Respect voor vrouwen!

Vrouwen

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Nadat alle vrouwen duizenden jaren lang zwaar geboet hebben voor dat ene kreng Eva, zijn ze nu eindelijk min of meer gelijk aan een man. De verhoudingen zijn echter nog wel flink verstoord, omdat we de oude rolpatronen aan het doorbreken zijn. Wat de waarheid over Atlantis en de oorsprong van het leven betreft: die was in de oudheid en zelfs nu nog in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, gewoon bekend. Vandaag over hoe dat kan.

 

Vrouwen en maatschappij: de moderne strijd

Nog steeds voelen vrouwen zich genoodzaakt te vechten voor een positie in het leven. Als je huisvrouw bent, word je al gauw scheef aangekeken, wordt tegenwoordig gezegd. Zelf heb ik die ervaring absoluut niet, maar veel andere vrouwen toch wel. Ga je werken terwijl je moeder bent, dan ben je opeens stoer, maar je valt wel stukje bij beetje uit elkaar van de stress en de overbelasting. Daarbij heb ik het nog niet over wat het met je kinderen doet. Mannen hier in Europa helpen in het huishouden, maar dat is lang niet overal het geval. En ik hoor ook vaak dat vrouwen minder verdienen dan mannen. Ook daar heb ik nooit last van gehad, maar dat kan aan mij liggen.

 

Hoe serieus word je genomen als vrouw?

Eigenlijk geloof ik zelf dat de wortel van de ongelijkheid tussen man en vrouw niet zozeer dat carrièremaken is, maar meer het serieus genomen worden. Mannen worden gauwer geloofd, vertrouwd en serieus genomen dan vrouwen en dát ervaar ik inderdaad ook. Ik vind de carrièrewoede van moderne vrouwen eerder zorgelijk dan een teken dat er eindelijk gelijkheid aankomt of dat die er al is: het is gewoon niet goed om zoveel te werken als er kinderen zijn. Iedereen weet dat ergens in zijn of haar hoofd of anders wel hart!

Als je geluk hebt in het leven – wat lang niet iedereen heeft – kun je kiezen om vroeg moeder te worden in verband met je carrière. Of juist laat, dat kan ook. Dan heb je tijd voor de kinderen en worden ook je maatschappelijke wensen vervuld. Maar dat lukt maar weinig vrouwen. Als ik naar mezelf kijk, dacht ik er vroeger als volgt over: als ik geen kinderen krijg, wil ik graag een carrière. Krijg ik ze wél, dan word ik thuisblijfmoeder. Helaas bracht het leven het niet zo en was ik verplicht hard te werken als moeder. Het leven staat niet altijd aan jouw kant en juist als vrouw kun je daar van nature zo goed mee omgaan! Laten we dat blijven doen en eens naar het echte probleem kijken.

Even weer de oudheid: vrouwen werden toen niet serieus genomen. Als zij bijvoorbeeld voor iemand getuigden in een rechtbank, werden ze vierkant uitgelachen. Ze werden alléén serieus genomen als moeder, echtgenote en huisvrouw. In het oude Rome hadden vrouwen een betere positie. Een vrouw als de uiterst kundige Iulia Agrippina Minor bijvoorbeeld, had bijna oneindig veel macht, net zoals Cleopatra in Egypte. Die laatste maakte haar hele land echter kapot, terwijl ze in haar bad met ezelinnenmelk lag te dromen van een paar Romeinse kerels in haar bed. Dat komt doordat het in Egypte niet gewoon was dat een vrouw aan de macht was. Ze was niet ervaren en wist zichzelf geen houding te geven.

 

Europese vrouwen meer gelijk

Hier in Europa waren vrouwen niet zo ondergeschikt. Dat is met het christendom juist gekomen. Daarvóór hadden ze een veel betere positie. Het christendom was ook niet ontworpen voor Europeanen, maar voor mensen in het Midden-Oosten, waar vrouwen in een hoek gestopt werden. Daardoor kreeg je hier juist van die kerels, zoals die Augustinus bijvoorbeeld in de 4e eeuw n.C., die de vrouwen even de keuken injoegen. Wist je trouwens dat Augustinus uit Algerije kwam? Hij was geen Berber en had dus van nature al niet van die verlichte ideeën over vrouwen. En zijn gedachten kwamen hierheen!

