Oekraïne: vrede tussen Rusland en Europa

Oekraïne: vrede tussen Rusland en Europa

De laatste paar jaar ben ik aan het proberen om meer Brits Engels te praten in plaats van Amerikaans. Ten eerste is het chiquer en ten tweede ligt Engeland nota bene naast het land waar ik woon. En Amerika een heel stuk verderop. Vijf dagen varen is het geloof ik van Hoek van Holland naar New York. Op het moment is mijn accent niet om aan te horen, maar ik hou gewoon stug vol totdat ik het kan.

 

europe-map

ukraine-kiev
Kiev, de hoofstad van Oekraïne

Op dezelfde manier bedacht ik me iets totaal anders. Over Oekraïne, een land waar ik tegenwoordig af en toe aan denk, omdat ik een jonge kennis heb met wortels in dat land. Ik zocht het eens helemaal goed op, op de kaart van Europa. Terwijl ik altijd het idee had gehad dat Oekraïne diep in de Kaukasische gebieden lag, bleek het wel bovenaan de Zwarte Zee te liggen, maar ook naast Moldavië, Roemenië, Slowakije en Polen. Erboven ligt Wit-Rusland en ten oosten ervan Rusland. Kijk, hier heb je het kaartje.

Ik bedacht me dus dat Oekraïne precies tussen Rusland en de rest van Europa ligt. Daarom is het westen van het land ook meer Europees gericht en het oosten meer Russisch. Mijn ouders zijn er wel eens geweest en vonden het niet zo’n mooi land, maar als ik zo wat foto’s bekijk, vind ik het het soort land waar de sprookjes van Roodkapje en Hans en Grietje zich zouden kunnen hebben afgespeeld. Ze hebben er ruige natuur met uitgestrekte bossen en blauwe meren, wolven, beren, jakhalzen en wasberen … En het wemelt er van die schitterende oude kastelen.

ukraine-sunflowers
Zonnebloemen in Oekraïne!

De grond is er enorm vruchtbaar, de mensen zijn lief en gastvrij en ze hebben er meer zonnebloemen dan in heel Europa bij elkaar. De mensen zijn orthodox, de mooiste, maar ook de oudste en meest originele vorm van het christendom. In muziek zijn ze ook heel goed. En wintersport. Een land om er graag bij te willen hebben; zowel voor Europa als voor Rusland.

Nu wil natuurlijk het euvel dat Rusland ook voor een groot deel bij Europa hoort. Het is daarom gewoon bizár dat wij Europeanen ons tegen één van onze eigen landen keren en beweren dat het de duivel is. Schuldig aan alle problemen op aarde, inhalig en eng. En dat we dan die grote Atlantische oceaan overkijken, waar we niet verder kunnen kijken dan Harwich in het Verenigd Koninkrijk en een land dat duizenden mijlen verderop ligt, adoreren. Oh Amerika! Kom hier en nestel je in onze harten met je Coca-Cola, je kapitalisme en je culturele leegte. Amerika is onze god. Het is ook een heel mooi land hoor en ik vind Amerikanen ontzettend aardige mensen, maar wel een beetje ver weg om zo’n hechte vriendschap mee te hebben ten nadele van onze eigen buren.

ukraine-church
In Oekraïne zijn de mensen orthodox

Terwijl Rusland gewoon naast ons ligt. Gelijk achter Polen begint het land al en we hebben honderden jaren geschiedenis gemeen met elkaar. Nooit heeft Rusland ons iets misdaan. Ze offerden maar liefst 22 miljoen soldaten op om Europa te bevrijden van de nazi’s en hadden een groot deel aan de culturele bloei van Europa in de 18e eeuw en daarna. Ja, ze hebben een tijdlang een nogal behoorlijk griezelige leider gehad. Jozef Stalin, die er ruim 30 jaar met de ijzeren hand heeft geregeerd en daarna nog een paar. Maar daar hadden de Russen zelf meer last van dan wie ook. Er is niet eens bekend hoeveel mensen er de dood hebben gevonden door Stalins hand.

ukraine-castle
Eén van de vele sprookjeskastelen in Oekraïne

Toen ik vanavond het internet opging om Oekraïne eens goed te bekijken, zag ik een land dat nog puur is. Ik bekeek daarna Wit-Rusland (zie kaartje) en zag dat dat een rijker land is. Maar de mensen daar moeten bloeden voor de welvaart en zijn hun oorspronkelijke cultuur en hun warmte kwijtgeraakt. Oekraïne heeft dat nog en ik hoop dat dat zo blijft. Juist doordat ze zo verdeeld zijn in hun mening met wie ze zouden moeten samenwerken, zijn ze heel geschikt om de kloof tussen Rusland en de rest van Europa te dichten.

ukraine-tram
Herfst!

Laat ze de kloof in hun eigen land en in hun hart maar dichten. Rusland is de vijand niet. Europa ook niet. We horen bij elkaar en we zijn zelfs één: Rusland hoort bij Europa en we zijn niet compleet zonder hen. Oekraïne, kom er maar gezellig bij en je hoeft niet Europees te worden. Wees maar gewoon wie je bent, dat is goed genoeg.

Ik heb nog Oekraïense muziek voor je gevonden. Dit is Balkanmuziek, bijzonder dat ze dat daar ook kennen. Maar Oekraïne ligt ook vlak naast de Balkan, dus niet zo heel vreemd! Modern, grappig en tegelijkertijd ook traditioneel. Het is van de band Kieveleсtro met als gastzangeres Alyona Vinnitskaya. En het nummer heet Gulyaj, Slavyane!!

 

 

© Natassa Vassiliou

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.