Raciale intelligentie en gekte om suiker

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Zoals je misschien al hebt meegekregen, heb ik onlangs een 3-jarig gratis abonnement op de NRC gewonnen. Hartstikke geweldig. Ik heb een link naar de online-lees-app op mijn bladwijzerwerkbalk gezet, dus de smoes dat ik de link kwijt ben, gaat niet meer op. Ik lees hem zeker een paar keer per week en probeer dat op te voeren naar iedere dag.

Yernaz Ramautarsing van FvD

Nu is de NRC een avondkrant en ben ik een ‘s ochtendskrantleesmens, dus ik lees hem dan de volgende ochtend. Vandaag las ik daardoor een stuk over het Forum voor Democratie dat een prominent lid is kwijtgeraakt, dat racistische ideeën zou hebben. Yernaz Ramautarsing heet hij en hij is van hindoestaans Surinaamse afkomst. Het lijkt me in die hoedanigheid redelijk lastig om een racist te zijn, aangezien racisme toch meestal gericht is tegen mensen met een ietwat getinte huidskleur. De man had op een of ander forum wat nare uitspraken gedaan, maar zei daar zelf over dat hij ‘de advocaat van de duivel speelde’. Ik weet er het fijne niet van, maar het lijkt me een prima manier om mensen aan het denken te krijgen. Oftewel: ik hoop dat dat waar is.

Nu had deze man het er enige tijd geleden over dat er in wetenschappelijk onderzoek was bewezen dat er verschil in IQ is tusssen verschillende volkeren. Hier heb ik er een artikel over voor je. Eén uit vele, want zulke discussies zijn pijnlijk voor mensen en het is moeilijk er iets over te zeggen wat bij niemand een gespannen snaar raakt. Er wordt dus veel over geschreven. Doordat ik zelf te maken kreeg met hoogbegaafdheid, heb ik daar wel wat over gelezen. Dan lees je bijvoorbeeld dat kinderen vaak het IQ van hun moeder erven. Nou, mijn kinderen zijn hartstikke slim, maar niet hoogbegaafd. Hier in huis zijn dus al twee voorbeelden van het tegendeel.

Dan dat verhaal per volk. Wat we wél weten, is dat Aziatische volkeren meestal een stuk beter zijn in acrobatiek en in meditatie. Indianen uit Amerika hebben een heleboel meer wijsheid en politiek inzicht. Afrikanen zijn gigantisch goed in sport en Europeanen zijn weer heel erg goed met techniek en technologie. Maar nu we allemaal gezellig in elkaars land wonen en met mensen van een andere afkomst trouwen en kinderen krijgen, zijn die verschillen een heel stuk minder groot geworden. Iedereen kan al die mooie talenten nu meekrijgen, want het is (volgens mij) niet zozeer de afkomst die bepaalt dat een bepaald menselijk ras of volk een talent heeft, maar de traditie en dus het feit dat heel veel mensen in een bepaald continent op dat talent gericht zijn.

In dit licht wil ik ook dat IQ eens bekijken. Als je lid bent van een natuurvolk, zal je intelligentie erop gericht zijn om slimme handigheden te bedenken, waardoor je bijvoorbeeld gemakkelijker een hert kunt vangen. Waardoor je sneller een kookvuur aansteekt, gewassen beter laat groeien, een betere hut of tent bouwt of de taal van dat naburige volk leert, waarmee jouw volk handel doet. Leef je in een stedelijke omgeving, dan zal je intelligentie er waarschijnlijk meer op gericht zijn om wijsheid uit boeken te vergaren, daar vervolgens over na te denken en dan een eigen visie te creëren of een nieuw technologisch ding uit te vinden. De ene intelligentie is niet minder dan de andere; alleen de gerichtheid verschilt. Ik heb ook wel eens de indruk dat een heel hoog IQ niet altijd even natuurlijk is en kan worden gecreëerd door heel veel wetenschappelijk werk. Generaties lang.

Maar als je in een omgeving leeft, waar altijd oorlog en ellende is en je nauwelijks rust of tijd hebt om na te denken, laat staan naar school gaan, raakt je intelligentie mogelijk ondergesneeuwd. En als dat eeuwenlang doorgaat, dat leven in oorlogsgebied, kan ik me voorstellen dat de mensen daar op een gegeven moment een minder hoog IQ lijken te hebben. Ik heb meerdere IQ-tests gedaan en die gaan wel over je aanleg, maar je kunt goed worden in zulke tests door ze te oefenen. En over talige intelligentie gaan ze niet, alleen over mathematische inzichten.

