Snel denken, verbanden leggen en empathie

Snel denken, verbanden leggen en empathie

Volgens mij heb ik wel eens verteld over mijn leraar geschiedenis uit de bovenbouw van het gymnasium. Die zei altijd dat je verbanden moest leggen. Ja, verbanden. Hij ratelde 50 minuten achter elkaar door over de Tweede Wereldoorlog en jij moest noteren wat hij allemaal zei. Daarnaast kreeg je een stapeltje kopieën van hem, die hij zelf geschreven had. Als je dat uit je hoofd leerde, had je net een voldoende. Wilde je meer, dan moest je zien dat je … verbanden legde.

Dusseh … hij vertelde dan bijvoorbeeld over Pearl Harbor en dan moest je niet alleen weten wat dat was, maar ook wat er tegelijkertijd in Europa gebeurde. Bijvoorbeeld. En dan moest je dat met elkaar in verband brengen. Dat vertelde hij wel allemaal in de les, maar hij praatte (voor een Nederlander) behoorlijk snel en je kon niet alles opschrijven wat hij zei. Hij heeft ooit een keer iemand een punt gegeven, die alleen het woord ‘en’ had opgeschreven als antwoord op een vraag. ‘En’ legt toch verbanden, niet?

 

Even voordat je in paniek raakt bij de naam ‘Pearl Harbor’, die je natuurlijk óók moest leren op school, maar allang vergeten bent. Of – net als ik – nooit begrepen hebt. Pearl Harbor is een haven op Hawaii, waar de Amerikanen toen een militaire vloot hadden liggen. Het Japanse leger deed daar een verrassingsaanval op. Dat deden ze op 7 december 1941.

 

Wij moesten dan weten wat er op andere plekken ook nog in de winter van 1941 gebeurde. En dat moesten we dan met elkaar in verband brengen. Nou, ik weet het niet meer, want ik was ont-zet-tend slecht in verbanden leggen! Met andere woorden: ik had een gebrek aan het wonderlijke mineraal silicium. Maar misschien kun je het je voorstellen dat de Amerikanen misschien niet zo alert waren daar in Hawaii, omdat ze in Engeland aan het werk waren. Als je zoiets op je examen wist op te braken, had je een goed cijfer. Ik had met moeite een 6, weet ik nog, want ik moest het doen met puur papegaaienwerk.

We hadden het hier al een paar keer over je linker en je rechter hersenhelft. Verbanden leggen en razendsnel denken doe je met je linkerkant. Als ik naar mezelf kijk, zit die snelheid er wel in en het leggen van verbanden gaat tegenwoordig volgens mij ook redelijk. Gelijk heb ik het bewijs, want mijn jongste kerel was net een hele tijd ritmisch ha-ha-ha aan het zeggen. Ik moest gelijk denken aan een uiterst irritant oud liedje van Laurie Anderson: Oh Superman. Ik deel het eventjes, gewoon zo voor de lol:

Hier moesten wij dus de hele tijd naar luisteren in mijn jeugd (1982). Zwaar hadden we het! 

Als je nu kijkt naar hoe het allemaal werkt in je hersenen wanneer je iets aan het leren bent, of aan het oefenen, dan gaat dat als volgt: eerst vormt je grootse rechter hersenhelft een idee. Dan gaat dat idee gelijk naar links, waar het gekrompen wordt en door de beoordelingscommissie gekeurd. Dat gaat bliksemsnel, want de snelheid van je denken bevindt zich immers links. Hup gaat het weer naar rechts, waar verbanden worden gelegd met andere ideeën die je eerder had enzo. Dat gaat langzaam. Kijk maar eens naar je computer, wanneer die aan het werk is om je harde schijf op te ruimen.

Verbanden worden niet zo snel gelegd als dat ze gekeurd worden. En zo zie je dus dat je die hele hersenpan daarboven niet voor niets hebt gekregen. Als je er gebruik van maakt, kun je leuke dingen doen. Om heel goed te worden in het leggen van verbanden, heb je bananen nodig! Ik zat even te kijken naar wat die Laurie Anderson eigenlijk nog meer voor mooie dingen deed behalve dat ene liedje. En ik vond iets wat ik erg leuk vond en graag met je wil delen. Ze is eigenlijk kunstenaar, zo blijkt, en ze geeft op een grappige manier kritiek op de gekte van de maatschappij. Hier gaat het over dat je, om mee te mogen doen in de maatschappij, een probleem dient te hebben. Maar ja, alléén een expert kan een probleem oplossen.

Dus als jij nou een expert wordt, dan ben je niet meer afhankelijk van andere experts. Experts die je vertellen dat er een oorlog komt en dat je moet hamsteren. Experts die je vertellen dat er gevaar is voor terrorisme en dat je moet uitkijken voor moslims. Experts die je vertellen dat er een crisis is en dat je geen baan zult kunnen vinden. Dat je zult moeten verhuizen en de meest zinloze cursussen volgen om weer aan de bak te komen. Experts die je vertellen dat je je baby direct moet leren om alleen te slapen en dat je depressief bent en dus pillen moet slikken. Experts die je vertellen dat jij zelf te dom bent om na te denken en zelf conclusies te trekken.

De maatschappij is helemaal niet fout, zolang je maar zelf de touwtjes in handen houdt. Zodra je in handen valt van allerlei types die voor je gaan denken en beslissen, wordt het bedenkelijk. De mate van originaliteit van Laurie Anderson zul je misschien nooit bereiken (misschien ook wel!), maar je kunt wel origineel genoeg zijn om je problemen op te lossen! Pardon: eerst opsporen en dan ermee ‘dealen’. 🙂

Maar die experts, die tegenwoordig overigens professionals genoemd worden, die denken alleen rechts. Ja rechts, niet links, want zij leren alles uit hun hoofd en kunnen geen verbanden leggen. IJskoude opgediste kennis zonder gevoel, zonder dat ze ooit een idee krijgen in hun leven. Die zijn wel toe aan een paar kilootjes bananen, als je het mij vraagt. Ik vind het tenminste wel zielig als je zo koud bent. Je hebt echt alle hersenen nodig die je bezit, om intelligent, snel, groots en origineel te zijn! En dat bén je dan ook. Let maar op.

 

 

© Sophia Vassiliou

 

Volgend berichtLees meer artikelen

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.