven zelf.

Zo’n bloedpropje heet een embolie en het feit dat je bloed geneigd is te snel te stollen, waardoor zo’n propje kan ontstaan, heet trombose. De oorzaak bestaat uit een samenspel van verkeerde vetten via je voeding met als gevolg een hoog cholesterolgehalte, te weinig vitamine K in je bloed en gevolgen van roken (als je rookt).

Verkeerde vetten bestaan uit roomboter, margarine, palmvet of kokosolie. Je kunt daar best wat van nemen, maar als je iedere dag een pak gevulde koeken eet, je eten in kokosolie bakt of veel chocola eet, solliciteer je naar trombose. Nogmaals: dik word je niet van vet! Dat word je door vocht vast te houden, maar je aderen slibben er wel van dicht. Vitamine K werkt samen met chroom en daarvan heb je genoeg als je iedere dag fruit, groente en wat zuivel eet.

Wat roken betreft: in tabak zit wel nicotine, maar geen zuurstof. Die twee horen bij elkaar en pure nicotine gaat de zuurstof in je lichaam opzoeken om weer heel te worden. Omdat er in je lichaam al nicotine bij je zuurstof zit, krijg je er dan te veel van en zo krijg je je bloedpropjes niet meer weg. In je hersenen of longen kan dit een infarct opleveren en ik kan je echt een héleboel leukere dingen aanraken. Ik vind mensen die roken meestal ook aardig en heb zelf lange tijd heel af en toe een sigaretje meegerookt. Het probleem is alleen dat bijna niemand weinig kan roken. Voor de meesten is het verslavend en dan maak je jezelf echt stuk. Zo jammer!

Het is vijf uur, ik ga de voetbalfinale kijken! Fijne avond!

 

© Vassiliou Empowerment

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.