Overgewicht door hormonen: welke zijn dat en wat doe je eraan?

overgewicht-loesje

Ik heb iets leuks ontdekt: ik kan op mijn foon alvast een bericht voorbereiden, als ik zomaar opeens een leuk idee krijg. Dan maak ik het later thuis op de laptop af, waar je met al je vingers kunt typen. Ge-ni-aal. Trouwens voor de mannen onder ons even mijn excuses! Dit artikel gaat even over vrouwen, want ik heb ontdekt dat er een paar hormonen zijn waar je dik door kunt worden. Als je er dik van kunt worden, kan dat er ook weer af, zo is mijn redenering en dat laat ik je vandaag zien.

 

Onderzoek in het ziekenhuis

Dus! Ik moest vanochtend naar het ziekenhuis in Leeuwarden voor iets wat ik dikheidsonderzoek heb genoemd. Ik ben nog niet zover dat ik het obesitas noem, maar wel boos genoeg om ‘dikheid’ te zeggen. Nog eventjes voor nieuwe lezers: als ik ergens verdriet over heb, steek ik er de draak mee. Karin Bloemen, Youp van ‘t Hek en Brigitte Kaandorp maken ook grappen over hun uiterlijk (dus dan mag ik het ook). Je raakt al een stuk verdriet en frustratie kwijt als je erom kunt lachen, niet? Dus laat je niet afschrikken door mijn grappen!

Goed, men ging in het ziekenhuis kijken waarom ik zo’n opgeblazen en reuzezwaar lijf heb enzo en de eerste conclusie is dan standaard dat ze het niet weten he. Je kent het. Dus moest ik richting het lab, waardoor ik nu op een terras met koffie en een pleister op m’n arm zit. Bloed en urine onderzoeken. Al m’n stinkende onderdelen onder de loep! Iedereen was ongelofelijk aardig, maar ik werd gewaarschuwd dat ze meestal de oorzaak niet vinden.

Overal voelen en luisteren. Dan is het van: “ja nee, dat spul daar op uw buik, dat is toch echt vet hoor!”. Nu mag je mij een koppige Griek noemen, maar Grieken staan meer bekend om hun feesten. Niet zozeer om hun stijve kop. Behalve de Kretenzers misschien, maar ik kom uit Thessaloniki. Met andere woorden: eigenlijk mag ik gewoon wel zeggen dat ik het er niet mee eens ben. Dat gelil op mijn buik en trouwens overal, dat is water. Vocht zo je wilt. Maar in ieder geval geen vet! Dat weet ik 100% zeker en wat ik ook heel zeker weet, is dat in ieder geval 2/3 van de mensen met overgewicht vocht vasthoudt en geen vet. Dat is ook de reden waarom diëten gewoon niet werken! Vocht moet op een andere manier weg, want via voeding gaat je niet lukken. Van z’n never-nooit-niet en potè (Grieks voor nooit).

 

Geen vet, maar vocht!

Vet hou ik niet vast, want mijn spijsvertering werkt zo snel als de bliksem. Het krijgt de tijd niet om opgeslagen te worden, al zou het willen! Diëten helpt niet om af te vallen en ik kom ook niet aan door (vr)eten. Het is een kwestie van hormonen en ik weet nu al dat ik ook dít vraagstuk weer zelf dien op te lossen. Daarom ga ik nu naar huis met het – denk ik – lumineuze idee om alle hormonen eens op te zoeken en dan te bekijken welk hormoon zorgt dat je altijd zwanger blijft voor je gevoel. Dát zit er namelijk achter, hoewel het niet alles is. Het hormoon voor je vrouwelijkheid. Oestrogeen, maar er is nog meer. Ik begon dik te worden, toen ik rond mijn 12e jaar in de puberteit kwam en daarin ben ik niet de enige. Toen de puberteit klaar was, viel ik weer netjes af. Maar toen ik zwanger werd, begon het geëmmer opnieuw en toen viel ik echt nooit meer af.

 

Vrouwelijke hormonen: oestrogeen en progesteron

Okee dat is vinding nummer 1: een uitvergrote vrouwelijkheid kan je dik maken. Op mijn 14e had ik al behacup D en ik lees dat oestrogeen inderdaad het hormoon is, dat zorgt voor die vrouwelijke uitvergrotingen: je baarmoeder en borsten. Ook bij je zwangerschap komt er meer oestrogeen, dat dan zorgt voor de groei van je baarmoeder en van de melkkliertjes in je borsten. De informatie haal ik uit mijn geheugen en daarnaast van deze site.

Maar er is meer. Als je dik wordt tijdens de puberteit door de invloed van hormonen, is alleen oestrogeen er verantwoordelijk voor. Als je echter niet meer kunt afvallen na je zwangerschap, is er meer aan de hand. Aan het einde van je zwangerschap hoort namelijk een ander hormoon, progesteron, af te nemen. Progesteron zorgt (onder andere) dat je baarmoeder niet samentrekt, zodat je je baby niet verliest. Maar als je moet bevallen, moet je baarmoeder juist wél samentrekken en daarna ook, zodat je baarmoeder weer krimpt en je weer een mooie vrouw wordt.

De productie van progesteron wordt gestimuleerd door hCG, humaan choriongonadotrofine. Door de aanwezigheid van dit hormoon weet je dat je zwanger bent. Als het te lang aanwezig blijft, gaat je baarmoeder niet samentrekken na de geboorte van je kindje en blijf je dus dik. Heel even heel kort gezegd. Voordat je naar de winkel racet voor een pot met progesteron: wacht even, want je moet problemen in je lichaam altijd indirect oplossen. De oplossing is niet progesteron innemen, maar iets doen waardoor je eierstokken (en placenta) minder oestrogeen gaan produceren en meer progesteron. Anders moet je dat je hele leven blijven slikken en dat is niet wat we genezen noemen. En wie weet wat je dán weer allemaal voor andere toestanden krijgt.

