header
recepten
Recepten

Vroeger had je in Nederland de normale mensen en dan een bovenlaag van de bevolking: de elite, zeg maar. Daar hoorde mijn familie van adoptiemoeders kant bij (en mijn hele biologische familie overigens ook). Aan hen kleefde een geweldige kookkunst! Echte haute cuisine, maar dan zonder onzinnig dierengeweld en arrogant geneuzel. Die keuken had eigenlijk algemeen moeten worden, maar toen de elite de baas niet meer was – zo vanaf de jaren ’50 ongeveer -, wilden de anderen niets meer van hen weten. En nu haal ik hun keuken weer naar boven, want dit wil je echt niet missen!

Voordat ik de links neerzet naar de pagina’s met recepten, eerst nog iets anders! Die elite van vroeger bewaarde eigenlijk de Hollandse beschaving. Daar maakte de keuken deel van uit, maar ook bijvoorbeeld de etiquette. Ik bedoel hiermee niet het gezever over waar je vork op tafel moest liggen en met welke hand je moest eten, maar hoe de mensen met elkaar omgingen. Dát is immers de echte cultuur! En ja, ook Nederland heeft een cultuur gehad. Die is alleen kwijtgeraakt door het opkomende consumentisme en nu mogen we haar weer naar boven halen.

Enfin, hier zijn de links naar de recepten. Er komen er uiteraard meer bij, want ik moet tijd hebben om ze te noteren!

Soepen Hoofdgerechten Desserts
Pompoensoep Sucadelappen met Franse jus Saroma à la grand-mère
Tomatensoep Linzen Zelfgemaakte vla
Kippesoep Hemelse stoofperen Griesmeelpap
Rijstepap

 

Sluit Menu