Je bijnieren en nieren: shocks, stress, gifstoffen en wie er de baas is

Wat de wetenschap weet van bijnieren, dat is dat die als taak hebben om je te helpen ontspannen. Maar ook om je tot actie te laten overgaan: ontspannen actie dus. Toch is er nog meer wat je moet weten, als je weer zelf de baas in je lijf wilt zijn. Niet alleen in je lijf, maar in je volledige leven. Je bijnieren zijn daarbij van cruciaal belang, dat laat ik je vandaag zien. Zodra je je bijnieren hebt geleegd, zul je merken dat je ook nog nieren hebt en dat ook die leeg moeten. Als je tenminste zelf het beheer over je leven wilt hebben … Het is de belangrijkste en meest waardevolle informatie die je ooit van me zult krijgen!

cacaostruik

Als je je handen in je zij zet en dan een beetje naar achteren voelt, heb je je bijnieren te pakken. Ze zitten aan de kant van je rug, iets boven de rest van je nieren. Ze zijn iets kleiner dan je vuist, maar heel belangrijk. Ga je nu iets naar onderen met je handen, dan heb je je nieren beet. Die zitten net boven je billen aan weerszijden van je rug.

Je bijnieren zijn de plek waar de mogelijkheid tot ontspanning vandaan komt. Mensen die niet kunnen ontspannen, missen cortisol. Je kunt je niet rustig concentreren om een probleem op te lossen, want je denkt altijd dat je tijd tekort komt. Herkenbaar? Dan weet je nu waar het vandaan komt.

Waardoor raakt je cortisolhuishouding in de war? Nou, doordat je te veel shocks, trauma’s en verdriet te verwerken krijgt in je leven. En te veel spanningen en stress. Als je een te moeilijke opleiding wilt doen, een te zware baan, als je te veel kinderen neemt of een relatie met een ingewikkelde partner bijvoorbeeld. Of dat allemaal tegelijkertijd. Ik ken ze hoor: mensen die én kinderen hebben én daarbij nog een academische studie doen en ook nog werken. Dat is nou dé manier om je bijnieren naar de maan te helpen.

Maar ook als je veel trauma’s en verdriet hebt meegemaakt in je leven, gaan je bijnieren er op een gegeven moment aan. Bij iedere shock moeten je bijnieren hard gaan werken om extra cortisol aan te maken. En bij iedere shock maak je jezelf een beetje klein. Zo raak je de leiding over je leven iedere keer een beetje kwijt. Wat er dan gebeurt, is dat anderen je leven gaan overnemen. Dat kan zijn doordat ze bazig tegen je gaan doen, maar ook van binnenuit: je kunt helemaal overgenomen worden door een andere persoon. Je maakt vast wel eens mee dat je iets wilde zeggen, maar dat je de woorden niet vindt. Of dat je iets wilt doen, maar dan opeens moe bent en het dan maar laat gaan. Dáár heb ik het over. Dan heb je zelf niets of niet veel meer te zeggen over je leven en dat gaan we herstellen.

Aangezien wij hier helemaal niet weten wat je aan voeding of medicijnen nodig hebt voor je bijnieren – nou ja, behalve een shot met corticosteroïden dan of cortison – hebben je bijnieren het zwaar. Corticosteroïden en cortison maken deel uit van het volledige mineraal cortisol, maar je moet het mineraal niet in stukken breken. Je moet het uit planten halen en er dan of een medicijn van maken of het gewoon eten (of drinken).

Officieel zijn abrikozen, anijs en valeriaan de medicijnen voor je bijnieren. Eventueel ook nog kamille. Maar die missen allemaal iets: een vette portie magnesium, omdat je je ook moet kunnen concentreren. Zonder magnesium kun je wel rustig worden – vooral een flink stuk valeriaanwortel in je thee is daar prima voor – maar je hebt concentratie nodig om je shocks, verdriet en alle andere nare dingen in je leven weg te kunnen gooien. Voor je bijnieren heb je … ja, ga er maar vast voor zitten: cacao nodig en eventueel koffie.

Dat chocola nog een geneesmiddel was, dat had je vast niet durven denken he? Okee, het is goed om je te concentreren tijdens een examen, maar nu weet je waarom: het is wel degelijk een helende plant, die cacaostruik. Niet bang zijn voor chocola! Ach hoe vaak heb ik het niet gezegd? En toch zegt iedereen nog steeds tegen me: “Ik eet wel chocola hoor! Pure!”. Bah, pure chocola. Ik weet dat er mensen zijn die dat lekker vinden, maar mij niet gezien. Bovendien helpt de melk die er in melkchocola zit, je maag en darmen nog even om het lekker makkelijk te verteren.

Dus melkchocola is nog beter ook dan pure! Maak ook gerust chocolademelk, eet chocoladetaart en wees gewoon niet krenterig met chocola en cacao. Maak er maar wat creatieve dingen mee en meld ze hieronder maar, als je wilt. Nog iets voor mensen die last hebben van een hoog cholesterol: in chocola zit vet, dat zal ik niet ontkennen. Calorieën ook, en veel ook. Maar als je niet iedere dag een hele chocoladetaart opeet, valt het allemaal best mee.

Gewoon een stukje chocola, een beker chocolademelk of iets anders waar cacao in verwerkt is. In de meeste chocola zit palmvet en dat is echt niet goed voor je cholesterol. Als je chocolademelk maakt, neem dan volle melk, okee? Dan heb je het volledige vanadium en alle vezels voor je maag en darmen. Vind je het vet, voeg er dan wat water aan toe.

Nieren

Byzantijnse koffie!

Cacao en koffie zijn nodig om je bijnieren en je nieren op te schonen. Ik gebruik zelf ook appel- en-perensap en druivensap voor mijn nieren. Maar cacao en koffie zijn gewoon kampioen.

Wat de koffie betreft, heb ik nog wel een aantekening: je hebt sterke koffie nodig, geen slootwater. Filterkoffie werkt maar zo-zo, ook als ie sterk is. Ik neem het nu al jaren als medicijn en het allerbeste werkt gewoon espresso. Die hij is sterk en onder enorme druk gemaakt in zo’n espressokan. Plus de koffie zelf zit in je kopje, niet in een filter. Daarom werkt oploskoffie ook iets beter. Byzantijnse koffie werkt geweldig, omdat die ook in je kopje blijft zitten.

slootwater gaat ‘um niet worden!

Koffie is geen gif, zoals de meeste mensen denken en cafeïne is gewoon onderdeel van de serotonine die in koffie zit. Ja, er zit serotonine in. Er zit iets in je koffie, waardoor je lichaam zelf serotonine gaat aanmaken, zoals artsen het uitdrukken. Als je hyper wordt van koffie, dan neem je gewoon minder. Koffie helpt om je nieren op te schonen, maar ook je maag en je darmen. Geweldig spul is het! Eén à twee kopjes per dag is voldoende, als je hem therapeutisch gebruikt.

aeolusVerder heb ik nog een advies: laat al je verdriet, je spanningen, je stress en je trauma’s maar gewoon gaan. Je hebt ze al uit-en-te-na verwerkt, tot in den treure toe, dus dat hoef je niet nog een keer te doen. Gewoon laten wegwaaien! Het leven is onaardig voor je geweest en nu laat je dat mooi gaan. Weg ermee! Het stormt momenteel, dus stel je maar voor dat je verdriet een snoeppapiertje is, dat je loslaat in de wind. En kijk het maar na, terwijl het in de storm danst, weg van jou.

 

© Vassiliou Empowerment

 

 

Tags: bijnieren, nieren, shock, stress, cortisol, genezende werking chocola

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.