Stockholmsyndroom en afasie van Wernicke

Stockkholm

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Stockholm

Al heel vaak heb ik het met je gehad over mensen die van je afdrijven. Ze ‘kiezen’ plotseling of juist geleidelijk voor hun andere (verkeerde!) ouder, voor een fout vriendje of vriendinnetje, voor een leven op straat of iets anders wat niet goed voor ze is. Je bent ze kwijt en alles wat je doet om ze weer bij hun logica te krijgen, werkt tegen je. De persoon wil niet meer praten over het gebeurde en wil ook niet luisteren naar goed advies. Hij of zij weet het beter en dat is dat.

Tientallen cliënten heb ik bij me gehad, die iemand aan het kwijtraken waren of al kwijt waren. Nog eens tientallen gevallen kwamen voor in mijn persoonlijk leven, waaronder zelfs drie in mijn gezin. Gevochten heb ik om die mensen terug te halen bij hun werkelijke geliefden – hun familie, hun vrienden of relatie – maar het lukte me niet. Het is een lange weg, dat is het. Ik laat de mensen niet in de steek, maar vecht door totdat ik iedereen terug heb. En ik weet de weg nu.

Nu begint de oorzaak duidelijk te worden. Dat waar we allemaal door geteisterd worden bij mensen in onze omgeving, dat lijkt verdacht veel op het Stockholm Syndroom. Het is een zogenaamde stoornis, genoemd naar een aantal gijzelaars in een Stockholmse bank, die sympathiseerden met hun gijzelaars in 1973. Er is zelfs al een afkorting voor: PTSS. Het Stockholmsyndroom maakt hier deel van uit. Er zijn veel wetenschappers die twijfelen aan het bestaan van dit fenomeen, maar als je dit leest, denk ik dat jij er niet aan twijfelt en dat jij ook graag wilt weten wat daar nou écht de oorzaak van is! En nog liever: de oplossing.

Het probleem is psychisch én fysiek

Ik heb uitgebreid gezocht in de wetenschappelijke onderzoeken, maar ben echt nergens zelfs maar iemand tegengekomen, die eens zo’n Stockholmfiguur in z’n lab heeft gehaald, een paar sensoren op de kop geplakt heeft en eens heeft geprobeerd uit te zoeken in welk gedeelte van de hersenen die persoon nou een draadje los heeft zitten. Alle fysieke onderzoeken, ook van het gebied van Wernicke – dat mysterieuze taalgebied- blijven maar steeds fysiek. Dus je krijgt schade aan dat hersengebied van Wernicke (afasie), doordat je op je hoofd valt, een hersenbloeding krijgt of aanverwante zaken. Niet door psychische schade. Tenminste: dat is niet uitgezocht.

En bij dat Stockholmsyndroom blijft het maar psychisch allemaal. Niemand die daar eens iets fysieks aan vastknoopt om uit te vissen wat er nou eigenlijk in de hersenen gebeurt, wanneer iemand opeens zijn of haar verkrachter leuk gaat vinden en gaat volgen. Of iemand anders die hem of haar kwaad gedaan heeft. Het Stockholmsyndroom blijft een psychiatrische stoornis en de afasie veroorzaakt door schade in het gebied van Wernicke blijft altijd maar het gevolg van hersenletsel. Misschien moet ik eens voorzichtig gaan knopen dan …

Weer het internet op. Weer andere zoekwoorden en opeens had ik ingetypt: ‘PTSS and Wernicke’. En wat ziet mijn oog? Jawel, een klein artikeltje over een onderzoekje gedaan naar iemand, die een verkeersongeluk had gehad. Die had daardoor hersenbeschadiging opgelopen én PTSS. Hier kun je het vinden. Het is niet het Stockholmsyndroom, maar wel schade aan het gebied van Wernicke én ‘psychische’ schade.

Over psychische schade en stoornissen enzovoort gesproken: die bevinden zich allemaal in de hersenen en die zijn gewoon lichamelijk, niet psychisch. Dus mensen met een psychische stoornis missen net zo goed als lichamelijk zieken voedingsstoffen. Alleen op een ander plekje in de hersenen, waardoor de klachten psychisch zijn en niet fysiek. Alles waar je last van kunt hebben, heeft uiteindelijk een fysieke oorzaak en misschien is dat voor bepaalde mensen een reden om eens op te houden anderen voor gek te verklaren.

Je hebt te maken met een narcist

Het gaat erom dat mensen die met een foute partner weglopen, dat doen omdát die hen iets aangedaan heeft. Iets narcistisch, want alleen zoiets heeft de kracht om dit te veroorzaken. Ik zeg even ‘hij’ voor het gemak. Hij heeft haar gebruskeerd met zo’n steek onder water, hij heeft haar gehersenspoeld, gedwongen tot iets wat ze niet wilde, gezegd dat ze die opleiding niet kon afmaken of meer van zulke dingen. Zij gaf om hem en liet niet los, nadat hij haar te grazen had genomen. Nee, ze klampte zich vast aan hem en ik had deze dagen al uitgevist waarom dat is:

ze wil dat hij excuses aanbiedt, het goed maakt en een goede mens wordt.

Gebied van Wernicke

De schade die de narcistische persoon heeft toegebracht, is met woorden gedaan en dát, mijn lieve lezer, is de connectie met het gebied van Wernicke. Dáár bevindt zich immers het begrijpende taalcentrum in je hersenen. Alles wat je aan taal naar je toe krijgt, wordt in het gebied van Wernicke verwerkt tot begrip. En als iemand jou bruskeert met een opmerking in de trant van: je denkt toch niet dat je die opleiding nog kunt afmaken?, begrijp je die zin uiteraard.

