Stress niet de diepste oorzaak van ziekte
Wat is ontspannender dan naar een koe kijken? Zo'n mooie Zwitserse ook nog

Stress niet de diepste oorzaak van ziekte

Tegenwoordig denken veel mensen dat de ladingen stress die we oplopen in ons moderne leven de allerdiepste oorzaak zijn voor ziekte – zowel lichamelijk als geestelijk. Zelf dacht ik dat eigenlijk ook, alhoewel het niet paste in het al complete rijtje vastgestelde diepste oorzaken van trauma of shock, verlies van zelfvertrouwen en het programmeren / vastzetten van het leven.Nu heb ik duidelijkheid gekregen en daar kom ik even over berichten, terwijl ik verder mijn dagen vul met uitrusten en beter worden van mijn ziekte, het doen van het huishouden en schrijven aan mijn boek. Dat laatste werkt behoorlijk therapeutisch, alleen al doordat ik de hele tijd nieuwe dingen ontdek of inzie, die ik nog niet wist of nog niet helder had en verder is creatief bezig zijn inderdaad een vorm van therapie. We gaan het allemaal zien als mijn boek er is. Ik ga er nog wel over zeuren, want als ik dat níet doe, komt het zeker niet klaar!

Gisteren ben ik de hele dag zoet geweest met het opnieuw tekenen van de Geneeswijzer – ja het mag wel met een hoofdletter nu hij klaar is! – uit de oudheid en wat denk je dat ik zag? Jawel: ziekte begint bij een flinke shock waarbij je eigenlijk uit jezelf wordt geslingerd en getraumatiseerd raakt. Dat kan nog voorafgegaan worden doordat jij zelf of iemand anders aan het programmeren is geweest met dingen als Reiki, jassentechniek, yoga, kabbala en noem het rijtje maar weer op. Ben je buiten jezelf, dan ben je nog altijd niet gestresst: dat komt later pas. De stress weg krijgen is nog niet zo simpel, zoals je vast wel gemerkt hebt! Je voorhoofdskwab blijft natrium aanmaken en je bijnieren cortisol. Dat proces moet je via je hersenen zien te stoppen en daar heb je mij voor nodig, maar je kunt zelf ook een stukje genezing doen.

schrijfplek-voortuin
Mijn schrijfplek in de voortuin
schrijfplek-achter
Mijn schrijfplek in de achtertuin

Stress wordt veroorzaakt door een te drukke en ambitieuze levensstijl. Als je te veel vraagt van jezelf en taken niet delegeert; dan loop je stress op en als dat een te grote hoeveelheid is, verlies je je stressbestendigheid.

Daarom heb ik een plekje om te schrijven in de voortuin gemaakt én eentje in de achtertuin. Dan kan ik altijd in het zonnetje zitten zolang het weer het nog toestaat, krijg ik gratis en voor niks vitamine D binnen en word ik steeds gezonder. Allemaal in één klap. Plus je ontspant wanneer je buiten zit. Vier vliegen, zie je wel?

Daarom krijg je nu muziek van me, want die kan ook ontspannend werken. Ik geloof niet dat er veel mensen op de wereld zijn in deze tijd, die geen stress hebben. Vandaar hier helemaal uit Egypte de ontzettend vrolijke en gezellige Amr Diab voor je. Hij zingt Nour al ayn voor je en wat dat betekent, weet ik niet. Maar ik hoor opvallend vaak ‘habibi’ (schatje), dus het gaat vast over liefde. Wat je zelf nog kunt doen om te ontspannen en je brein aan te leren dat ‘ie minder natrium en cortisol moet laten aanmaken, is de natuur ingaan! Maak maar zoveel mogelijk lange wandelingen of neem de fiets. Als je niet kunt lopen of fietsen, ga dan ergens in de natuur zitten of in ieder geval ergens waar je tot rust komt. Neem er de tijd voor, neem geen telefoon mee (of zet in ieder geval alle meldingen uit, dat is sowieso heel ontspannend) en kijk maar eens of je brein de boodschap al een beetje vat:

 

 

 

 

©Sophia Vassiliou

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.