Ook zo’n last van onkruid? Lees dit dan eens!

mooie tuin

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Toen wij in ons huidige huis kwamen wonen, vond ik de tuin nogal klein. Een maand later dacht ik daar héél anders over! En inmiddels heb ik een paar tips voor je. Trouwens, ik heb vandaag voor het eerst sinds zeven hele jaren de hele dag in de tuin kunnen werken. Of ik morgen weer voor minstens een maand in bed lig, weet ik niet, maar vandaag is het goed gegaan en dat is een wonder.

Zevenkruid: onvruchtbare grond

zevenkruid
zevenkruid

Als je echt bizar veel onkruid hebt, kan het zijn dat je tuin niet zo vruchtbaar is. Dan groeien leuke planten niet en paardebloemen wel. En nog zoiets verschrikkelijks dat luistert naar de naam zevenkruid of ook wel zevenblad. Als er maar één stukje wortel van dit kruid in je tuin blijft zitten – en die kunnen wel een halve meter diep gaan! -, zit je tuin er binnen een week wéér onder. De blaadjes groeien zo uit de grond met nauwelijks een stengel. Laat ik daar maar mee beginnen dan, want onze tuin stikt ervan en ik hoor dat wij niet de enigen zijn.

tijm-rozemarijn
tijm en rozemarijn

Okee, zevenkruid dus. Zie plaatje. Het slechte nieuws is dat je hem er met wortel en al uit moet trekken en dat is letterlijk een titanenkarwei. Met een schop moet je diep je tuin in, wetend dat je al zuchtend en steunend na een hele dag werken één vierkante meter hebt opgeruimd. Als je vervolgens niets doet, groeit het dwarse plantje juist in de omgewoelde grond zo weer terug. Máár er is ook goed nieuws en dat is dat je op de plek die je schoon gekregen hebt, met onmiddellijke ingang een tijmplantje kunt neerzetten. Geloof het of niet, maar tijm houdt minstens een paar vierkante meter in je tuin behoorlijk onkruidvrij. Ik heb vorig jaar na veel zwoegwerk een mediterraan tuintje gemaakt, waar ik twee tijmplantjes in heb gezet. Paar centimeter dikke laag dennenschors over de aarde heen en nu groeit alles prima zonder veel onkruid en ander gedoe. Het kán!

 

Mos: vochtige, schaduwrijke of onvruchtbare grond

Bij ons is aan de voorkant de tuin ontzettend vochtig. Het is niet dat de tuin laag ligt en ook niet dat het water niet wegloopt. Ik heb het rioolputje vandaag nog weer gecontroleerd en alles verloopt daar prima. Het probleem is dat er te weinig water-absorberende planten in de tuin staan! Het gras zit onder het mos, want behalve vochtig is het ook een schaduwrijk stukje tuin. Daar bleek iets aan te doen te zijn, want je kunt gewoon schaduwrijk graszaad kopen en zaaien. Je snapt dat ik dit heb gedaan! Eerst alle mos er uitgetrokken, toen koeienkorrels (mestkorrels) eroverheen en daarna graszaad. Paar weken er niet overheen lopen en als het goed is, moet er dan weer gras staan. We gaan het zien.

griekse tuin
Ons Griekse tuintje, dat er inmiddels veel beter uitziet dan op deze foto van vorig jaar

Wat je tegen mos kunt doen, is allereerst bij jezelf te rade gaan waarom het er überhaupt staat. Er kunnen twee oorzaken zijn: te veel schaduw of onvruchtbare grond. Daarom staat Lapland zo vol met mos! Maar ja, die hebben daar rendieren om het op te eten en die hebben wij hier niet. Wij moeten dus zorgen dat het er niet komt. Okee, dus als de oorzaak schaduw is, kun je een perkje in je gras maken met absorberende planten. Dat zijn bijvoorbeeld een olijfboom, lavendel of ook weer tijm. Rozemarijn werkt ook en deze twee laatste planten bloeien in de winter door, wat heel erg handig is. Nog iets wat vocht opneemt, is een naaldboom. Een konifeer, een den of iets in die richting.

Wat je daar liever níet moet planten, dat zijn bloemen. Die zorgen eerder dat de grond nog vochtiger wordt. Als je net als ik gek bent op bloemen, kun je die maar beter in potten neerzetten en ophangen dan in de grond poten. Heel jammer, maar je tuin wordt na een tijdje deze raadgevingen opvolgen wél droger. Dan groeit alles weer beter. Dat zie je aan ons mediterrane tuintje.

Is de oorzaak voor je mos onvruchtbare grond, dan kun je dus mest over de tuin gooien. Ik heb een lading koeienpoepkorrels over het gras gegooid. Dat moet je af en toe doen. Hoe weet je of de grond onvruchtbaar is? Als veel goeie planten doodgaan en het onkruid welig tiert! Zelfs ik snap dit, dus dit moet ook voor mensen met twee linkerhanden te doen zijn. 😀

 

Tijm voorkomt onkruid!

Als je zo’n terras hebt waar het onkruid vrolijk tussen je tegels doorkomt, kun je daar ook een paar potten met tijm neerzetten. Op de grond en alleen in een pot met een gat aan de onderkant. Ik geloof dat dat een buitenpot heet. Anders raakt het plantje de grond immers niet en komen je herderstasjes, gras en peerdeblomm’n zo weer terug. Of in een mandje zonder plastic aan de binnenkant. Als je plantje te licht is en met de wind meewaait, kun je er een paar in een grotere pot-met-gat zetten met een steen er onderin. Maak er maar iets moois van!

 

Een droge tuin: bloemen

Als je een erg droge tuin hebt, kun je daar juist wél heel veel bloemen in planten. Leuk idee misschien: als je nou wat bollen van hyacinten, crocusjes, sneeuwklokjes en tulpen in je tuin zet, gaan die het ene jaar wel en het andere jaar niet bloeien. Als je dus een paar uitgebloeide bolletjes erbij doet of het over twee jaar verdeelt, krijg je iedere lente een verrassing van leuke lentebloemetjes.

Doe hier je voordeel maar mee en deel het vooral ook. Ik geloof dat heel veel mensen hun tuin volproppen met van die vreselijke struiken, gewoon omdat die het meestal wel zo’n beetje doen. Als je niet weet waardoor al je bloemen en planten doodgaan of de boel vol met onkruid zit, is dat een oplossing. Maar het is zeker niet het gezelligste antwoord op een eigenzinnige tuin! Volgens mij houdt iedereen van bloemen en het kan dus, als je weet hoe je het moet aanpakken. Dit is een stap in de goede richting, dus vort er maar mee!

En even flink likes geven he! Voor het artikel en voor mijn facebookpagina. Alvast bedankt, daar word ik blij van.

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

2 Comments

  1. Beste mensen, waar zijn jullie likes? En waar hebben jullie dit artikel gedeeld behalve nergens? Eén klik op de knop en het staat op Twitter, Facebook, Linkedin en overal!!! Hoe moeilijk kan het zijn? Laat Sophy er eens langs nu! En deel geen onzin meer, maar alleen intelligente dingen zoals deze prachtstukken van deze geweldige vrouw

    liefs, Theo xxx

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

%d bloggers like this: