aristotelous
Sophia’s city Thessaloniki

 

Na het gymnasium studeerde Sophia Vassiliou Franse en Griekse letteren, eerst aan de UvA en daarna aan de AUTH, de Aristoteles Universiteit van Thessaloniki (Griekenland). Ze specialiseerde zich in sociolinguïstiek, het onderwijzen van de moedertaal en de link tussen taal, beschaving en bewustzijn. Ze haalde Sorbonne II voor Frans, de bevoegdheid om Nederlands aan anderstaligen te geven (NT2) en studeerde zang aan de muziekschool. Vier jaar lang zong ze in Griekse muziekclubs, ze zong in de band van haar studie, gaf privé-les in verschillende talen, gaf Nederlandse les op de universiteit en werkte als vertaalster in vijf talen. In de zomervakanties werkte ze daarnaast als reisorganisatrice op een reisbureau, als informatrice en vertaalster bij de Griekse Toeristenorganisatie EOT en als receptioniste bij een hotel. Haar eerste baan was als exportmanager bij een kledingbedrijf. Toen ze echter toegelaten werd op de universiteit, koos ze voor haar studie.

Vijfentwintig jaar lang gaf ze les: op scholen, in de inburgering als docent en projectleider, privé, aan de Volksuniversiteit Nijmegen, bij de Alliance Française en in-company met haar eigen talencentrum Parnassós Talen. Veel bekende en internationale bedrijven waren haar zeer tevreden klanten en haar zaken liepen uitstekend. Ze organiseerde eveneens taaltrainingen voor bedrijven, waar ze docenten voor inhuurde. Toen ze rond 2011 ernstig verlamd raakte, kon ze geen les meer geven en geen bedrijf meer leiden. Ze moest zien dat ze overleefde, want haar gezin had haar nodig en de artsen, zowel regulier als alternatief, lieten haar in de steek. Ze balanceerde op het randje van de verstikkingsdood. Zo ging ze onderzoeken wat mensen ziek maakt en hoe ze ook weer konden genezen. Ze vond alle antwoorden in de traditionele Griekse geneeskunde, genas zelf van een heel arsenaal aan ernstige co-infecties van de ziekte van Lyme, waaronder progressieve MS, en genas vele anderen. Dat werd haar niet in dank afgenomen. Ze werd uitgemaakt voor charlatan door artsen en therapeuten die haar niet eens kenden en die haar liever dood hadden gezien met alle gevolgen voor haar kinderen, die geen plek hadden om naar toe te gaan na hun moeders overlijden. Zelfs de keiharde bewijzen van vele anderen die door haar hulp van ernstige ziektes genazen, deden hen niet de minste interesse opbrengen voor Sophia’s ontdekkingen. Alleen maar omdat ze toevallig geen arts was.

Nu ze begint te genezen van de laatste aandoening, heeft ze dan ook besloten verder te gaan als columniste en auteur. Door haar studie en jarenlange ervaring in meerdere beroepen kan ze goed schrijven in meerdere talen en ze heeft er plezier in. Sophia Vassiliou heeft op een heel aantal gebieden veel kennis opgedaan: onderwijs, opvoeding, jeugdzorg, immigratie, kookkunst en gezondheid zijn daar voorbeelden van. Heel even dacht ze er nog over om een bedrijf te beginnen in het bedenken van bijnamen en pseudoniemen voor mens en bedrijf, maar schrijven vond ze toch chiller.