Wat zou je doen als Jezus hier nu was?

Jezus en Martha van Bethanié

Tweeduizend jaar geleden was er een opmerkelijke man in Israel. Hij genas mensen van ziektes en hij gaf hun levenslessen. Hij had een enorme zuiverheid, waarmee hij mooie dingen deed, zoals het leven van zijn leerlingen redden en meer zulke dingen. Ook had hij een vrouw: Martha van Bethanië. Ze waren getrouwd en woonden in dat dorpje Bethanië.

Martha had een opdringerige jongere zus: Maria (Magdalena). Zij was prostituée en zoals ze achter zoveel mannen aanzat, drong ze zich ook uiterst onbeschoft aan Jezus en zijn leerlingen op. Daarom hadden die leerlingen ook zo’n hekel aan haar. Voor Martha was het onmogelijk om diezelfde zuivere kracht, die zij uiteraard ook bezat, en public te laten zien. Dan was ze onmiddellijk ter dood veroordeeld; niet door de Romeinen die daar toen heersten, maar door de priesters van haar eigen joodse geloof. Zij hield zich daarom bezig met wat we tegenwoordig coaching en empowerment voor vrouwen zouden noemen. Dat was in die tijd allemaal zo normaal dat niemand erover schreef. Maar zo zat het dus.

Jezus’ moeder, ook Maria geheten, was een kwaadaardige en domme vrouw. Als je dus Moeder Maria aanbidt omdat je katholiek of orthodox bent, aanbid je eigenlijk Moeder God en niet haar. Ik bedoel … Jezus’ moeder was haar kind op 2-jarige leeftijd al de hele tijd kwijt! En dan vond ze hem nota bene in de synagoge. Nou, dat vind ik een hele prestatie: een kind van 2 zó erg kwijt zijn, dat hij helemaal het huis uitgaat en het dorp doorrent naar de kerk (synagoge, tempel, moskee)! Geen beste moeder, dat kun je toch wel concluderen uit meerdere zulke verhalen over Jezus en die moeder van hem.

Ach, misschien nog even leuk om erbij te vermelden: Jezus’ vader Jozef was niet van beroep meubelmaker. Jezus woonde met Martha in een enorm huis, dus was hij niet van arme komaf. Ze waren toch intellectuele mensen, die alle geschriften van het geloof gelazen hadden, dus een soort theologen. Dat konden arme mensen toen niet, hoe erg dat ook is voor hen. In onze tijd zijn mensen die het financieel goed hebben, meestal zoiets als ‘consultant’ in het een of ander. Een soort raadgever voor bedrijven of voor de overheid. Jozef was ook zo iemand – en zijn zoon Jezus trouwens ook – en hij had daarnaast als hobby meubels maken. Hij maakte in zijn vrije tijd prachtige, kunstzinnig bewerkte houten meubels, die hij verkocht of als cadeau aan mensen gaf.

Waarom ik dit vertel, dat is om een reden: Jezus heeft tijdens zijn leven meermalen beloofd terug te keren en dan een einde te maken aan het kwaad. Om de een of andere reden – intuïtie denk ik, want dat soort dingen voel je toch aan – wist iedereen dat hij in de tweede helft van de 20e eeuw zou terugkeren. En dat heeft hij ook gedaan, samen met zijn vrouw. Alleen waren er wel 2000 jaren vergaan en is de wereld er in die twee millenia niet gezelliger op geworden. Toen waren er ongeveer 1 miljard mensen wereldwijd, waarvan de helft goed (normaal) was en de rest van die naargeestige types en nu zijn er 7 miljard, waarvan nog steeds 1 miljard normale, 3 miljard regelrechte engerds en 3 miljard die niet echt slecht zijn, maar ook zeker niet leuk, goed of gezellig.

Niet alleen zíjn die mensen er allemaal, maar ze hebben ook een machtsimperium opgebouwd in de ongeveer 150 laatste jaren sinds de wereldbevolking zo enorm is gegroeid. Kom daar maar eens doorheen als moderne Jezus met zijn vrouw! Kijk maar eens naar een film uit de jaren ’60 of ’70: daar zul je zien dat het wereldbeeld van de mensen positief was. Iedereen was relaxed en geloofde in het goede. Mensen die slechte of domme dingen deden, kregen op hun lazer en mochten geen publieke functies uitvoeren, om maar een paar voorbeelden te noemen. Verstandige mensen waren overal aan de leiding en dat kun je allemaal in die oude films terugzien. Probeer het maar eens, dan weet je dat ik gelijk heb.

