Ontspanning en liefde met Pasen

orthodox Pasen

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

In de orthodoxe kerk waar ik lid van ben, is het pas volgende week Pasen. De Lijdensweek begint aanstaande maandag en iedere ochtend zingen de priesters prachtige psalmen in de kerk. Maar jullie hebben Pasen dit weekend al en dus ga ik even proberen wat ontspanning te helpen brengen.

tsouggrisma
Wie heeft het sterkste ei? Griekse variant van eieren zoeken

Pasen vind ik altijd een mooi moment om helemaal bij jezelf te komen en om schoon schip te maken met van alles wat je niet meer in je leven wilt. Je gooit de deken van de winter af, maakt je huis extra goed schoon, wordt weer vrolijk, gooit een paar kilo wintergewicht van je af en misschien wil je ook wel van je klachten af.

Daarom heb ik het volgende bedacht: laten we eens gaan bekijken waar je klachten vandaan komen. Hoe ze begonnen zijn, wat ze veroorzaakt hebben en uit welke componenten ze bestaan. Ik noem daarbij voorbeelden van mezelf of van mensen die ik ken, zodat je kunt kijken wat je daarvan herkent en wat er bij jou nog weer anders is.

Gaat ie:

  • Ik denk gelijk aan de Tourette (zenuwtics / dwangneuroses). De shock die eraan ten grondslag ligt, is dat ik als kleintje van mijn adoptiemoeder moest slapen wanneer het haar uitkwam. Daardoor was er geen ruimte meer om te zijn wie ik ben en dat gaf het eerste stuk stress. Dat werd pas veel later, na nog een heleboel vernederingen, Tourette. Het begon ermee dat ik gespannen werd omdat ik de hele dag op mijn tellen moest passen dat ik niet per ongeluk iets deed wat mijn moeder niet leuk vond. Dan kreeg ik wéér een rotopmerking naar mijn hoofd of een klap. Daar herken je vast iets van!
  • Waar het op gestoeld is, dat is mijn rechtvaardigheidsgevoel! Als ik met mijn rechtervoet per ongeluk op de voeg van een tegel stap, dan moet mijn linkervoet dat óók. En als ik aan de linkerkant in mijn mond een snoepie heb, dan moet ik er rechts ook één: anders is het niet eerlijk. Ik heb heel veel mensen horen zeggen dat ze dit herkennen!
  • Mijn overgewicht heeft heel veel oorzaken, waaronder bijvoorbeeld dat een vriendinnetje uit mijn kindertijd en mijn moeder ook altijd tegen me zeiden dat ZIJ slank en lenig waren en ik niet. Het was niet eens waar (nee, toen nog niet), maar ik kreeg er wel iedere keer een shock van en uiteindelijk werd ik ook echt dik en onhandig. Het constant iemand slaan met kwetsende woorden kan iemand ziek maken. Iedere keer schrik je een beetje verder, net zolang totdat je ziek wordt.
  • Verkeerde voeding kan je ook ziek maken. Het traditionele Nederlandse dieet van bo-ter-ham-men-met-pindakaas-of-hagelslag enzo en dan ‘s avonds een dikke laag aardappelen, in water gekookte groente met maizenasaus en jus uit een pakje is vreselijk ongezond. Mensen eten nauwelijks fruit, drinken bijna geen vruchtensap, eten brood waar nauwelijks voeding in zit en geen andere granen dan tarwe. Heel veel boter ook, waar je tonnetje-rond van wordt en heel eenzijdige voeding. En vergeet de wekelijkse patatmetmayonaise niet!

Eigenlijk kun je uiteindelijk zeggen dat je liefde onthouden is op een heleboel momenten in je leven. Dat zei een vriendin van me vanochtend en toen besefte ik opeens dat ik dat er altijd bij denk, maar het nooit zeg. Wat heeft ze gelijk! Ja, liefde geneest en haat, jaloezie, boosheid en verdriet maken ziek. Als je altijd ontkend wordt in wie je bent, mag je niet volledige liefde zijn en dan ben je ook niet gelukkig of gezond. Dat is de allerdiepste basis van ziek-zijn. Als je hersenen (je frontaalkwab) verdriet of stress niet meer kunnen verwerken, betekent dat eigenlijk dat ze die emoties niet meer kunnen omzetten in liefde. Dan zit je dus vol met niet-liefde en zo word je ziek.

Wees deze dagen maar lief voor jezelf en als dat een beetje begint te lukken, ook voor anderen. Zet de verwarming maar een keer lekker hoog, ga lekker lang onder de douche, eet iets wat je graag eet, luister naar fijne muziek en verwen jezelf maar eens. In mijn ervaring is het niet waar dat je eerst van jezelf moet houden om van een ander te kunnen houden. Maar het is wel een stuk moeilijker om je liefde voor anderen te durven tonen, als je niet van jezelf houdt!

Ik heb nog muziek voor je van Kaity Garbí: Ζήλεια (jaloezie) heet het nummer en het is geschreven door Amr Tantawy & Abdel Monem met tekst door Eleni Yannatsoulia. Het gaat erover dat jaloezie je relatie, maar ook je hele leven kapotmaakt: het is een doorn in je hart, een ongeneeslijke ziekte.

 

De tekst:

Η ζήλεια αγκάθι στη καρδιά
Αρρώστια δίχως γιατρικό
Μας εξοντώνει αργά, αργά
Η ζήλεια φέρνει χωρισμό

Σκηνές μου κανείς, στα άκρα φτάνεις
Θα με τρελάνεις, έτσι όπως πας
Με ποίον μιλούσα, και ποίον κοιτούσα
δεν το αντέχω, πια να με ρωτάς

Η ζήλεια αγκάθι στο φιλί
Και δρόμος δίχως γυρισμό
Τι κι αν σ’ αγάπησα πολύ
Η ζήλεια φέρνει χωρισμό αχ, αχ αχ αχ….

Του ερωτά μας, η πόρτα κλείνει
πέφτει η συγγνώμη σου, μες στο κενό
Η αγάπη θέλει εμπιστοσύνη
δεν θέλει ζήλεια και εγωισμό

Μην το τραβάς το σκοινί, ως πότε οι ουρανοί
Θ’ ανάβουν άστρα, στου πάθους τη σκηνή

Η ζήλεια αγκάθι στη καρδιά
Αρρώστια δίχως γιατρικό
Μας εξοντώνει αργά, αργά
Η ζήλεια φέρνει χωρισμό αχ, αχ αχ αχ….

Του ερωτά μας …

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.