Alleen al daarom zijn intelligentietests nooit volledig. En dan nog één: als je wel een hoog IQ hebt, maar niet veel interesse om te leren, kan je IQ zakken. Gebruik je je denkvermogen wél, dan kan het stijgen. Laatst las ik een website, waarop werd gesteld dat wetenschappelijk onderzoek had uitgewezen dat je hele IQ niet omhooggaat, als je bijvoorbeeld sudoku’s maakt. Daar ging gelijk mijn theorie in rook op. Ik schrijf immers altijd dat sudoku’s goed zijn voor je denkvermogen en dat denk ik nog steeds trouwens. Volgens dat onderzoek word je dan goed in sudoku’s, maar niet in andere dingen. Volgens mij moet je, om slimmer te worden, intelligente dingen lezen, daarover nadenken, ook sudoku’s maken om scherper te worden en in het algemeen je logische denkvermogen zoveel mogelijk gebruiken. IQ is niet een nummertje dat stabiel blijft tot je dood.

 

Het IQ van suiker

Eigenlijk stond er nog iets in de krant, waar ik over nadacht. Dat ging over suiker. Tegenwoordig vinden mensen blijkbaar dat er veel suiker in ontbijtkoek zit. Weet je hoeveel erin zit? Drie klontjes in een héle koek! Dat is toch geen suiker? Waar is je IQ, lieve mensen? Toch wil niemand het meer eten en heeft Peijnenburg een koek in elkaar gedraaid, waar in plaats van suiker oligofructose en xylitol in zitten. Ze kregen er nog een prijs mee ook! En dat terwijl deze zoetstoffen schadelijker zijn dan dat beetje suiker.

Ik vond het mooi om te lezen dat ze natuurlijke stoffen wilden gebruiken, maar oligofructose en fructose zijn zeker niet onbesproken. Artsen vinden het niet echt lekker spul. In dit artikel gaat het over gassen in de maag en een laxerende werking van te veel xylitol. Als je dus dagelijks die nieuwe ontbijtkoek eet, bijvoorbeeld. Plus het spul is niet geschikt voor diabetici, hoewel dat wel beweerd wordt. Het heeft namelijk een werking op je glucosespiegel.

Over oligofructose wordt vermeld dat het ten eerste maar half zo zoet is als suiker en daarom altijd moet worden gebruikt in combinatie met een andere zoetstof. Het spulletje laxeert ook behoorlijk, net als xylitol en kan zelfs krampen veroorzaken. Je kunt er ook een intolerantie voor hebben en daarom wordt het afgeraden om oligofructose als suikervervanger te gebruiken in zoiets als kauwgom of ontbijtkoek en meer kant-en-klare voeding. Dan krijg je er al gauw te veel van binnen.

Sonja Bakker was niet zo’n hele zuivere tante, maar haar ideeën over ontbijtkoek vond ik niet zo fout. Behalve dat er weinig vet in zit, kan het ook het teveel aan vocht dat je hoogstwaarschijnlijk vasthoudt en dat je overgewicht veroorzaakt, een beetje opnemen. Niks mis mee dus. Alleen heb je mogelijk een chroomtekort, als je honger als een dragonder hebt. Het is dan beter om daar eens aan te werken dan om paardemiddelen te verzinnen voor de honger.

Er gaat een hardnekkig gerucht dat suikers omgezet zouden worden in vet. Als ik helderziend kijk, zie ik dat met de beste wil ter wereld niet. Bovendien houden de meeste mensen vocht vast en geen vet. Dus al wás het zo, dan nog is het maar een heel beperkt probleem. Mensen houden immers veel vaker vocht vast en laten vet gewoon los. Het vasthouden van vocht is een probleem in de nieren, de schildklier en/of in het lymfestelsel, dat opgelost dient te worden. Anders val je gewoon niet af of ga je jojo-en, doordat je jezelf uithongert en dat niet zolang volhoudt. Beter is het om naar de oorzaak terug te gaan en dan écht verstandig te eten. En dat is vooral normáál.

Dit is wat ik vandaag vooral heb opgepikt uit de krant. ik wens je nog een prachtige dag!

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.