Daarná is de wereld weer ingeklapt. Mensen raakten seksueel volkomen in de war, gingen experimenteren met drugs. Ze gingen massaal op geld beluste ‘goeroes’ uit India volgen, die hen inpraatten dat ze alles wat God verboden heeft, maar eens gewoon vrijelijk moesten gaan doen. Want, zo zeiden ze: je moest het toch allemaal wel uitgeprobeerd hebben om écht diep van binnen te weten dat het eigenlijk niet moet. Belachelijk natuurlijk, maar veel mensen zijn onzeker van zichzelf en trappen daar dan in. Doordat de mensen ook zónder goeroes heel veel vrijheden gingen uitproberen, werd de maatschappij uit haar verband gerukt en begonnen er weer heel veel mensen bang te worden. Bang om in een vrije wereld te leven: deze mensen hadden leiding nodig en regeltjes.

Deze bange types wurmden zich in overheidsfuncties, omdat die vastigheid boden. Dat is begonnen in de jaren ’70 al met jeugdzorg, dat nu niet alleen meer uit de Kinderbescherming bestond, maar ook uit ‘jeugdzorg’ bij gemeentes. Overal kwamen steeds meer regels en wetten, die strenger en strenger werden. Vanaf de jaren ’90 van de vorige eeuw (ja dat moet je er tegenwoordig bij zeggen!) was er in West-Europa een regeltjesmaatschappij, die zich steeds meer uitbreidde naar de rest van de wereld. Regelnichten moeten immers altijd uniformiteit hebben en dan moet de hele wereld zich aan hén aanpassen. Je kent ze.

Op dit moment zit de hele maatschappij zó vast in die regels en wetten, die in fout Grieks ‘protocol’ worden genoemd (bij ons betekent dat woord ‘register’), dat niemand meer enige vrijheid heeft om een ander van dienst te zijn. Een bank die bijvoorbeeld weet dat een bepaalde klant best een hypotheek van een bepaald bedrag op z’n huis aan kan, mag die toch niet geven, want die hypotheek moet per se helemaal landelijk door een team van ‘specialisten’ getoetst worden aan een dik boek met regels.

Mijn vader is met de VUT gegaan als bankdirecteur, toen hij helemaal vast kwam te zitten aan regeltjes en ook verplicht aan de computer moest. Hij had graag nog een aantal jaar willen doorwerken, maar hij voelde zich verstikt en de mogelijkheid om eruit te stappen, diende zich aan. Omdat hij thuis altijd graag vertelde over zijn werk, heb ik een heleboel van hem gehoord. Hij was dan wel directeur, maar kende zijn klanten allemaal. Hij was altijd op stap om met klanten overleg te plegen en dat was echt niet alleen maar met de grote scheepswerven en aardappelmeelfabrieken, die er in Hoogezand (Groningen) waren. Hij hielp ook mensen met een klein winkeltje en zelfs particuliere klanten persoonlijk. Tegenwoordig ondenkbaar, toen doodnormaal en dus een uitstekend voorbeeld om het verschil met nu te laten zien.

Probeer je maar eens voor te stellen hoe Jezus als een moderne vijftiger zou zijn. Wat hij voor werk zou doen, hoe zijn leven zou zijn en hoe hij zou proberen door te dringen tot de mensen. En nog belangrijker: wát zijn boodschap zou zijn! Wat denk je? Zou hij de mensen gaan vertellen dat je verlicht moet worden? Dat je moet mediteren met als doel om allerlei aardse dingen af te dwingen van het leven? Zou hij je trucs aanbieden om je leven te verbeteren? Zou hij universele energie gebruiken om mensen te ‘genezen’, terwijl hij daarbij anderen ziek maakte? Zou hij zeggen dat je met zoveel mogelijk mensen seks moest hebben? Dat je je eigen leven moet indekken ten koste van anderen?

Zou hij zeggen dat je in het geniep over je collega’s moet roddelen om die aan de kant te krijgen, zodat jíj een mooie baan krijgt? Zou hij zeggen dat je kinderen van goede ouders moet afpakken met als enig doel je eigen baan veiligstellen? Zou hij mensen een tunnelvisie aanraden? Zou hij zeggen dat je je hoofd moet afwenden als iemand in elkaar geslagen wordt op straat? Wat denk je? Ik laat hier even een aantal regels blanco, zodat je kunt nadenken. Daarbij bedenk ik me dat je het woord ‘blank’ en dus ook ‘blanco’ sinds kort niet meer mag gebruiken en ‘wit moet zeggen’. Maar zo gek krijg je me niet! 😀

 

 

 

