Neurotisch? Effetjes uitblazen

Neurotisch? Effetjes uitblazen

Tegenwoordig heb je van die mensen hè, die willen niet dat de caissière in de super alvast hun boodschappen gaat scannen, terwijl ze nog aan het uitpakken zijn. De eerste keer dat ik meemaakte dat de caissière verveeld op mij zat te wachten, vroeg ik haar meelevend of ze moe was van het harde werken. Het arme kind, zo jong nog, dacht ik. Maar nee, ze vertelde tegen mijn verbaasde gezicht dat er dus echt gewoon mensen zijn, die het vervelend vinden als je gelijk de boodschappen gaat scannen.

Ik keek haar ongelovig aan en ze voegde er lachend aan toe: “Ja echt waar hoor! We moeten tegenwoordig wachten totdat de mensen alles uitgepakt hebben”. Ik dacht even na en zei toen: “Maar dat is toch raar? Ik ga me toch niet bemoeien met hoe jij je werk doet? Moest er nog bijkomme!”. Gelach. “Nou, meissie, doe het bij mij maar zoals jíj het wilt. Wil je gelijk beginnen? Prima. Wil je even pauze? Ook helemaal top. Het is jouw werk en jij weet vast beter hoe je dat moet doen dan ik!”, besloot ik ferm. Verhaal erbij dat ik zelf nooit caissière heb kunnen zijn, omdat ik linkshandig ben en er vroeger geen linkshandige kassa’s waren. “En nee, ik heb er geen psychische schade meer van. Die heb ik al verwerkt, toen, bij de psychiater”, grap ik erbij. Lachsalvo’s.

Ik kan je zeggen dat ik erop let nu hè, of ik ook mensen spot, die inderdaad niet willen dat de caissière gelijk hun boodschappen gaat scannen. Na toch zeker zo’n 6 maanden heb ik nog niemand gezien. Misschien komen ze net op andere tijden dan ik, dat zal het zijn. Zo helemaal in de zenuwen om 5 voor 9 ‘s avonds komen ze binnenhollen en sjezen ze de winkel door met zo’n kar, overal vliegensvlug een paar boodschappen uit de rekken trekkend, terwijl ze alle andere rekken daarbij omverhalen. Na precies drieëneenhalve minuut staan ze bekaf bij de kassa te hijgen, zo van: en nú wil ik rust! Die caissière moet maar mooi even op mij wachten, want eerst moeten ál mijn boodschappen op de band en dán pas mag ze ze scannen. Ik heb het óók moeilijk gehad vandaag op het werk, dus nu is het tijd om haar even te kwellen.

 

Iets anders kan ik me er niet bij voorstellen. Ik heb alle bevolkingsgroepen uitgetest of ze zoiets zouden doen en nergens ging er een lampie branden.

 

Als je zoveel stress hebt dat je anderen de wet gaat zitten voorschrijven, kun je wel even wat ontspanning gebruiken. En heel eerlijk gezegd ook wel als je gewoon normaal leeft. Je wordt immers ook gestresst van alleen al het zíen van zoveel stresskippen om je heen!

Nu staat die geweldige anti-stressoefening nog altijd hier op de site. Maar misschien wil je even iets anders. Dat kan toch. We leven in het tijdperk van de variatie en ontspannen kan ook op een heleboel manieren. Je hoeft echt niet onmiddellijk je sportkleren uit de was te zoeken en naar de sportschool te racen. Of op een yogakussentje die oefening hierboven doen. Hier heb ik nog een paar manieren om even uit te blazen, die ik zelf wel eens gebruik of die ik hier en daar opgepikt heb en heel okee vind:

  • Maak een (extra) lekkere kop koffie (of thee of sap) en ga even lekker onderuit zitten op de bank. Voeten op de tafel of op zo’n speciaal voetenbankje en even helemaal jezelf laten gaan.
  • Ga onder de douche staan en zet het water eventjes zo warm als je het kunt verdragen. Laat het water goed over je hoofd, je gezicht en je rug heengaan. Over al je pijnlijke plekken, zodat ze ontspannen. Ga na het douchen even rustig zitten met een boek of een puzzel en liever niet met een beeldscherm, want dan ontspan je juist niet.
  • Haal allemaal gezonde dingen uit je koelkast en maak er een gezonde maaltijd of een gezond tussendoortje van. Een bananenshake als ontbijt of tussendoortje, een salade of avondeten dat lekker ruikt. Doe dit in alle rust zonder je te haasten. Neem er lekker de tijd voor en niet alleen om het klaar te maken, maar ook om het op te eten of drinken.
  • Ga heel kalm je bloemen water geven en verzorgen. In huis of ga even je tuin door om hier en daar even iets aan je planten te doen. Niet als een idioot grasmaaien (tenzij dat je ontspant natuurlijk!), maar even in alle rust alle planten bij langs en dan wat dode blaadjes afplukken en dat soort kleine dingetjes.
  • Als je goed kunt lopen, wandel dan eens een eindje. In plaats van de fiets of bus te nemen of loop een eindje de landerijen in en geniet daarbij van de blauwe lucht of je uitzicht.

Zo heb je nog veel meer ideeën om éven een momentje voor jezelf te snoepen. Als je kleine kinderen hebt, kun je ze bijvoorbeeld even meenemen de tuin in of lekker samen op de bank hangen met een kop warme chocomel (of iets anders). Ik wens je veel ontspanning toe en ga weer verder met mijn eigen dagelijkse dingen.

 

 

© Sophia Vassiliou

 

Volgend berichtLees meer artikelen

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.