Ontvlooien, ontwormen

Ontvlooien, ontwormen

Als je een hond, kat of ander huisdier hebt, zit je altijd met het probleem van vlooien en wormen. In de dierenwinkel zijn middelen om daar een einde aan te maken, ontzettend duur en ook niet zo gezond. Daarom heb ik hier wat ideeën om je dieren op een natuurlijkere manier te verzorgen. Werken die niet goed of afdoende, dan kun je altijd nog naar de dierenwinkel sprinten om iets sterkers te halen.

 

Colloïdaal zilver

Colloïdaal zilver of kortweg zilverwater ontsmet en doodt allerlei bacteriën. Wat het nou precies wel en niet doodt, kan per keer verschillen en daarom zou ik je willen aanraden om altijd een flesje ervan in huis te hebben. Hartstikke tof spul is het. De aanbevolen sterkte ervan is 10 ppm: 10 deeltjes op een miljoen waterdeeltjes is dat. Het klinkt idioot, maar het werkt toch.

Voor je dieren kun je een paar keer per jaar vier dagen achter elkaar een heel klein scheutje zilverwater door het drinkwater van je dieren te mengen. Ongeveer 1 cl per konijn, hamster, fret, cavia of kat en voor een grote hond 2-3 cl in z’n drinkbakje. Ze proeven daar niets van en hun darmen worden erdoor ontsmet, zodat ze geen wormen krijgen. Als een dier geen wormen heeft, krijgt het ook niet zo snel vlooien.

 

Teatree-olie

Heeft je dier al vlooien, dan kun je het insmeren met wat water met een paar druppeltjes teatree-olie erdoor. Niet te veel teatree-olie erdoor doen, want sommige dieren kunnen dan niet meer zo gemakkelijk ademen. Niet te veel bij het kopje en borstje smeren. Het kan ook in de plantenspuit als je dier dat lekker vindt. In mijn ervaring is het ondanks dit alles af en toe nodig om toch even een chemische bak te geven aan je beestenboel. Eén keer per jaar of iets dergelijks zou ik het doen, maar kijk maar hoe het met je dieren gaat. Als ze te veel gaan krabben, hebben ze iets sterkers nodig.

 

Lintwormen

Als je dier een lintworm heeft, eet hij veel en wordt hij toch niet dik. Of hij wordt zelfs mager, terwijl ie wel eet. In de dierenwinkel heb je knoflookpillen tegen (lint)wormen, maar het grappige daarvan is dat ze daarvoor een stofje uit de knoflook hebben gehaald: alline. Dat is het stofje dat maakt dat knoflook zo stinkt. Maar laat alline nou ook de werkende stof zijn! Ik hoor wel eens van mensen dat die pillen toch werken, maar bij ons doen ze echt niets.

Ik pak gewoon voor onze katten een heel klein stukje van een teentje knoflook, pers dat en snij het daarna helemaal fijn. Dan prop ik dat door hun eten heen. Als ze het niet willen eten, geef ik ze gewoon een paar uur later eten, zodat ze honger hebben en minder kieskeurig zijn. Ze eten het dan wel op en als je dat een aantal dagen doet, gaat de lintworm dood. Dat merk je doordat je dier weer dikker wordt en vaak zie je ook stukjes van dat onbeest in de ontlasting van de dieren zitten. Kleine stukjes wit zijn het, heel vies.

 

 

© Natassa Vassiliou

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.