 

oekraine-zomer
Een paradijs op aarde …

Ik kan je zeggen dat Jezus een no-nonsensboodschap zou afgeven. Hij zou je zeggen dat je aan jezelf dient te werken, als je je leven anders wilt dan dat het nu is. Niet een ander aan de kant duwen met vuile roddels, corrupte maffiamethodes en zelfs voodoo of weet ik wat voor mindtricks allemaal, maar zorgen dat je capabel bent en een fatsoenlijk mens. Hij zou zeggen dat het gezin heilig is – de hoeksteen van de samenleving! – en dat je geen kinderen uit gezinnen mag weghalen, tenzij die écht mishandeld worden. Dat die kinderen ook dán contact met hun ouders moeten houden en dat die ouders therapie en hulp moeten krijgen om hun eigen pijn te verwerken. Dat in geval van een echtscheiding de kinderen indien mogelijk bij de moeder horen te blijven, maar dat de vader ook betrokken dient te blijven en activiteiten moet kunnen ondernemen met zijn kinderen.

Hij zou zeggen dat je een ander op de eerste plaats moet zetten en daarná pas aan jezelf moet denken. Zorg eerst maar eens dat de mensen uit je omgeving het goed hebben in hun leven, voordat je je eigen leven opbouwt. Dan dragen die mensen jou ook weer en heeft iedereen een mooi leven. Ja, jij ook. Hij zou zeggen dat je dankbaar en tevreden moet zijn en niet altijd alles precies zo hoeft te hébben en kríjgen als jíj in je hoofd hebt. Dat je je flexibel dient op te stellen in het leven en te allen tijde een ander voor dient te laten gaan.

Als je die dingen echt doet en ze niet alleen dénkt of net doet alsóf, maak je de weg vrij voor Jezus om terug te keren. Is het belangrijker dat je je baan maar vasthoudt en jouw eigen inkomen veiligstelt, terwijl je niets betekent voor de mensen die je moet dienen? Dan ben je fout bezig! Jezus heeft altijd gezegd – en dat doet hij nu ook- dat je eenvoudig en bescheiden moet zijn. Je hébt geen vet salaris met een heleboel geweldige secundaire voorwaarden verdiend! Daar héb je geen recht op! Je hebt er recht op om vanuit be-schei-den-heid anderen van dienst te zijn en daarvoor mag je een eenvoudige beloning in de vorm van een normaal salaris of tarief ontvangen.

Maar je hebt nergens recht op! Dat is een verkeerde manier van in het leven staan en dat heeft nu juist gemaakt dat iedereen van elkaar vervreemd is. Iedereen loopt gewoon dood rond, z’n blik op een mobieltje dat geen telefoon meer is, maar een zakdatabase met bijna oneindige mogelijkheden en niemand praat zelfs meer met een ander. Ik woon nu nota bene in een dorp van 900 inwoners en niemand praat hier met elkaar! Als iemand het moeilijk heeft, wordt die niet geholpen. Integendeel: die wordt als een soort van paria of leprapatiënt gezien en iedereen keert zich van zo iemand af.

Als jij zo in het leven staat, dan moet je je diep schamen en je moet je afvragen of je het wel waard bent dat Jezus terugkomt. Of je het wel waard bent dat hij een prachtige maatschappij creëert, waarin de mensen in harmonie, liefde en verbondenheid met elkaar samenleven. Als jij dat nú al niet kunt, vraag je dan maar eens af wat jij dan straks gaat bijdragen aan die mooie wereld! Dat is immers niet een kwestie van een knop omdraaien, maar van samen bouwen. Je ego aan de kant zetten en de deur voor een ander open houden.

Waarom denk je eigenlijk dat er zoveel terroristische dreigingen zijn in onze moderne wereld? Ik zal het je zeggen: de mensen buiten een paar ‘ontwikkelde’ landen krijgen geen kansen in het leven en komen in opstand. Ze sluiten zich aan bij zo’n fanatieke godsdienstige organisatie die hen hersenspoelt, omdat hun het recht op een leven ontnomen wordt door de mensen in de westerse landen, die het wél goed hebben. Het is gewoon een totaal terechte opstand van wanhopige mensen!

Wij moeten hier zorgen dat de héle wereld in overvloed leeft, niet alleen wijzelf. Alle mensen hebben recht op een mooi leven. Niet op een riant salaris zonder dat ze iets bijdragen of zelfs door mensen van de wal in de sloot te helpen zoals hier bij de overheid, maar ze hebben wel recht op degelijk onderwijs en een baan of een eigen bedrijf met inkomen voor hun familie en gezin. En op een stabiele, democratische regering. Pas als je zó in het leven staat dat je je dáár belangeloos voor inzet, dán kun je gaan denken aan het leven in een paradijselijke maatschappij op aarde!

