Afweersysteem: stamcellen, beenmerg, immunoglobuline en thymusklier

Het afweersysteem in ons lichaam is belangrijk om iets vanaf te weten. Die kennis moet ik immers mixen met dat wat ik zelf weet en zie. Alleen dán genezen de mensen. Niet als ik alleen kijk naar wat artsen doen. Dan zouden we allemaal allang gezond en wel zijn. Als je écht wilt genezen, is medische kennis alleen maar een ondergrond om mee te beginnen. Vandaaruit moet je verder denken om het volledige plaatje van iemands ziekte te zien te krijgen. Dán weet je wat je moet doen om het op te lossen en dat is wat mij onderscheidt van alle andere behandelaars.

 

Zo zit je afweersysteem in elkaar

Hier gaan we dan! Eerst gaan we je afweersysteem bij langs. Om dat te kunnen begrijpen, moet je eerst weten wat stamcellen zijn, wat T-cellen en B-cellen zijn, witte en rode bloedcellen, wat er in je beenmerg gebeurt, wat immunoglobulinen zijn en wat je thymusklier doet.

  1. Stamcellen zijn cellen, die andere soorten cellen aanmaken. Bijvoorbeeld je beenmergcellen. Dat zijn stamcellen, want die maken witte en rode bloedcellen aan en bloedplaatjes. Andere stamcellen maken bijvoorbeeld nieuwe huidcellen aan, omdat je huid iedere keer vernieuwd wordt.
  2. Witte en rode bloedcellen zitten in je bloed. In je rode bloedcellen zit ijzer en dat ken je misschien wel van de dokter als hemoglobine. Deze cellen pushen je voedingsstoffen en zuurstof je hele lichaam door, zodat ze overal hun werk kunnen doen. Je witte bloedcellen beschermen je tegen lichaamsvreemde stoffen, zoals bacteriën of virussen.
  3. Witte en rode bloedcellen (en ook bloedplaatjes) worden aangemaakt in je beenmerg. Dat is van dat sponsachtige spul helemaal binnenin je botten. Het gebeurt vooral in het beenmerg van je onderbenen.
  4. Binnen je witte bloedcellen heb je twee soorten leider: T-cellen en B-cellen. Daarnaast drie soorten uitvoerende cellen: monocyten, eosinofiele,basofiele en neutrofiele granulocyten. Monocyten sporen lichaamsvreemde stoffen op en laten die aan de T-cellen zien – waarbij de T voor ‘thymusklier’ staat. Die bepalen de manier waarop die stoffen opgeruimd gaan worden. Deze cellen liggen te rijpen in je thymusklier.
    Neutrofiele granulocyten spelen een rol bij de eerste afweer tegen ontstekingsreacties; eosinofiele doden parasieten en gifstoffen van bijvoorbeeld bacteriën of insectenbeten. Basofiele granulocyten verwijden de bloedvaten iets, zodat de witte bloedcellen goed bij de ontsteking kunnen komen. Deze drie werken apart van de T-cellen volgens eigen schema.
  5. Je thymusklier is een klier middenop je borst. Die bewaakt en bewaart de T-cellen. Als je gezond eet (niet te veel junkfood, paleo, vega of superfood), blijft de thymusklier goed werken. Dat is belangrijk, want we gaan straks zien dat je T-cellen anders alleen in je thymusklier zitten en niet daar waar ontstekingen zijn. Dat is als een koning die alleen in zijn paleis zit en nooit buiten komt om te zien hoe zijn landgenoten leven.
  6. B-cellen zijn uitvoerende cellen: zij voeren aanvallen uit, die bedacht zijn door de T-cellen tegen bacteriën, schimmels, parasieten, virussen en andere giftige stoffen uit bijvoorbeeld je voeding of de lucht. Dit werk doen zij door soldaatjes te maken: de immunoglobulines.
  7. Immunoglobulinen (afgekort Ig) zijn eiwitten, die de eigenlijke gevechten tegen alles wat niet in je lijf hoort te zijn, maar er wel is, uitvoeren. Er zijn meerdere soorten van (IgA, IgM en IgG) en een arts kan zien aan de samenstelling van je immunoglobulinen of je ergens een ontsteking hebt of een infectieziekte, hoe erg die is en hoe het met je afweersysteem gesteld is.
  8. Er zijn nog twee, nogal zeldzame, soorten immunoglobulines: IgE en IgD. Die vechten samen met eosinofielen (witte bloedcellen met gif erin om parasieten te doden) tegen parasieten en infecties. Ze kunnen daarbij allergische reacties veroorzaken.


Het probleem van infectieziektes

Wat is nu vaak het probleem ingeval van infectieziektes? De T-cellen bevinden zich in je thymusklier en liggen daar lekker te snurken. De B-cellen moeten dan zonder supervisie en aansturing werken en maken dan bijvoorbeeld te veel IgM’s aan. Die horen gemaakt te worden bij een beginnende infectie. Als het erger wordt of terugkeert, moeten er IgG’s gemaakt worden of eosinofielen bijvoorbeeld. Als dat niet gebeurt, win je de strijd tegen bacteriën, virussen en parasieten niet en word je er ziek van.

Ook kan het zijn dat deze immunoglobulinen je lichaamseigen stoffen aanvallen: dat heet een auto-immuunziekte. De ziekte van Crohn, MS en de ziekte van Pfeiffer zijn hier een paar voorbeelden van.

Wat ook kan gebeuren, is dat je nieren ontstoken raken. Dan kan het zijn dat er te veel eiwitten – waaronder die Ig’s – en ook bloedcellen via je urine je lichaam verlaten. Er zijn verschillende soorten nierontstekingen. Die waarbij je eiwitten en witte bloedcellen verliest, heet glomerulonefritis oftewel nierfilterontsteking.

Als je een verstoring in je vitamine B12 hebt, kan dit allemaal gebeuren. Daar moeten we dus aan werken om bij te dragen aan echte genezing. Verstoring betekent een opnameprobleem of een transportprobleem. Een opnameprobleem betekent dat je niet genoeg ijzer in je lever hebt om krachtige gal(vloeistof) te maken, zodat de B12 uit je darmen wordt opgenomen. Een ijzer- of chroomtekort veroorzaakt transportproblemen, waardoor de B12 niet op de plekken aanwezig is, waar ze werk moet verrichten om je gezond te houden. Dat is even in een notedop hoe het werkt.

Waar de effectiviteit van je afweersysteem ook mee samenhangt, dat is hoe goed je psychisch gezien in je vel zit. Als je stevig staat en je goed kunt verweren – dus als je assertief bent -, zal je afweersysteem ook beter werken. En dat heeft weer te maken met een goede werking van natrium.


Tijd voor de oplossing

Tot zover de wetenschap. Nu gaan we namelijk bekijken wat we hieraan kunnen doen. Stap 1 hierbij is zoals altijd weer even terug naar je verleden om te zien wanneer je klachten begonnen zijn en wat je vlak daarvoor hebt meegemaakt. Als je afweer het niet goed doet, heb je moeite gekregen met je verweer in het algemeen en dat is ergens door veroorzaakt. Voorbeeld: bij mij was het dat ik op 5-jarige leeftijd nog ‘s nachts een luier om moest. Reden was dat ik afgestaan ben door mijn biologische moeder, maar ook een zware fysieke mishandeling toen ik in de couveuse lag. Mijn adoptiemoeder was zat van de luiers en maakte een nare opmerking tegen me, waar ik erg van schrok.

Als we dat hebben gevonden en verwerkt, kunnen we bekijken hoe je probleem in elkaar steekt, welke bessensoort je nodig hebt en hoe je dieet verder in elkaar mag zitten om te genezen. Ik heb 6 bessensoorten onderscheiden, die allemaal een stukje van je afweersysteem helpen genezen.

Maar je moet daarnaast geen voeding gebruiken, die je mineralenhuishouding ondermijnt. Voorbeelden: te veel junkfood en te weinig verse groenten en fruit, een veganistisch dieet, een paleodieet (steentijddieet) of superfood zoals chiazaden, hennepzaden, Keltisch zeezout, smoothies met groentes en fruit door elkaar enzovoort. Of misschien heb je in plaats van veel water meer goed vruchtensap nodig. Of nog iets anders.

Contacteer me gerust. Dit is de contactpagina.

 

© Vassiliou Empowerment