Wanneer je erover nadenkt, kom je iedere keer weer terug op hetzelfde punt: het gaat erom dat vrouwen niet serieus genomen worden. We worden niet voldoende respecteerd en gewaardeerd. Dát is het echte probleem. Niet dat we geen hoge banen kunnen krijgen. Dat kunnen we wel, maar te weinig vrouwen ambiëren dat. En dat zegt wat over wie wij als vrouwen zijn! Dat is tenminste hoe ik het zie. Als een vrouw wél respect en vertrouwen ontvangt, maakt het haar geen donder meer uit of ze thuisblijfmoeder is of directeur van Unilever! En heel eerlijk: als je moeder bent, is het gewoon beter voor je kinderen én voor je eigen gezondheid dat je tijd en rust in je leven hebt. Dat je niet iedere dag als een gek de file door moet om naar een of andere fancy baan te racen, waar je 8 uur later totaal afgeknapt weer vandaan komt om je kids na een magnetronmaaltijd nog net in bed te leggen.

 

De mensen kenden het scheppingsverhaal

Die Eva – Delilael, Lilith of Inanna – heeft me wat paraatgemaakt! Toch wisten de mensen in Griekenland, Noord-Afrika en het Midden-Oosten in die tijd gewoon hoe het kwaad was ontstaan en hoe we op aarde terechtgekomen waren. Dat er één foute vrouw was, die Eva dus en dat er een Vader en een Moeder God waren. In Griekenland wordt, zoals ik wel vaker vertelde, door moeder Maria heen eigenlijk Moeder God vereerd. Die komt ook veelvuldig voor in poëzie, muziek en literatuur. Wat ik tevens ergens las en wat niet waar is: dat het celibaat bij ons vandaan komt. Nee! Bij ons mogen priesters trouwen hoor. En vrouwen psalmzingen tegenwoordig ook op de tv en soms zelfs in kerken. Heb in de Rooms-Katholieke kerk nog nergens getrouwde pastoors gezien!

In Azië, de Amerika’s, Afrika en Australië was de waarheid over de geschiedenis van de wereld ook bekend. Lang niet overal hadden de mensen daaruit geconcludeerd dat vrouwen ondergeschikt zouden moeten zijn aan mannen! Het is hier in Europa dat we de waarheid zijn kwijtgeraakt! Hier wil iedereen alles altijd wetenschappelijk onderzoeken. Als dat niet kan met bepaalde onderwerpen, houdt men er toch aan vast. Hou maar opgravingen om ‘bewijs’ te vinden van dit en van dat. Ja, ik hou ook van wetenschap en zou het heel erg mooi vinden als je alles op die manier kon vinden, maar dat is gewoon niet mogelijk. We leven immers in een gekunstelde wereld, die nergens op logica gebaseerd is.

 

Conclusie

Wat mij betreft zit het als volgt: mannen en vrouwen zijn uiteraard gelijk aan elkaar, maar ze zijn niet hetzelfde. Zoals een schorpioen steekt, een schaap wol geeft en een olifant voor z’n familie zorgt, zijn vrouwen ook wat ze zijn. Je hebt je eigen persoonlijkheid, maar als vrouw ben je in de meeste gevallen ‘aarde’, zoals sommigen het uitdrukken, terwijl mannen ‘hemel’ zijn. Wij doen praktische dingen, zoals voor onze familie zorgen, het huishouden doen en onze man van advies voorzien. Mannen zijn meer naar buiten gerichte idealisten, die meestal beter zijn in dingen als politiek en geld verdienen buitenshuis. Zonder elkaar zijn we nergens, dus laten we elkaar respecteren! In onze rol, maar ook vooral als mens.

Nog even over rollen: tijdens mijn studie had een medestudente van me een klein onderzoekje gedaan naar een cultuur ergens in Zuidoost-Azië (ik weet niet meer welke), waar vrouwen gewoon waren om op de grond te zitten en mannen op een stoel. Dat léék vette discriminatie, maar was het niet! Vrouwen zijn immers van de aarde en mannen van de hemel. Die móchten niet eens op de grond zitten, want in die cultuur waren vrouwen juist dominant. Ook niet ideaal natuurlijk, maar goed om te weten dat evenwicht niks verkeerds is.

 

© Vassiliou Empowerment

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.