Toezel achter stuur

Het valt me altijd weer op dat behoofddoekte of zelfs gesluierde vrouwen veel vaker dan gemiddeld ont-zet-tend goeie automobilisten zijn. Kamikazi’s gewoon! Let maar eens op! Vandaag maakte ik iets leuks mee, wat met een hoofddoek te maken had.

Toezels ...
Toezels …

Maar, zul je je afvragen: waar komt dat woord ‘toezel’ in de titel van dit stukje nou vandaan? Ga ik je vertellen en dat is een verhaal in een verhaal. Kwantumliteratuur! Toen ik een jaar of 7 was, woonde ik in een klein stadje in Groningen: Hoogezand-Sappemeer. Ik had een vriendinnetje in die tijd, Jeannette, en die zag opeens ergens midden op straat naast de bushalte een Surinaamse mevrouw in werkelijk schitterende traditionele kledij. Ze had ook iets moois op haar hoofd, maar wij waren kind, kenden zoiets niet en mijn vriendinnetje begreep er niets van. Dus die begon te lachen en zei in het Gronings: “Wat heeft die mevrouw nou voor toezel op de kop?” Ik suste haar tot stilte voor zover ik dat nog kon, want ik moest enorm lachen om dat rare woord. Hikkend vertelde ik haar dat ik geen idéé had wat het was, maar dat ik het wel erg mooi vond. Maar dat woord toezel is altijd gebleven en het betekent gewoon iets wat je op je hoofd draagt.

Ik moet je eerlijk bekennen dat, de hoofddoekjes van onze eigen Griekse omaatjes ten spijt, ik het altijd wanneer ik een behoofddoekte vrouw zie, op mijn zenuwen krijg. Het is niet dat het niet mooi is. Sommige vrouwen zijn er heel handig in om een hoofddoek tot een waar kunststukje te maken. Dat is het niet. Maar je wéét gewoon dat die vrouwen daar in die landen waar moslims meestal vandaan komen, zulke prachtige dikke, lange, zwarte haren hebben! En die wil ik dan zo graag zien. Ik word zooooo nieuwsgierig om te zien wat er achter die hoofddoek verborgen blijft! Meer dan dat is het niet, echt niet. Bij een non heb ik het ook of bij een vriendin die eventjes een hoofddoekje draagt omdat haar haren vet zijn.

En vandaag was ik weer eens bij Albert Heijn, de favoriete supermarkt van mijn oudste zoon, en daar was ik naar toe gegaan met ons autootje. Ik moest nogal veel dingen halen en verwachtte dat de fiets mogelijkerwijs onder het gewicht zou bezwijken. Ik parkeerde het koektrommeltje tussen twee auto’s en toen ik even later met twee volle tassen terugkwam, kwamen een man en een vrouw-met-hoofddoek luid lachend aanlopen. Ze namen plaats in de enorme auto die later naast de mijne was komen staan en de vrouw ging, vrolijk grappen makend in een taal die ik helaas niet verstond, achter het stuur zitten. De man nam naast haar plaats. Eerlijk is eerlijk: dat zie je niet iedere dag. Ze deed de sleutel in het contact, startte en zoefde zo weg met die grote bak. Had ik haar niet zomaar nagedaan!

Hey sista! 😉

Wie durft er nu nog te beweren dat moslims niet geëmancipeerd zijn? Ik was daar even getuige van een superchauffeuse! Morgen misschien wel een vogelconcert, een botsing op straat of wie weet ….

Cheers!

Sophia

Twitter: @sophyvass   –   facebook/sophyvass   –   LinkedIn

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.