Aangezien ik jóú nu al 9 jaar lang draag, inspireer en help met mijn gratis blogartikelen en met mijn aanwezigheid, is het tijd dat jij mij nu terughelpt. Door te zorgen dat mijn artikelen overal gelezen worden! Dat ik een volle praktijk krijg, zodat ik net als jij inkomen heb voor míjn gezin. Daar heb ik net zo goed recht op als jij en als iedereen. Ik ben niet iemand met hoge eisen en mijn kinderen ook niet, maar wij hebben de basis nog niet eens en dat heeft verder iedereen wél in dit werelddeel!

Ga mij nu ook maar eens dragen en voel je dankbaar dat je mij mag kennen. Zorg maar dat iedereen dat voorrecht krijgt! Laat maar zien dat jij die mooie maatschappij die ons beloofd is, waard bent. Dus geef een like – ja jij ook! -, deel mijn artikelen met de grote media, praat over mijn boodschap die ik nu al zoveel jaren voor jan met-de-korte-achternaam uitdraag en wees eens niet zo gierig en egoïstisch. Willen de mensen het niet horen, dan zeg je maar: voor jou tien anderen! Dat zeg ikzelf ook en dat zou Jezus ook gezegd hebben. Fijne avond.

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

4 Reacties

 1. Hey Sophia, je trekt weer van leer en goed hoor!
  Je vergeet alleen de profeet Mohamed te noemen, die ook streed voor een rechtvaardige wereld. Misschien wil je iets over hem zeggen, dan deel ik dit voor je in een Marokkaanse groep. Wij hebben die verbondenheid en solidariteit nog wel en ik denk dat zij het wel voor je gaan delen
  Groetjes, Aicha

  1. Ha Aicha! O ja natuurlijk, je weet dat ik de islam en ook de Marokkanen een warm hart toedraag. Ik ben het niet ééns met terrorisme hoor, beslist niet, maar ik snap wel dat de mensen in arme landen het zat zijn dat zij geen kansen krijgen, terwijl de Europeanen en Amerikanen bulken van het geld. Het betekent dat we aan elkaar moeten gaan denken en ja: jullie Marokkanen zijn daarvan hét grote voorbeeld!!! Ik heb al héél lang het idee dat jullie het zijn, die gaan zorgen dat mijn boodschap bij het grote publiek bekend wordt en hoop dat ik gelijk krijg.

   Volgens mij was de profeet Mohamed een groot hervormer. Iemand die zichzelf écht inzette voor de wereld en die vond dat we gewoon eerlijk en verbonden met elkaar moesten leven.

   O ja dit artikel is niet geschreven voor Marokkanen, want die ken ik niet als inhalig en gierig! Als ik had geweten dat je het in een Marokkaanse groep ging delen, had ik die opmerkingen over dat de lezers eindelijk eens iets terug mogen doen voor mij, achterwege gelaten 🙂 !

   Ik had vroeger een artikel over de verbondenheid in jullie cultuur, maar ik geloof dat ik het een keer weggedaan heb. Dom, ik zal er nog eens over schrijven! Wel heb ik over de Moren geschreven, dus de geschiedenis ook van Marokko.
   hé meid, liefs en groetjes van Sophia en bedánkt dat je dit wilt delen, top!!!

   1. Het is best raar dat helemaal niemand het er ooit over heeft dat iedereen op de hele wereld een mooi leven mag hebben! Alles gaat in dure woorden, maar jij had eens iets geschreven over eerlijke handelscontracten. Ik ben het ermee eens dat de hele wereld het goed zal hebben als iedereen eerllijk betaald krijgt voor zijn handelswaar. Dan hebben alle landen geld en dan gaat het je goed zolang je in die verbondenheid blijft. Zodra je gierig wordt, zak je weg. Zo zie ik dat 🙂

    En Mohamed … que le salut soit avec lui … is de profeet van de vrede! Hij moest wel strijd leveren, maar dat moet iedereen die iets voor de wereld wil doen. Er zijn zoveel domme mensen die alles willen hebben en daar moet je tegen vechten. Daarom is hij nog geen agressieve profeet. Ik vind de koran een mooi boek, al lees ik hem in het Frans omdat ik geen Arabisch ken. Misschien ga ik het nog een keer leren. In de koran staat dat je niet te rijk mag worden en altijd bij alles wat je verdient iets aan een arme moet geven.
    Groetjes en welterusten, Aicha

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: