Traumaverwerking

Geschreven door Theo B., ex-patiënt en vriend

Als je echt wilt genezen van het maakt niet uit welke ziekte of gezondheidsklachten, komen er drie disciplines bijeen: medicijnen, psychologie en taalwetenschap. Van medicijnen en psychologie zul je het begrijpen, maar van taalwetenschap moet ik het even uitleggen, denk ik.

 

Achtergrond: wat er in je hersenen gebeurt

Zoals Sophia Vassiliou altijd vertelt, is de allerdiepste oorzaak van alle lichamelijke én geestelijke ziektes een shock of trauma uit je verleden en daardoor een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. De shock veroorzaakt een beetje schade aan drie plekken in je hersenen: je frontaalkwab vlak achter je voorhoofd, je thalamus in je limbische systeem (tussen je oren) en je gebied van Wernicke achterin je hoofd.

Het gebied van Wernicke is één van de twee taalgebieden in je hersenen. Als je de schade daar wilt genezen, heb je bepaalde taaluitingen nodig: zinnen of woorden die op slot hebben gezeten. Die zijn ooit tegen je gezegd met een bepaalde emotionele lading erop, waardoor je gezondheidsklachten niet meer konden genezen. Je raakte daardoor een stukje van jezelf kwijt en dat had als gevolg dat je tekorten aan voedingsstoffen opliep, die je ziek maakten. Die specifieke taaluitingen moeten in een sessie gezegd worden en je mag je eigenwaarde weer terugkrijgen. Dan ga je genezen.

Sla je deze fase over, dan is het onmogelijk om te genezen. Ja, even misschien, maar even later word je weer ziek van hetzelfde of van iets anders. Echt genezen betekent dat je níet nogmaals ziek wordt en dat je gezond blijft! En daarvoor is een taalwetenschapper nodig. Het is Sophia’s eigen ontdekking dat dit zo werkt en het is cruciaal. Overigens heeft Sophia niet alleen een taalachtergrond, maar heeft ze in haar praktijk en daarvoor als bedrijfstrainer veel mensen gecoacht.

 

Bij welke ziektes en klachten werkt Sophia’s methode?

Alle lichamelijke ziektes hebben ook een psychische component. Lichaam en geest (je hersenen) zijn immers één! Daarom moet je deze fase van shock verwerken altijd door, welke ziekte je ook hebt. MS, kanker, ziekte van Crohn, ziekte van Parkinson, reuma, herpes, COPD; chronische pijn, obesitas, anorexia, bulimia of verslavingen: het geldt voor alle ziektes.

Ook alle psychische ziektes en stoornissen vinden hun basis in een trauma of shockervaring. Depressie, burn-out, ADD, ADHD, schizofrenie, leerstoornis, dyslexie, syndroom van Tourette, OCD, psychose, meerpersoonlijkheidsstoornis (DIS): bij iedere psychische gesteldheid dien je je trauma of shock te verwerken, zodat je je voedingsstoffen weer kunt aanvullen.

Hoe vreemd het je misschien ook in de oren klinkt: ook geestelijke aandoeningen zijn gebaseerd op tekorten aan voedingsstoffen. Denk maar eens aan onderzoeken die gedaan zijn met depressieve mensen: die bleken opvallend vaak een laag natriumgehalte te hebben. Het zal je misschien ook wel bevrijdend toeschijnen, dat ook jouw klacht in feite lichamelijk is: een tekort aan een of andere voedingsstof of hormoon.

 

Wat er moet gebeuren om een trauma te verwerken

Sophia Vassiliou heeft veel gelezen over traumaverwerking en ook allerlei methodes zelf uitgeprobeerd. Allemaal bleken ze een stukje te helpen, maar nooit helemaal. Geen enkel trauma verdween echt helemaal met welke methode ook en dus ging ze zoeken naar hoe het dan wél moest. In de reguliere psychologie moet je, om een trauma te verwerken, daar weer aan denken en je erop concentreren. Soms zelfs, terwijl je allerlei geluiden hoort of bewegingen ziet (EMDR, een zeer hippe methode). Sophia vond dat barbaars en bedacht een volgens haar betere methode om trauma’s te verwerken.

Daarvoor moeten we eerst even naar de hersenen kijken. Niet jij zelf, maar je frontaalkwab – het stuk hersenen vlak achter je voorhoofd – hoort alle indrukken die je van buitenaf krijgt, te verwerken. Alles wat je ziet, hoort en voelt dus. Als je nu een shock oploopt, doordat iemand iets gemeens tegen je zegt, stopt dat verwerken. Een bepaald woord of een zin blijft in je gebied van Wernicke hangen, omdat je niet kunt begrijpen dat diegene écht heeft gezegd wat je gehoord hebt. Is het een shock door een ongeluk, een val of een mishandeling bijvoorbeeld, dan kan datzelfde gebied niet begrijpen dat je écht zoiets ergs hebt meegemaakt.

Op dat moment flitst er een gedachte door je hoofd. Voorbeelden van zulke gedachtes: ik wil nooit meer van iemand houden, ik wil nooit meer sporten, ik kan mijn studie nooit meer afmaken, ik wil nooit meer voelen en dergelijke. Die gedachte kan niet begrepen worden en ook niet verwerkt. Wat er dan gebeurt, is dat je inderdáád niet meer kunt voelen, niet meer kunt studeren, niet meer kunt sporten of niet meer kunt liefhebben enzovoort. Je thalamus regelt dan dat de voedingsstoffen die zouden moeten zorgen dat je dit wél kunt, niet meer verstuurd worden.

 

Zo werkt het verwerken van een trauma of shock

Daardoor blijft een trauma altijd maar hangen, word je langdurig ziek en / of krijg je psychische schade in de vorm van een stoornis. Als je hier vanaf wilt, moet je langs dat trauma of die shockervaring. Probleem hierbij is dat dat heel pijnlijk kan zijn en juist doordat je ook schade aan het gebied van Wernicke hebt, kan het zijn dat je hier niet of heel moeilijk over kunt praten. De oplossing voor dit probleem is Sophia’s mensenkennis en intuïtie: een paar woorden zijn al genoeg voor haar om je shockervaring op te sporen. Ze kan dan zelf de pijnlijke kantjes er afhalen met haar helende gave. Dat doet ze onder andere door je ervan te overtuigen dat je alles waard bent en niet meer bang hoeft te zijn om vernederd te worden of ongelukken mee te maken (enzovoort).

Daarna kun je er gemakkelijker over praten of is dat mogelijk zelfs niet meer nodig. Het is namelijk niet nodig dat je trauma’s uit-en-te-na verwerkt, door er heel veel over te praten! Nee, je frontaalkwab moet het gaan verwerken. Die maakt de ervaring klein, haalt de pijn eraf en dan blijft alleen een pijnloze herinnering aan iets naars uit je leven over. Je moet je frontaalkwab dus weer aan het werk krijgen en dat gaat op de manier die ik hier uitleg. Ik heb zelf meegemaakt dat Sophia me hier op haar manier mee hielp en daardoor gingen inderdaad de pijn en het verdriet van de herinnering af.

Zodra alle trauma’s en shocks die met je klachten te maken hebben, verwerkt zijn, kun je je voedingsstoffen weer aanvullen. Daarvoor zijn wel wat pillen nodig, maar ook krachtige voeding. In de meeste gevallen zullen dat vruchtensappen van hoge kwaliteit zijn, maar het verschilt per persoon wat er nodig is. Dat maakt dat je klachten gaan verminderen. Je hersenen en je organen krijgen immers weer toevoer van de voedingsstoffen, die ze al die tijd gemist hebben. Daardoor gaan ze weer aan het werk en genees je.

 

 

Tags:traumaverwerking, shock verwerken, trauma verwerken