En tegelijkertijd gebeurt er dan iets heel raars in je hersenen, wat alleen ik gelocaliseerd heb en verder helemaal niemand ooit. De linkerkant van je frontaalkwab (vlak achter je voorhoofd) kan de emotie die daarbij hoort – onzekerheid – niet meer verwerken. Daardoor krijg je een minderwaardigheidscomplex:

je gaat denken dat je het écht niet kunt en wilt er niets meer over horen.

Iedereen die je nog met die opleiding, met die baan, met dat toekomstplan of wat het ook is wat zo bruusk ontmoedigd is, confronteert, duw je aan de kant. Nee, ik kan het niet, denk je en dat zeg je ook. Je wilt het niet meer proberen, want het is plotseling van de baan. Niet alleen dat, maar je relatie met een fijne partner is daarmee ook over: die ben je nu immers niet meer waard, omdat die zo graag wilde dat je die opleiding deed, die baan aannam etcetera? Dat kun je niet en dus kun je niet verder met die partner.

Nu moet je wel met die narcist, die je zo gebruskeerd heeft. Nu je die onzekerheid niet meer kunt verwerken, kun je niet meer bedenken dat die lieve partner alleen maar wilde dat je die baan nam, omdat jij dat zo graag wilde. Hij houdt ook zónder die baan nog net zoveel van je. En dus laat je hem gaan.

En dit gebeurt niet alleen tussen partners, maar ook tussen ouders en kinderen of tussen vrienden. De kinderen willen de ouder opeens niet meer zien, want hun ándere – narcistische – ouder heeft iets gezegd, waardoor ze denken dat ze die lieve papa of mama niet meer waard zijn en daar niet meer heen mogen. Tussen vrienden is het ook precies zo. Dit is hoe het werkt en kijk maar eens hoe triest!

De oorzaak van het zich afkeren van echte geliefden

Waarom gebeurt dit? Omdat zo’n onverwachte steek in je rug een naam heeft: gaslighting. Dat is het gedrag dat narcisten vertonen, door hun slachtoffer constant te begraven onder de kritiek, waardoor die aan zichzelf gaat twijfelen. Die kritiek wordt niet zomaar gegeven, want dan treedt dat Stockholmsyndroom, dus die binding met de dader, niet op. Het moet gebeuren door zo’n valse opmerking, waar je van schrikt. Dat is het criterium.

Het gaat dus wel degelijk om het Stockholmsyndroom met schade aan het gebied van Wernicke. Niet veroorzaakt door hersenletsel, maar door een bruuske shock of een trauma. Bij mijn oudste zoon zijn er inmiddels momenten, waarop het licht een klein beetje gaat schijnen. Ik weet sowieso dat ik dit probleem ga oplossen. Niemand anders kán het immers, want alle anderen denken dat die afgedreven geliefde uit eigen beweging zijn of haar leven aan het vernietigen is. En dan is er geen reden om die terug te halen, te redden of uit te vissen waarom dit is gebeurd.

Ze vernietigen hun leven zelf met verkeerde vrienden, een ongelukkige relatie, met drugs, met op straat leven, met het ontkennen van alles wat goed voor ze is en iedeeen die echt om ze geeft. Ze weten het zélf wel en beter ook. Ze kiezen zélf voor hun leven en daar maak jij geen deel meer van uit. Ze zijn trouw aan hun straatvrienden, die ze niet meer zó erg kunnen bruskeren als die eerste persoon gedaan heeft en zijn er niet meer weg te slaan. Enzovoort.

Wees even wel, lieve mensen: daar kiest een normale mens toch niet uit eigen beweging voor??? Even de logica bij mekaar, okee? Mensen die zó plotseling zó raar wegdrijven en zich niet meer bewust zijn van wat ze doen, hebben ergens schade in de hersenen. En héél toevallig zijn mensen met schade aan dat gebied van Wernicke zich óók onbewust van hun niet-begrijpen of van hun enorm lange, wollige zinnen. 1 + 1 = 2? 

Uiteindelijk maakt het niet zo héél veel uit of de wetenschap nu weet hoe het in elkaar steekt of niet: jij bent iemand kwijtgeraakt en die maakt nu haar leven kapot. Jij houdt van die persoon en wilt haar weer terug hebben zoals ze echt is. Als je daarvoor naar de maan moet, dan doe je dat. Toch? Het goede nieuws is in ieder geval dat je niet naar de maan hoeft.

De oplossing is gewoon hier bij mij. Die bestaat uit een paar dieetadviezen, voor het geval je nog iets te zeggen hebt over het eetpatroon van je verloren geliefde. En uit een paar dingen die je kunt zeggen tegen die persoon. Als je geen contact meer hebt, doen we het op de paranormale manier. Dan kijk ik in de bovenwereld wat daar nog allemaal in de weg zit en trek ik dat weg. Ik kan niet zo in het algemeen vertellen wat het allemaal is dat je moet doen, want in eenieders geval is dat net weer anders. Wat wél voor iedereen geldt, is dat het veel werk is en ingewikkeld. Het is niet zo dat je bij mij komt, ik even abracadabra doe en je zoon, je dochter, je vrouw, je man of je beste vriend(in) gelijk weer terug is.

Toch nog even een heel lief liedje van Michael Jackson: You are not alone.

sophia dijkhuis, gouden era, sophia vassiliu, vassilou, vasilou, healing

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Twitter   –   LinkedIn   –   Pinterest   –   Youtube   –   Facebook

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.