HSP en hooggevoeligheid

Mensen die erg gevoelig zijn en gedachten of gevoelens van anderen oppikken, worden wel hooggevoelig of hoogsensitief genoemd, met als afkorting HSP: Highly Sensitive Person. Met hoofdletters graag, dat is leuk. Graag vertel ik je hier wat dat eigenlijk betekent en hoe je weer een fijn leven kunt leiden. Of je nou groot bent of klein, dat maakt niet uit!

Gevoelig ben je voor prikkels en je gaat niet graag naar buiten. Je kunt er zelfs hoofdpijn van krijgen en eigenlijk wel allerlei klachten. In de klas met kinderen om je heen, kun je je moeilijk concentreren op je schoolwerk. Je moet veel lezen en zelfstandig werken, maar je zou je lesstof liever zien in een video. Of ervaren door erop af te gaan. Een kikker vangen in de natuur en die dan van alle kanten bekijken doe je liever dan erover lezen in een boek. Wie niet? Dat kun je je afvragen, maar ik zelf behoor tot de mensen – en vroeger kinderen – die theorie heerlijk vinden. Ik ben zeker hooggevoelig, maar ben helemaal in balans.

Leraren op school kijken hier vaak wat anders tegenaan. Die hebben een klas vol kinderen en staan onder druk, want er moeten zoveel pagina’s lesstof gedaan worden op een dag. Die krijgen ze er niet door, als er te veel kinderen in de klas zitten, die moeite hebben met lezen en schrijven. Ze zijn er ook meestal niet op getraind om kinderen op verschillende manieren te onderwijzen en kunnen dan niet alle geduld opbrengen, die je je zou wensen. Van hun kant heel begrijpelijk en je mag je ook afvragen of je zoveel van een docent mag vragen. Maar als je ermee zit, is het ontzettend lastig! Als je naar een psychiater wordt gestuurd en verplicht niet ongevaarlijke medicatie moet slikken, wordt hooggevoelig zijn een last. De lijst met leerstoornissen wordt steeds langer, maar er zijn er eigenlijk maar vier: AD(H)D, autisme, dyslexie en Tourette. Alle andere schijnbare vormen hiervan zijn in de basis één van deze lastpakken. Lastig hoort het niet te zijn. Het ligt alleen anders dan je denkt.

Aan de ene kant is het fijn om gevoelig te zijn, want daardoor ben je creatief. Dat hoort erbij en geeft ook diepgang aan je leven. Je probeert te leven vanuit je gevoel, omdat dat zo dominant is en vindt anderen die net zo zijn als jij. Maar die hebben allemaal één probleem: ze kunnen heel moeilijk functioneren. Het leven kent namelijk naast gevoel ook logica. En logica is datgene wat je op de been houdt, wat maakt dat je erbij hoort en kunt bijdragen aan de maatschappij. Het geeft je ook de humor en afstand, die maken dat je het leven beter kunt dragen. Als die logica ondergesneeuwd is door je gevoel, kun je dat heel moeilijk en is alles te veel.

Als je meer in balans zou willen zijn met jezelf, zou je je gevoel een beetje aan de kant moeten schuiven en je logica meer ontwikkelen. Ik weet dat je dit níet leuk vindt! Maar als je het doet, ben je in balans en werken je hersenen prachtig samen. Ik voel en denk automatisch tegelijkertijd. Ik kan moeilijke problemen oplossen door gevoel en verstand samen te laten werken. Geen machines nodig om je op je benen te zetten, want dat is gewoon een hersenfunctie. Als je bepaalde mineralen aanvult – andere dan je zou verwachten! – en doet wat ik je aanraad, zul je positieve verandering zien.

Ja, je mag zijn wie je bent en je bent goed zoals je bent. Ik ben de laatste die dat ontkent. Ik zeg alleen dat je méér bent dan je nu ervaart. Dat je meer gaven en mogelijkheden in je hebt dan je dacht en dat je er op een iets andere manier naar zou mogen kijken dan je gewend was. Dat werkte allemaal toch niet, dus waarom niet iets nieuws proberen? Lees maar eens wat ik erover schrijf. Ik ben ook hooggevoelig, maar heb er maar heel even last van gehad. Toen deed ik gelijk dat wat ik jou ook aanraad.

