Opklimmen uit het dal genaamd Lyme
Alle fruit en vruchtensappen helpen bij auto-immuunziektes zoals Lyme

Opklimmen uit het dal genaamd Lyme

Heel veel mensen vertellen me dat ze genezen zijn van de ziekte van Lyme. Maar ja, zo zeggen ze vervolgens steevast: iedere keer dat ik me beter voelde, kwam het een tijdje later weer terug en werd ik wéér doodmoe en lamlendig. Dat klopt, want de ziekte van Lyme is cyclisch. De vervelende borreliabacteriën kunnen hun velletje aan de buitenkant (de celwand) omkeren, zodat ‘ie aan de binnenkant zit. Ze kunnen zich daarmee verstoppen, want als er geen celwand te zien is, ziet geen laborant en geen arts dat hun patiënt Lyme heeft. Je lichaam zelf ziet het net zo goed niet en zo stopt het met de aanmaak van antilichaampjes om de borrelia’s te verjagen. Die zien vervolgens kans om zich ongezien te vermeerderen en na een tijdje is het KLABAM: een nieuwe uitbraak van Lyme. Tussen twee perioden van ziek zijn kan gerust een periode van wel twee jaar zitten. Een zogenaamd ‘reguliere’ kuur is er niet tegen deze ziekte, maar met behulp van de natuur kun je een heel end komen. Lees dit maar eens.

De coronagriep is overigens ook een cyclische ziekte en dat is de belangrijkste reden waarom er steeds weer mensen zijn, die er ziek van worden. Tegen de tijd dat de wetenschap eindelijk een keer ontdekt dat de ziekte cyclisch is, is de hele wereldeconomie naar de maan. Ik heb geen medische opleiding en dus wordt er niet naar mij geluisterd. Gevolg: ondertussen is er een vaccin ontwikkeld en vanochtend las ik net in de krant dat het in eerste instantie positief getest is. Mensen die getest waren, gingen inderdaad afweercellen aanmaken. Of het vaccin beschermt tegen covid19 is nog onbekend, maar persoonlijk zie ik geen andere optie dan toch maar vaccineren. Als de wetenschap het allemaal op hun eigen manier wil doen en niet luistert naar mensen die het gewoon genezen hebben, houdt het op, nietwaar? En de economie moet beslist een flinke boost krijgen. Er wordt in heel veel landen een enorme golf van ontslagen verwacht straks in september, niet alleen hier. Er moet iets gedaan worden om te zorgen dat de maatschappij weer kan draaien. Er is ook net een akkoord gekomen in de EU voor een coronanoodfonds. Dat is níet voor Nederland, want die moet er juist voor betalen. Het is voor arme landen, zoals Hongarije, Polen, Spanje en Italië, die zich ontzettend kwaad hebben gemaakt om hun zin door te drammen. Antwoord van de wetenschap: we maken dan wel een vaccin. Als je op een natuurlijke manier het coronavirus wilt bevechten, kun je hier vinden hoe je dat heel eenvoudig kunt doen.

 

Hoe stop je de ziekte van Lyme?

crystals
Bergkristal, amethist, een takje rozemarijn en munt

Een tijdje geleden ontdekte ik dat ziektes die een cyclisch karakter hebben, alleen daadwerkelijk blijven terugkomen als je hersenen te weinig op alfagolven werken. Ik noem ze zelf liever gammagolven, want dat zijn het eigenlijk, maar de wetenschap moet het weer anders doen. Ze veranderen de namen ook iedere tien jaar. Het gaat om een frequentie van 21-30 Hz, een frequentie die je nodig hebt om je te concentreren en ook om te studeren. Om dat te verbeteren, moet je gaan kijken naar de vraag waaróm je hersenen zo weinig op hebben met alfagolven. Als je daarop het antwoord gevonden hebt, kun je ze even laten zien wat je bedoelt met dat je meer alfagolven wilt. Dat doe je door alfagolven op jezelf los te laten. Nu heb je van die machines die allerlei golven op je afsturen, maar die heb je hoogstwaarschijnlijk niet in huis staan. Hoewel ik me tijdens het schrijven van deze laatste zin bedenk dat een infraroodlamp hierbij wel deels kan helpen. Of een warmtedekentje. Wat je nodig hebt, is uiteindelijk dat je je beter kunt concentreren. Warmte helpt daarbij, maar is niet afdoende.

Daarom heb ik een truc bedacht met een paar edelsteentjes, want veel mensen hebben daar wel een paar van in huis liggen. Eigenlijk heb je robijn nodig, maar omdat ik waarschijnlijk één uit weinigen ben die dat in huis heeft, heb ik verder gezocht en wat bleek? Je kunt ook bergkristal en amethist gebruiken. Nóg beter is het als je er een takje rozemarijn en een takje (peper)munt bij doet. Alles op een schaaltje leggen, klein beetje water eroverheen, want daar houden steentjes van en dan je handen erop leggen. Tijdje rustig zo blijven zitten en verder niets doen. Na een poosje voel je wel dat het iets bewerkstelligd heeft: het heeft je hersenen in hun taal verteld dat ze meer op alfagolven moeten werken. Je voelt dan een soort van klein klikje in je hoofd. Het moet echt wel een kwartier, dus laat niet te gauw los en doe het gerust een paar keer in een week tijd. Als het nu lukt om je ijzer blijvend aan te vullen, heb je de ziekte gestopt.

 

Weer op krachten komen: je ijzer aanvullen

Heel veel mensen die de ziekte van Lyme hebben, weten wel dat ze een laag ijzerniveau hebben. Lang niet iedereen echter, want dat waar het om gaat, is je ferritine: een eiwit dat mogelijk maakt dat je ijzer je cellen binnengaat om daar werk te doen. Verder kun je soms aan je Hb (hemoglobine, het ijzergehalte in je bloed) zien of je een ijzertekort hebt. Artsen vinden echter al heel snel dat je genoeg ferritine hebt en dus weet je dan niet dat je een tekort hebt. Orthomoleculaire artsen vinden dat je er meer van moet hebben, maar die worden tegenwoordig ook al voor kwakzalvers uitgemaakt. Je moet dus echt kiezen: óf je volgt de wetenschap en je blijft voor altijd ziek óf je gaat bij de wetenschap weg en je hebt kans op genezing. Als je een bloedtest doet, vraag dan even om een kopietje van de uitslag. Je ferritine moet echt wel minstens op 35 staan om te kunnen zeggen dat je genoeg ijzer hebt.

water-munt-citroen
Water met munt, citroen en limoen. Basilicum erbij is nog beter.

Het kan ook zijn dat het ijzertekort niet wordt opgemerkt, omdat het lokaal is of om nog een andere reden die ik ook niet altijd precies weet. Omdat ik niet zo van pillen hou én te veel ijzer gevaarlijk kan zijn, zou ik in dit laatste geval liever een flinke kuur van twee weken met iedere dag één tot twee glazen vers sinaasappelsap en een half glaasje geconcentreerd bosbessensap (oersap, krachtsap) nemen. Dan een week rust en dan nog eens twee weken, net zolang totdat je verbetering ziet. Komt het tekort wél uit de bloedtest, dan kun je het beste met je arts overleggen wat het beste is. Dit sapkuurtje kun je altijd doen. Het kan geen kwaad en je wordt er altijd sterker van. Kun je geen sinaasappelsap verdragen, neem dan iedere dag een kop kamillethee, eventueel met honing en citroensap. In veel zomerfruit zit ook veel ijzer, bijvoorbeeld in watermeloen, aardbeien, frambozen, bosbessen uiteraard en straks in september weer de nieuwe appeltjes. IJzerpilletjes zijn vrij verkrijgbaar, dus je kunt ook denken: laat Sophia maar praten, ik neem ze gewoon zelf. Stop in dat geval gelijk een paar dagen lang, als je verstopt raakt of zwarte ontlasting hebt. En zeg nooit dat ik het geadviseerd heb. Ik vind namelijk dat pillen bij artsen horen en je die niet zomaar moet nemen.

Wat ik zelf altijd graag doe, is water met citroen, limoen en een takje munt en basilicum drinken. Daar knap je ook erg van op en het is bovendien heel lekker. Tenminste dat vind ik en zelfs mijn zoon drinkt het graag. In basilicum, citroen en munt zit namelijk ook heel veel ijzer en vitamine C om het ijzer goed op te nemen. Voor de variatie kun je platte peterselie en/of koriander in je water doen. In limoen zit veel kalium en behalve dat het lekker is, is het goed voor je lymfestelsel, dat onder andere meehelpt je ziekte te verslaan. Als je veel spierpijn hebt, kun je verder wat hele kruidnagelen aan je water toevoegen. Je kunt ze ook in de thee doen of ze 4 dagen in een klein flesje olijfolie laten trekken en dan eruit filteren. Op die manier kun je gemakkelijk een natuurapotheekje aanleggen, waar je veel aan hebt. Zelf doe ik dit soort dingen al zo’n 20 jaar en mijn jongens en ik hebben er heel veel baat bij, net als de anderen die ik dit adviseer. Alle fruit en alle vruchtensappen helpen trouwens bij de ziekte van Lyme en in het algemeen om op kracht te komen. Neem er maar zoveel van als je op kunt.

Bijwerking als je je ijzer gaat aanvullen: veel mensen die de ziekte van Lyme hebben, hebben last van slakken in hun darmen. Daarin blijft de vitamine B12 zitten, waardoor het net lijkt of je een tekort eraan hebt. Dat is niet zo, alleen moet je het uit je darmen zien te toveren, wat je doet door je ijzer aan te vullen. Als je dat gaat doen, zul je mogelijk merken dat je heel allergisch en geprikkeld wordt. Ik had het zelf ook weer: gisteravond toen de kat een tijdje bij me had zitten troetelen, zaten mijn hele armen onder de eczeem. Dat heb ik hier uitgelegd en het komt doordat je B12 vrijkomt uit je darmen en er vervolgens histamine op wordt afgestuurd om het teveel ervan op te ruimen. Dat is een zenuwenstofje waar je allergisch van wordt en geprikkeld dus. En hoogsensitief ook. Er is geen stofje dat vervolgens weer op je histamine wordt afgejaagd om dat weer op te ruimen, zodat je dat zelf mag doen: dat doe je met de vitamine C, die je tegelijkertijd met je ijzer binnenkrijgt, zoals ik hierboven vertelde. Het is dus even afzien. Als je erg allergisch bent, is het wellicht handig even met je arts te overleggen hoe je dit gaat doen. IJzer aanvullen is ook de manier om allergieën te verhelpen, net als de ziekte van Lyme, maar het moet niet uit de hand lopen uiteraard. Kamillethee helpt om te kalmeren, dus die kun je er sowieso altijd bij nemen. Iedere dag een kopje totdat je niet meer zo allergisch bent.

 

Je verleden helen

Niet iedereen heeft zulke schokkende dingen meegemaakt als ik, maar als ik het over traumaverwerking heb, bedoel ik daarmee niet alleen jeugdtrauma’s. Ik bedoel de momenten waarop iemand je een fikse sneer gegeven hebt waar je erg van geschrokken bent en die invloed op je leven heeft gehad: oh als ik niet kan studeren, dan moet ik er maar mee stoppen. Zoiets. En ik bedoel die dag dat je thuiskwam als kind en je moeder er opeens niet was. Die was misschien nog even een boodschapje aan het doen of misschien was er iets ergers aan de hand. Een ongeluk dat je kreeg, een plotseling ontslag … allemaal dat soort dingen. Die dien je allemaal bij na te gaan en te verwerken, want dit soort ervaringen staat je genezing in de weg.

Ik heb een manier gevonden om gemakkelijk naar boven te halen wat er geheeld dient te worden en dat gaat weer met een paar steentjes. Niet lachen, want het is wel grappig eigenlijk: je legt een paar kleine (zoveel als je hebt) of een groot bergkristal en een amethist onder je kussen, terwijl je slaapt. Ik doe dit nu al een paar weken en iedere keer word ik wakker met allerlei wijze inzichten. Zonder die steentjes onder mijn kussen heb ik dat niet, dus het moet toch wel wat doen. De kleur van stenen is geneeskrachtig, maar er zitten ook mineralen in en gewoon kracht. Als je dit niet doet, moet je op de moeilijke manier iedere keer weer van die gebeurtenissen uit je leven naar boven takelen en allemaal één voor één bij langs om te helen. Hartstikke veel werk en als je één ding niet kunt hebben met de ziekte van Lyme, is het wel dat je hard moet werken aan je herstel. Als je zo moe en lamlendig bent, is dat immers het eerste dat je niet voor elkaar krijgt.

 

Uitkijken: sport

Je weet het waarschijnlijk wel, maar als je een laag ijzergehalte hebt, heet dat bloedarmoede of anemie in het Grieks. Het is niet verstandig om dan veel te bewegen of te sporten. Heel veel rust nemen is heel hard nodig, want je kunt maar zo in elkaar zakken bij te veel inspanning. Mij is het iets te vaak overkomen om het ooit nog te vergeten. Neem dus alsjeblieft rust, slaap zoveel als je kunt en blijf lang op bed of op de bank liggen, totdat je ijzer weer de lucht invliegt. Laat gerust je bloed ook een paar keer testen, want vaak kun je daaraan wel zien of je moeite resultaat heeft. Om je ijzer aan te vullen, is zeker een maand of drie nodig. Geef dus niet te snel op! Overleg ook hier bij twijfel weer met je arts.

 

 

© Natassa Vassiliou

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.