header
Ode aan Fryslân

Ode aan Fryslân

Terwijl Nederland best een klein landje is, horen de uytsteeckselen er niet erg bij: vooral Friesland en Limburg worden zo’n beetje als buitenland beschouwd in de rest van het land. De mensen die er vandaan komen, hebben ook een overwegend slechte naam. Mijns inziens niet erg terecht, nu ik vooral de Friezen heb mogen leren kennen. Misschien dat ze daarom hun taal en cultuur zo goed hebben behouden? Het zou kunnen. In ieder geval vind ik dat iets heel positiefs en schrijf ik vandaag eens een ode aan Friesland.

Al een paar keer eerder heb ik zoiets geprobeerd, maar het lukte me niet goed om alles onder woorden te brengen. Toen ik een keer geprobeerd had te vertellen waarom we naar Friesland zijn verhuisd, printte mijn ex het stuk uit en gebruikte hij het tegen me in de rechtszaal om mijn zoon af te pakken. Indertijd wás dat ook vooral gevoelsmatig, want ik voelde dat de Waarheid over wie van ons tweeën eerlijk is, er juist hier in Friesland uit zou komen en ik wilde mijn zoons ‘dingen’ – die ik toen niet onder woorden kon brengen – meegeven van de Friese cultuur. Die kon ik toen alleen nog niet zo goed benoemen.

Inmiddels zijn we tweeënhalf jaar verder en heb ik hier wat kunnen rondkijken. Een beetje bekijken hoe de mensen hier nou eigenlijk écht zijn, hoe ze leven, wat ze voor ideeën hebben over het leven, over het gezin, politiek, geld, hun provincie enzovoort. Eerste conclusie is dan natuurlijk dat Friezen ook gewoon mensen zijn net als iedereen. Ze staan er bekend om dat ze koud zouden zijn, maar daar is mij in ieder geval nooit iets van gebleken. Alle noorderlingen zijn koud vergeleken bij de mensen uit mijn land en de Friezen zijn niet dieper bevroren dan de rest van de Europeanen. Ik vind ze erg vriendelijk en gezellig, zolang je maar niet te dichtbij komt. Ze geven heel veel om hun provincie en dat vind ik mooi aan ze.

oranjekoek
Oranjekoek en die is dus roze!

Wat ik zo ontdekt heb, is dat de Friezen zogezeid van gezelligheid houden. Ze hebben hun Fryske kofje, filterkoffie is dat meestal, waarbij allemaal plaatselijke kostelijkheden passen: oranjekoek, Friese koek en allemaal koek- en gebaksoorten die ik nog steeds niet bij naam ken, maar die echt heel lekker zijn. Ze hebben verder alle tijd en zijn hartstikke ontspannen. En je weet dat ontspanning zorgt voor een goede gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk, en ook voor goede zaken. Veel mensen hebben het dan ook goed hier in dit land en hebben toch een rustig leven zonder al te veel stress en toestanden. Ik vind dat Friesland wel iets weg heeft van The Shire, waar de Hobbits woonden volgens meneer Tolkien.

Hobbiton Inn Australia
The Shire

Iets wat je wel weet, is dat de meeste Friezen enorm op hun taal gesteld zijn. Als taaldocent vind ik dat iets geweldigs en ik leer dan ook iedere keer dat ik mensen ontmoet, een paar nieuwe Friese woorden erbij. Aanwinsten van vanochtend waren nochlike dei fierder (fijne dag verder) en ik kom stimme (ik kom stemmen). Je hebt verschillende varianten van het Fries, zoals Kleifries, Woudfries en Bildts. We spreken hier Kleifries en even verderop in en om Sint-Annaparochie spreekt men Bildts: een soort versmelting van Nederlands en Fries. Veel mensen die daar wonen, komen oorspronkelijk uit Noord-Holland. Er is nog een hele hoop geschiedenis van Friesland voor me te ontdekken. Daarom heb ik nog een blog erbij geopend vandaag, die over de Friese taal gaat. Misschien ook wel over de cultuur en geschiedenis, dat is wel een goed idee eigenlijk. Hier vind je de blog.

Het allerbelangrijkste dat ik hier zo mooi vind, is dat Friezen hun gezin heel hoog waarderen. Net als hun liefde voor hun taal en cultuur is dat iets wat ik als Griekse met ze deel. In het begin voelde ik me heel buitenlands hier als zuiderling. Alleen al qua uiterlijk! Maar ik vind het fantastisch om te zien hoe de mensen hier hun kinderen alle ruimte en plezier bieden om lekker in en om het water rond te plassen, in de weiden rond te rennen en al heel jong heel veel te fytsen – ja met een y! Friezen voeden hun kinderen veel losser op dan Grieken, maar ik heb nooit van dat heel beklemmende gehouden, zoals veel ouders dat bij ons doen. Het hoort ook eigenlijk niet, maar vooral in de steden zijn mensen vaak erg beschermend. Ik vind het prachtig dat iedereen bij ons van kinderen houdt en heel lief voor ze is, maar ik vind het vrije van hier een mooie aanvulling daarop. De meeste mensen hier laten hun kinderen niet ‘maar waaien’, maar geven hun wel de ruimte om zichzelf te zijn en zich vrij te ontwikkelen. Ze denken ook na over hoe ze het willen hebben en dat is iets wat ook goed bij mij past. Volgens mij heb ik het goed gezegd nu.

Dit zijn zo’n beetje de elementen van Friesland, die ik mijn kinderen graag wilde laten ervaren. In Wageningen kon ik hen totaal niet op mijn manier opvoeden, want zodra ik er één poging toe deed, stond mijn ex alweer bij de politie of bij jeugdzorg op de stoep moord en brand te schreeuwen over hoe gek en gemeen ik zogenaamd wel was. Mij vragen of dat wel klopte, daar dacht niemand aan. Of anders stonden de ouders van hun vriendjes wel weer in de weg dat ik hun iets van de wereld wilde laten zien of hun mijn taal en cultuur poogde bij te brengen. Hier heb je dat geklit en dat jaloerse gedoe niet zo erg en ik hoop dat ze snel terug mogen komen, zodat ik ze kan laten ervaren wat ik bedoelde met ‘naar Friesland verhuizen’. Het is gewoon ook een prachtige provincie, alleen qua natuur al.

 

© Vassiliou Empowerment

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu