Taal in je hersenen: Broca en Wernicke

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Omdat ik nich in de reguliere noch in de alternatieve medische werekd geholpen werd, moest ik zelf op zoek naar wat er aan de hand is. Waarom ik iedere keer in elkaar zak, waarom ik soms niet kan zeggen wat ik wil, waarom ik op zulke momenten mijn lichaam niet meer kan sturen. En ik heb het gevonden. Twee stukjes hersenen: het gebied van Broca en het gebied van Wernicke, beide bezig met taal en afasie.

Gebied van Broca en gebied van Wernicke

Hier zie je de beide gebiedjes. Als je rechtshandig bent, zitten ze links vlak boven je oor ongeveer. Ben je linkshandig, dan kan het zijn dat ze rechts boven je oor zitten. Als ik helderziend kijk, zie ik dat ze bij mij rechts zitten.

Dit is een kort berichtje. Het is van belang dat ik het nu gelijk hier noteer en ook post. Toen ik voor het eerst de afbeelding van de hersenen op de website van de Hersenstichting zag, werd ik gelijk naar het gebied van Broca getrokken en ik wist dat ik daarmee aan de gang moest. Alleen ging dat moeilijk, maar de aanhouder wint.

Als je een beschadiging hebt aan het gebied van Broca, heb je moeite met iets (na)zeggen. Maar het is ook een motorisch gebied en ik moet nog wat meer over het onderwerp lezen. Zodra ik voldoende weet, kan ik aan de blokkade gaan werken. Daarvoor hoef je niet af te studeren op het onderwerp, maar je moet wel weten wat er in de war wordt gemaakt in het desbetreffende stuk hersenen.

Heb je een beschadiging in het gebied van Wernicke, dan heb je moeite met begrijpen wat iemand zegt: dyslexie. Plus je gebruikt zelf te lange zinnen. Nou, dat ken je wel van me, niet? Ik ben altijd langdradig en kan me daar ontzettend aan ergeren. Nooit kan ik een keer iets kort zeggen. Doordat ik taalkundige ben, heb ik meer grip op mijn taalvermogens dan mensen die zich minder uitvoerig met taal beziggehouden hebben in hun leven. Maar nu gooien we dat minpunt eruit, nu we weten waar het door veroorzaakt wordt. Je moet het maar net weten …

Fijne avond verder en ik heb nog wat hersengymnastiek voor je in de vorm van muziek. Het orkest van Yanni met het vioolduet tussen Samvel Yervinyan en Sayaka Katsuki is dermate snel en activerend, dat je hersenen zich wel moeten concentreren op dat wat JIJ wilt 🙂 :

Als je na een tijdje iets anders wilt, helpt dit nummer ook: https://youtu.be/Yev8OQpNty0. Dat is het snelste bouzoukilied ooit van Manolis Chiotis en Mary Linda, Φέρε παιδί μου (Fere pedhí mou, breng me, ober!).

 

©Sophia Vassiliou

Twitter:   –   Facebook   –   LinkedIn  –  Pinterest  –  Instagram

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

6 Comments

 1. Jammer dat er nog zo weinig mensen zijn die reageren op je gratis adviezen en het delen van waardevolle kennis.

  Het zou fijn zijn als iedereen die dit leest het minstens 2x deelt. Als je bang bent dat anderen je voor gek verklaren, dan doe j het toch ergens op een forum onder een andere naam en niet op de Faceboek.

  Wil je dat je snel een goed leven hebt, goede gezondheid, leuke baan met een aardig salaris, leuke collega’s, noem maar op.
  Dat krijg je niet door te zwijgen, maar door te delen.

  Kom op mensen, je weet dat Sophia de enige is die geen onzin verteld. Help haar dan ook.

 2. Hé, likes zijn er om te GEVEN, niet om terug te nemen. Dat is skeer!!! Ik doe niets verkeerd. Informeer je nota bene gratis en wel over allerlei dingen die je gewoon moet weten. Als ik niet bevrijd ben van een bepaald euvel, kun jij er ook niet van genezen. Dat weet je toch inmiddels?

  Kom op, effies een likeje uitdelen aan het artikel als dank aan mij en een like op mijn Facebookpagina. Voor de 87e keer: je hoeft hem niet te volgen. Je kunt de optie ‘volgen’ uitzetten en alleen een duim uitdelen. Dat is beschaving en dankbaarheid voor de fantastische informatie die je hier van mij krijgt!

  1. Even goeie vrienden ja? Als ik iets lees van iemand anders wat ik goed vind, geef ik ook een duim of ik deel het verder. Ik heb er net als iedereen ook recht op dat míjn artikelen alle aandacht krijgen. Dus help je mee? 703 paginabezoeken en maar 13 likes op een dag met twéé nieuwe artikelen, dat is toch niet normaal??? En even een like op mijn facebookpagina he! Niet vergeten, is belangrijk.

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

%d bloggers like this: