Snoep verstandig van je keuzes

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

snoep verstandigVroegah had je die reclame van Snoep verstandig: eet ‘n appel. Voor het geval je hem niet meer kent, hier nog eventjes een fotootje ervan. Het gezin stond toen nog op de eerste plaats in de maatschappij. Dat is nu al heel lang niet meer zo. Alle moeders moeten aan het werk tegenwoordig, want anders doen ze niet mee. In het moderne gezin werken pa en moe allebei, is er te veel geld, een te grote auto, te veel vakantie en voor kinderen steeds minder plek.

Als je alleenstaand ouder bent, heb je geen eerlijke keuze: het is of armoe lijden in de bijstand of hard werken. Maar als je met z’n tweeën bent, heb je allerlei keuzes. Zo kende ik, toen ik net moeder was geworden van mijn oudste zoon, een stel waarvan beide partners parttime werkten. Toen begreep ik daar niets van, want als ik een man had gehad, was ik gewoon lekker thuisblijfmoeder geweest. Ik vermaak me wel in huis en ik ga wel vrijwilligerswerk doen wanneer ik me verveel. In Griekenland waar ik vandaan kom, moeten alle moeders fulltime werken, omdat de salarissen veel te laag zijn om thuis te kunnen blijven. Voor mij was het dus een opluchting als ik dat niet hoefde.

Maar toen leerde ik dat dat niet voor iedereen gold. Heel veel vrouwen bleken hun werk echt leuk te vinden en daar voldoening in te vinden. Een stukje van henzelf dat ze thuis níet vonden. Als je een eenvoudige baan hebt, kun je vaak wel in deeltijd werken, maar wat als je nou ergens manager bent en moet kiezen tussen fulltime blijven werken of helemaal thuisblijven bij je kinderen? Dat is een moeilijke keuze en ik snap inmiddels heel goed dat je daar je weg in moet vinden. Sommigen lijken dit ‘gewoon’ te kunnen (met de nadruk op lijken), maar voor de meeste moeders is dit een enorme opgave.

Als je mijn mening erover vraagt, dan zeg ik: Wees verstandig, of je nou van appels houdt of niet. Een carrière combineren met een gezin is onmogelijk voor een vrouw. De gedachte dat je net als een man vrij moet zijn in je keuzes, gaat mank. Je bént immers geen man! Jij draagt je kinderen 9 maanden bij je, jij hebt de moederlijke intuïtie en dat maakt jou tot de primair verantwoordelijke ouder. Als je liever wilt werken, voel je juist dán vrij om daarvoor te kiezen en geen gezin te nemen. Je bent niet verplicht om moeder te worden.

Denk eens rustig en zonder vooroordelen na over de reden waaróm je zo graag moeder wilt worden. Als dat is uit een soort van plichtsbesef om te doen ‘wat iedereen doet’, vraag jezelf dan af of jíj het wel echt wilt. Moeder worden verandert alles in je leven. De eerste jaren krijg je nauwelijks slaap, moet je constant opletten wat je kroost allemaal voor gewéldig avontuurlijke dingen uitprobeert en moet je ze van alles bijbrengen. De beruchte peuterpuberteit is bijvoorbeeld slopend en als je niet van binnenuit gekozen hebt om moeder te worden, kan het je flink opbreken. Als ze wat groter zijn, moet je hun spelletjes leren en liefst nog begrijpen ook. En in de echte puberteit is alles nog ingewikkelder. Sommige moeders hebben daar plezier in, maar niet iedereen is gelijk.

Groot
Groot, een boomman uit The Guardians of the Galaxy

Je moet dagelijks Iron Man, Superman, Spiderman, Supergirl, Batman, de Hulk, Ultron, Thanos, Black Widow, Starlord, Groot, Gamora én Sherlock Holmes in één zijn. Je moet zéker 50 Pokémon (nee, geen Pokémons) uit je hoofd kennen, alle nieuwe Barbiekleertjes weten te vinden als je dochters hebt en handig zijn met haren opsteken, vlechten en al wat dies meer zij. Het huis is niet echt toonbaar, want de hele buurt loopt in en uit. Je moet genoeg limonade en verantwoorde koekjes in huis hebben voor al hun vriendjes en je moet op school met van alles komen helpen. Dat creëert een warme band met je kinderen en die hebben ze nodig om later, als ze zelf groot zijn, een fijn leven te kunnen opbouwen.

Als je al die dingen mist omdat je altijd moet werken, is die warme band er niet. Ik heb dat bij heel veel gezinnen gezien, als de moeder meer dan twee of drie dagen per week werkte en ook bij onszelf gold het. Als je als moeder te veel weg bent van huis, hangt er geen huiselijke sfeer en hangt iedereen als los zand aan elkaar. Zelf loop je achter alle feiten aan en heb je constant stress. Ik had om allerlei redenen de keuze niet om het anders te doen, maar ook ik werd er ziek van: MS, de ergste ziekte die er is. Eigenlijk was het een enorme burnout, die zich lichamelijk uitte, omdat ik psychisch heel stabiel moest blijven voor mijn kinderen.

Het achterliggende probleem is dat je van alles in het leven een graantje wilt meepikken. Dat heet modern en overal wordt je verteld dat dat moet: op teevee, op het internet, in de reclame, in je krant en je tijdschrift. En natuurlijk is alles heel leuk! Lekker veel geld verdienen, lekker duur op vakantie, dure kleren aan, een mooi huis … Ja, het is fantastisch allemaal, maar ook uitputtend als je het allemaal moet van jezelf. Als je je werk echt goed wilt doen, moet je overuren maken en er met je hele aandacht bij zijn. Wil je kinderen grootbrengen, dan maak je ook overuren. Moeder zijn is een vak en een carrière op zich.

Dit mag je allemaal overdenken en je mag het er zelfs mee eens zijn. Je hoeft niet altijd te vinden wat de mensen om je heen vinden. Je mag jezelf zijn en doen wat bij jóú past. Ook dat is heel modern en je wordt er nog een stuk gelukkiger van ook. Zal ik je nog één verhaal vertellen? Mijn vader had zo’n carrièrebaan en hij had nog een stuk hoger kunnen opklimmen. Maar hij wilde zelf niet, want hij vond dat hij genoeg verdiende en ook genoeg verantwoordelijkheden had. Hij moest soms ‘s avonds thuis nog wat werk doen of naar een vergadering. Dat vond hij al stressvol genoeg allemaal en dus koos hij ervoor om niet hogerop te gaan. En dat was een man! Waarom mag je dat dan als vrouw niet?

Hou maar fijn van jezelf en accepteer jezelf maar zoals je bent. Het leven is al stressvol genoeg, zonder dat je daar zelf nog van alles aan toevoegt. Als je iets beslist, doe het dan met je hele wezen. Dat zowel je verstand als je gevoel het ermee eens zijn en voel je niet verplicht tot van alles. Ik hoop dat mijn gedachtespinsels van vandaag je een mooie gedachte hebben mogen gunnen en wens je een mooie avond.

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.