Zo werken je hersenen

Kijk eens: je hersenen:

Als je hoogsensitief bent, heb je eigenlijk een overactieve rechter hersenhelft. Hiernaast zie je je hersenen met een paar onderdelen ervan uitgelicht. De linkerkant van je hersenen kun je voelen door je hand aan de linkerkant op je haar te leggen. Dáár zit je logisch denkvermogen! Rekenen, taal en alles begrijpen doe je daar. Daarnaast ook grappen maken en informatie verwerken.

Als je je hand op de rechterkant van je hoofd bovenop je haar legt (voor kale heren onder ons: daar waar je haar gezeten heeft!), voel je je rechter hersenhelft. Dáár krijg je je superslimme ideeën binnen! Daar zitten de knopjes waarmee je kunt tekenen, schilderen, beeldhouwen enzovoort. Ook intuïtie vormt zich in je rechter hersenhelft: dat zijn immers ook ideeën! Als je alles kunt, dan werkt je rechter hersenhelft goed. Je bent dan wat heet multidimensionaal of gewoon veelzijdig. Dat betekent alleen maar dat je alles zo’n beetje kunt, verder geen buitenaardse dingen of zoiets.

Je hebt ook nog grote en kleine hersenen. Het roze op de foto hierboven vanaf je voorhoofd tot aan het bordje ‘pariëtaalkwab’ ongeveer beslaat je grote hersenen. Je kleine hersenen zitten daaronder: zo boven je oor ongeveer. Daar waar je grote hersenen zich met de theorie bezighouden van gedachten krijgen en daarover filosoferen, houden je kleine hersenen zich bezig met de praktijk. Die zorgen dat je een goeie motoriek hebt, dus dat je een basketbal zo in het mandje schiet of dat je heel netjes kunt schrijven. Of dat je een appel van iemands hoofd kunt schieten. Ook een prachtig talent.

Ze zorgen ook dat je jezelf goed onder controle kunt houden. Dat je niet zomaar ieder idee dat je krijgt, gaat uitvoeren. Je kunt wel zomaar de gedachte krijgen om op heel dun ijs te gaan lopen, bijvoorbeeld, of om in de dierentuin over het hek te springen en de leeuwen te gaan aaien. Je kleine hersenen sturen dus eigenlijk ieder idee dat je je in je hoofd haalt, eerst even voor analyse naar je linker hersenhelft. Dan loop je niet in 7 sloten tegelijk. Heel handig, die kleine hersenen!

Het laatste dat ik wil aanhalen over je hersenen, dat is de plak achterop je hoofd. Als je buikspieroefeningen doet, leg je je handen vaak in je nek, zo achterop je hoofd. Dáár zit je onderbewuste: je reptielenbrein, zoals het ook wel heet. Dáár vormen zich ook ideeën en als je hersenen nou goed werken, dan zorgen de kleine hersenen ervoor dat die heel snel naar je linker hersenhelft worden gebracht. Daar wordt gekeken of het idee dat je nou weer had, wel logisch en uitvoerbaar is. Als dit systeem niet werkt, ga je echt rare dingen doen. Criminele dingen ook en zomaar in een opwelling. Gelukkig werken bij de meeste mensen de hersenen op dit punt wel goed!

Dominante rechter hersenhelft

Als je nu gevoelens en gedachten van andere mensen oppikt, is je rechter hersenhelft een beetje te dominant aanwezig. Die houdt wel van een beetje aandacht en vindt zichzelf réúze interessant. Ego noemen we dat. Dat komt doordat het puur gevoel is zonder logisch denken. Het zorgt dat je niet goed geaard bent en gemakkelijk in fantasieën wegreist. Dat je over het paard getild en arrogant wordt.

Maar vaak werkt het allemaal érg subtiel. Je bent niet gelijk een enorme snob, als je een beetje artistiek bent, maar je weet misschien wel dat veel beroemde artiesten ont-zet-tend arrogant zijn. Dat komt doordat hun klompenindemodder-kouwe logica zich aan de kant laat duwen door het interessant willen zijn. Zo zie je dat de aarde en de hemel gewoon in je zitten en wel gewoon in je hersenen! Op dát punt hebben de figuren die zeggen ‘alles zit in je’ wel weer gelijk.

Als je nu allerlei gedachten zo uit het hoofd van andere mensen of uit de lucht lijkt op te pikken en die niet verwerkt, dan lijkt de wereld heel groot. Je rechter hersenhelft maakt je immers groot! En dat moet ook, want je bént ook groot. Groots zelfs. Kijk maar naar de Fransen die geloven in hun grandeur, hun grootsheid. Maar je bent tegelijkertijd ook klein en normaal. Kijk maar naar de Groningers, die altijd zeggen: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Zet de Franse grootsheid maar eens rechts in je hoofd en de Groningse nuchterheid links. Laat de Fransen maar in je hoofd zakendoen met de Groningers.

Je rechter hersenhelft heeft nog een speciale truc: denken in beelden. Je linker hersenhelft denkt in taal: in woorden en zinnen. Denk maar eens aan het woord ‘boom’ en kijk wat je ziet. Zie je een boom voor je staan of zie je het woord ‘boom’? Als je het woord ‘boom’ ziet, is dat handig voor je schoolwerk en in het algemeen om te lezen. Zie je een boom voor je staan, dan is dat voor je schoolwerk lastig, want daar moet je veel lezen in taal. Als je beide hersenhelften goed in evenwicht zijn, zie je zowel een boom als het woord ‘boom’. Dat is wat ik bijvoorbeeld zie.

Zie je die boom staan, dan ben je wat heet een beelddenker. Beelddenkers staan er bekend om dat ze goed kunnen associëren: verbanden leggen. Klopt, want dat is nog zo’n functie van je rechter hersenhelft. Het is een geweldig attribuut daar zo in je hoofd! Alleen heb je de andere kant ook nodig, want die is net zo waardevol. Misschien vind je dat nuchtere, logische denken maar saai, als je gewend bent creatieve en kunstzinnige gedachten te hebben. Maar als je grappen wilt kunnen maken, moet je links wezen! Vind je het nu nog steeds saai?

Gedachten oppikken

Doordat je rechter hersenhelft het zo goed doet, pik je gedachten en misschien zelfs wel gevoelens op van andere mensen. Stemmingen is beter uitgedrukt: je weet hoe ze zich voelen. Dan ga je zoeken naar een antwoord op je vraag: waar komen die gedachten vandaan? Want je hebt ze niet alleen maar in gezelschap, maar soms ook wel als je alleen over straat loopt. Je komt uit bij de goeroes, want die zeggen daar iets over: gedachten vliegen gewoon door de lucht. Dat is wat ze zeggen.

En díe gedachte mag je gelijk inderdáád door de lucht laten vliegen, want dat is onzin! Je hebt toch gewoon hersenen en die maken gedachtes aan. En gevoelens. Je ziet iemand of iets en daar heb je een gedachte of een gevoel bij. Het gevoel komt uit je rechter hersenhelft en de gedachte uit je linker, want die denkt immers in taal. En die zorgt dat je goed kunt lezen.

Nu je dus weet waar gedachten en gevoelens vandaan komen en hoe je hersenen een beetje werken, begrijp je wat er bij jou wel en niet goed gaat in je hoofd. Je rechter hersenhelft, je grote hersenen, werken te hard en laten geen ruimte meer over aan je linker helft. Goeroes zeggen dat je met je hart zou moeten denken, maar ze bedoelen eigenlijk dat je die rechter hersenhelft ruimte mag geven. En ook dat je niet koud moet denken op een wetenschappelijke manier: met je gevoel uitgeschakeld. In je hart zitten geen hersenen en dus kun je daar niet mee denken! Hersenen zitten in je héle hoofd, niet alleen aan de rechterkant.