 

Vocht vasthouden door een laag natriumgehalte

Ja, want ik was nog niet klaar. Als je zwanger bent, hou je namelijk vaak een boel vocht vast. Daarom worden veel zwangere vrouwen op een zoutarm dieet gezet. Ik ben het daar niet zo mee eens, want ik heb ontdekt dat het Griekse volksgeloof dat je tijdens je zwangerschap altijd dat moet eten waar je trek in hebt, waar is. Daar hebben we het zo ook nog over. Dat proces van vocht vasthouden moet óók gestopt worden. Het stofje dat maakt dat je vocht vasthoudt, is in ieder geval natrium. Niet een teveel daaraan, maar een tekort. Een teveel aan natrium maakt dat je vet vasthoudt en dat gebeurt weer in andere gevallen.

We moeten nu dus zorgen dat je minder oestrogeen aanmaakt, meer progesteron en meer natrium opneemt. Als je ruim na je zwangerschap – misschien wel járen daarna! – nog altijd van die buien hebt, waarin je nú opeens midden in de nacht een haring moet hebben of iets anders moeilijks, kan dat veroorzaakt worden door een te laag natriumgehalte. Een ‘gewone’ vreetbui, waarin je per ongeluk een hele bak ijs leegeet of een heel pak loempia’s en dan te laat ontdekt dat het pak opeens leeg was, terwijl het daarnet nog vol was, wordt veroorzaakt door een laag chroomgehalte. Dan zakt je bloedsuiker enzo. Dat is even geen voer voor vandaag!

 

Hormonen en erfelijkheid: vitamine D

Er is maar één oorzaak voor het oestrogeen en progesteron: erfelijkheid. Niet schrikken, want dat wil niet zeggen dat je er niet afkomt. Je kunt overal afkomen, dus ook hiervan. Wat je moet corrigeren ingeval van een erfelijkheidsprobleem, dat zijn je genen: je DNA dus. En dat doe je met behulp van vitamine D. Wat wil nu het euvel? Jawel: 80% van de mensen heeft een gebrek aan vitamine D, met een heel scala aan gevolgen. Ik weet zeker dat je nooit had gedacht dat vitamine D je overgewicht nog eens zou redden! Maar toch. Het leven is niet altijd even logisch.

Om deze vitamine op een effectieve én gezonde manier aan te vullen, moet je eigenlijk éénmalig eerst zo’n bom (ampul) ervan nemen: 100.000 IE. Niet minder, echt alleen die hele grote en ook maar één keer! Dan weet je lichaam: oeps, ik moet eens wat meer vitamine D gaan aanmaken. Vervolgens neem je een tijdje rond de 75 microgram per dag in (rond de 3000 IE), totdat je vitamine D weer tussen de 75 en 100 nmol/l staat. Dat weet je door bloed te laten prikken. De vitamine D dien je altijd in te nemen met een glaasje sinaasappelsap, omdat alle andere mineralen, vitamines en stofjes ook nodig zijn om je vitamine D aan te vullen.

Eenderde van je vitamine D-gehalte maak je aan via je voeding en tweederde via zonlicht. Naar buiten gaan en daar een tijdje blijven is daarom ook een vet goed idee. Het is mooi weer, dus ik zou zeggen: neem het ervan, zoveel je kunt en maak je geen zorgen als je moet werken en zonuren mist. Gewoon de buitenlucht helpt ook om deze vitamine aan te maken. Zelf zit ik dit verhaal buiten te schrijven met een gloeiend hete laptop, die schreeuwt of hij asjeblief weer snel naar binnen mag.

 

Je natrium aanvullen met geconcentreerd bessensap

oersap
Een voorbeeld van geconcentreerd bessensap

Als je vocht vasthoudt, hoeft het niet per se zo te zijn dat je een laag natriumgehalte hebt. Het natrium komt alleen niet op de juiste plekken in je lichaam om te zorgen dat je vocht gaat loslaten. Om te zorgen dat je natrium weer heel goed wordt vervoerd, heb je dat geconcentreerde bessensap nodig, waar ik het altijd en eeuwig over heb.

Dat sap is zo ontzettend helend, dat je daar gewoon af en toe even weer een kuurtje van kunt nemen. Je vitaminen aanvullen doet het niet, maar zelfs zonder dat je aan shocks werkt en andere dingen doet, genezen er allemaal kleine dingetjes en soms zelfs grote, alleen al door dat sap. In dit geval heb je bosbessensap nodig. Gewoon bosbessen nemen is uiteraard ook geweldig, maar om je natrium weer goed te laten werken, heb je echt dit sap nodig. Er zitten echt kilo’s bosbessen in één zo’n fles! Zoveel kun je er niet eten. Neem er maar een half glaasje van ongeveer 75- 100 ml van op een dag en dat 2 weken lang.

Soms heet dit sap ‘oersap’ en kun je het vinden in een reformwinkel. Ook in de meeste goede groentewinkels hebben ze het wel van het merk Schulp met een groot wit kruis erop. Anders is het gewoon sap en dat is niet geconcentreerd genoeg. De prijs voor ongeveer 700 ml geconcentreerd bessensap is rond de €7,00, dus dan weet je wel welke fles je moet hebben. Succes en kom vooral langs als je er hulp bij wilt krijgen. Daar ben ik voor. Zet ook gerust een reactie neer als je wel of juist geen resultaten hebt. Er kan van alles in de weg zitten, waardoor dit idee niet gelijk werkt. Dat wil niet zeggen dat het idee verkeerd is, maar dat jij meer therapie nodig hebt! Dat heb ik zelf ook gehad,dus hou de moed er maar in.

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.