Evenwicht aanbrengen

Je kunt je gewoon overweldigd voelen in een ongestructureerde wereld. De wereld kan een enorme rommelpot lijken: gigantisch groot en ongeordend. Maar dat is niet zo en dat ga je merken zodra je je rechter hersenhelft op z’n plek zet en je linker ontwikkelt. Daar zitten de mogelijkheid om structuur aan te brengen in de wereld en in jezelf en om alles kleiner te laten zijn. Je voelt je op je plek, wanneer je je héle hoofd goed aan het werk zet. En je hersenen doen niets liever dan werken, dus die vinden het best.

Misschien moet je even wennen aan het idee dat alles zich gewoon maar in je hoofd afspeelt. Gedachten worden daar gevormd, dat hoort bij de functieomschrijving van je brein. Niets komt uit de kosmos en weet ik veel allemaal wat er wordt gezegd. Nee, het leven is door God gemaakt en dus simpel en heel begrijpelijk. Wees niet bang voor logisch denken! Het is niet saai en ook niet gevaarlijk voor je creativiteit. Nee, je bent juist meer in balans en krijgt ook betere ideeën, omdat je minder waardevolle ideeën eruit worden gefilterd en je ruimte krijgt om nieuwe te vormen. Alles werkt samen!

Zo werkt je denkproces

Je rechter hersenhelft nu werkt op twee mineralen: L-Cysteïne en mangaan. Dat zijn zijn uitvoerders. Je linker werkt op magnesium en silicium. Dan speelt calcium ook nog een rol, want daar werkt je zenuwstelsel op. Om je ideeën van de ene naar de andere plek in je hersenen te krijgen, heb je serotonine en dopamine nodig. Koper voor je pijnappelklier, de beslismotor en ijzer als brandstof. Als je een tekort hebt aan één van deze mineralen, dan werkt het boeltje niet meer optimaal.

Gaan we ze heel even kort bij langs: L-Cysteïne en mangaan heb je genoeg, want je gevoel werkt uitstekend. Als je niet overmatig moe bent en je hersenen wel willen werken, heb je ook geen ijzertekort. Serotonine en dopamine zijn het probleem ook niet, want prikkels en ideeën worden wel overgebracht. Anders zou je immers wél in al die 7 sloten tegelijk lopen! Nee, waar je een tekort aan hebt, dat is aan koper voor de beslismotor en calcium voor je zenuwstelsel.

Over je pijnappelklier zijn heel wat sprookjes geschreven. Dat het een buitenaards orgaan is, een antenne die door buitenaardsen daar is neergezet en je onder controle houdt enzovoort. Er zijn geen buitenaardsen, dus die kunnen ook geen antenne in je hersenen neerzetten.

Je pijnappelklier vangt inderdaad van alles op en zet dan je lijf aan het werk. Het is de jongen in het kraaiennest van de oude zeilschepen van Columbus. “Land in zicht!”, roept de jongen en dan komt iedereen in actie. Links wordt een idee gevormd in taal, rechts een idee in beelden. Links wordt het verwerkt en als het goed bevonden wordt, wordt het uitgevoerd. En dat systeem werkt op koper, een minder bekend mineraal.

Verwacht niet de hemel in één keer. Dat is niet eerlijk. We hebben allemaal tekorten aan allerlei voedingsstoffen en de medische wetenschap weet daar maar weinig van. Als je bijvoorbeeld andere medicijnen of kruiden inneemt, hebben die ook schade toegebracht. Neem nooit vitaminepillen, maar haal alles uit je voeding. Neem nooit superfood, want dat is heel slecht voor je.

Er is een dieet dat helpt en zelfvertrouwen helpt ook om niet meer zoveel last van prikkels te hebben. Ik moet je hele eetpatroon onder de loep nemen om je daarbij te kunnen helpen en ik kan je ook helpen om aan zelfvertrouwen te winnen. Als je mijn hulp wilt, vind je hier mijn contactgegevens.

 

© Vassiliou Empowerment

 

 

Tags: rechter hersenhelft, linker hersenhelft, HSP, hooggevoelig, hoogsensitief, voedingsstoffen, voedingsstoffen tekort

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.