Natrium in de grond en in je drinkwater via zeep: milieutip

gletsjer

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Iets wat je zelf kunt doen om gletsjers weer van ijs te laten zijn

Toen ik me een paar jaar geleden opeens realiseerde dat zeep vooral uit natrium bestaat, maakte ik me zorgen om het milieu. Ik gebruikte al jaren groene zeep voor de schoonmaak, omdat het prima werkte (zelfs voor de handwas) en er minder chemische rotzooi in zat. Maar het ging dus om het natrium, snapte ik op die dag. Op mijn 16e was ik het jongste bestuurslid van Milieudefensie en ik ben altijd voorzichtig met het milieu gebleven. Vandaag ga ik je laten zien hoe erg onze planeet verzeept en wat je daaraan zelf kunt doen.

De wetenschap ziet natrium nauwelijks als een gevaar en dus wordt het in de waterfabriek niet uit het water gefilterd. Kijk maar eens op een willekeurige waterfles en je zult zien hoeveel natrium erin zit. Of kijk op de website Water. Daar kun je zulke dingen ook opzoeken. Vroeger heette het ‘vers water’, maar dat is nu een website over films geworden. Klik maar op de link, dan zie je het zelf!

Zoals je wel weet, denk ik, kun je een hoge bloeddruk krijgen door een te hoog natriumgehalte. En je kunt ook vet gaan vasthouden. Daarom is het van belang dat je genoeg kalium binnenkrijgt, want die twee horen bij elkaar. En in kalium, als je dat uit je voeding haalt, zit ook natrium. Daardoor zorgt kalium voor een goede natriumbalans en je vindt kalium in alle fruit. Of in goed vruchtensap.

Oplossing 1: goed zout gebruiken

Wat ik ook altijd weer herhaal, is dat het belangrijk is om goed zout te gebruiken. Jozo-zout is prima als je het onder je bed zet om geesten te vangen 🙂 , of (even serieus) om een negatieve sfeer en dat soort dingen uit je huis en tuin te verjagen. Ook in bad is het geweldig en je krijgt er slakken mee dood (niet doen hoor). Maar voor in je eten is dit zout minder geweldig: het bestaat uit alleen natrium en chloor en dat is gewoon niet gezond.

Zout uit de Atlantische oceaan voor een prikkie

Goed, volledig zout is Himalayazout of zeezout. Géén Keltisch zeezout he! Dat is bewerkt en dus juist niet volledig. Het is daarmee ook slecht voor het milieu, hoe het ook allemaal biologisch bewerkt wordt enzo. Het Griekse KALAS-zout – mocht je ergens wonen waar een Griekse winkel is – is ook prima en bij Albert Heijn hadden ze Perzisch zout, zag ik laatst. Waddenzout kun je tegenwoordig ook krijgen. Je portemonnee gaat er wel van zuchten, maar goed zout is het zekers. Als je goedkoop zeezout wilt, moet je gek genoeg even richting de biologische winkel. Hier rechts zie je Atlantis zeezout en dat kost ongeveer €1,– voor een kilo. Dat is netjes toch? Het is zout uit de Atlantische oceaan en wat er biologisch aan is, weet ik niet. Biologisch schoongemaakt misschien.

wasnoten, die hangen in India gewoon aan de boom

Om even met mijn verhaal verder te gaan: ik schrok me zo ongeveer half lam, toen ik besefte dat ik meedeed aan de vervuiling van het milieu met natrium. Via die groene zeep, weet je wel? Dus ik haalde gelijk een bak vol met wasnoten. Die deed ik uiterst consciëntieus en zeer consequent in de was, net zolang totdat die alle kanten op ruftte en met geen mogelijkheid meer schoon werd. Bovendien zit er in die noten óók gewoon zeep = natrium, dus dat vond ik na een tijdje wel welletjes geweest.

De w.c. poogde ik schoon te krijgen met heet water met daarin natriumbicarbonaat en citroensap. Nou, met drie personen in huis ging dat niet echt geweldig. Ik probeerde het ook uit op de vloeren en alles, maar het plakte enorm en de vloer werd onmiddellijk weer vies. Bovendien is natriumbicarbonaat óók natrium en soda trouwens ook. En dat wilden we nu juist verminderen, toch?

Toen deed ik een tijdje himalayazout in het wasvakje, maar een vriend waarschuwde me dat wasmachines niet erg van zout houden. Die rotten er gewoon van weg en alles gaat roesten enzo. Dus na enig nadenken en diep filosoferen heb ik toch maar weer wasmiddel gekocht.

Oplossing: weinig zeep

En toen gebeurde er iets leuks. Eerst iets vervelends, want onze wasmachine overleed. Maar toen ik een nieuwe ging kopen, vertelde de verkoper in de winkel me iets erg verheugends: “je moet héél weinig zeep gebruiken voor de was, want anders wordt die niet schoon”. Ik keek hem scheel aan van verbazing, maar hij ging gewoon door: “Ja mevrouw, het is waar. Als u veel zeep gebruikt, blijft die in de kleding en andere was hangen. En ook in de machine zelf. Hoe goed moet een wasmachine wel niet spoelen om dat er allemaal uit te krijgen?”. Okee, dat klonk logisch. Ik bleef dus luisteren. “Kleding slijt, als er zeep in blijft zitten. Bovendien wordt alles ook juist minder schoon en niet méér, door zoveel zeep”.

Ik ben inmiddels vergeten waarom je was minder schoon wordt met meer zeep, dus ik heb het even gevisualiseerd. Wasmachine voor mijn neus, vuil shirt erin en weinig zeep. Wasmachine aan … Jep, na een tijdje wordt het schoon. Toen véél zeep. Ook schoon, maar niet schonerdanschoon. Ik hou het er dus maar op dat het gewoon niet helpt. Ik doe ongeveer 1/3 van de hoeveelheid zeep die er eigenlijk in zou moeten, in de was en tot nu toe is alles altijd schoon. Dat is al jaren.

Voor de w.c. gebruik ik het biologische schoonmaakmiddel van het huismerk van de supermarkt. Dat hebben best veel supermarkten en het is niet al te duur. Heel af en toe even een bak chlorix er tussendoor en verder gaat dat bij ons in ieder geval fantastisch.

Voor de ramen neem ik heet water met daarin een doorgesneden ui. Gehoord op tv van een paar professionele schoonmaaksters. Topspul is het: geen strepen en ook nauwelijks vervuiling. Voor de vloeren ook warm water met weinig schoonmaakmiddel. Welk je gebruikt, maakt niet zoveel uit: zeep is niet goed en in Ajax en dat soort spul zitten weer andere dingen die niet goed zijn. Gewoon weinig gebruiken is dan het beste. Als iedereen dat doet, scheelt dat de helft van de vervuiling!

Zó erg vervuilt zeep:

Toen ik enige tijd geleden het rioolputje in onze voortuin liet schoonmaken, kwamen daar echt kilo’s zeeppoeier uit. En een heleboel vet ook trouwens. De vorige bewoners van ons huis waren blijkbaar niet op de hoogte van wat ik hier vertel. Wij hebben altijd vloeibare zeep, dus dat moet nog van hen zijn geweest. Vet gaat bij ons ook niet door de gootsteen en in de friteuse die we tegenwoordig rijk zijn, stop ik altijd vloeibaar vet. Moet je nagaan dat dat zelfs niet oplost als er zulke enorme hoeveelheden zeep achteraan gaan! Breng vet dus alsjeblieft even naar de vuilnisbelt of naar de supermarkt, waar soms ook wel zo’n bak staat voor afgedankt frituurvet.

Gft-afval niet op het land

O, ik heb er nog één: mensen maken zich vaak zorgen, omdat het gft-afval niet gebruikt wordt als compost op akkers enzo. Maar dat is niet erg, want het vergaat toch wel en op het land stinkt het érg hoor! Koeiendrek is ook niet echt wat, maar ik ken best wat mensen die dat lekker vinden ruiken (ja echt). Maar heb je die gft-bak wel eens geroken? Als boeren dát op hun land gaan smijten, komen er echt nooit meer toeristen naar het platteland. Die rotten gewoon weg van de stank. Dus maak je daar alsjeblieft geen zorgen over!

Ik hoop dat ik je een beetje verlicht heb – en wellicht geamuseerd – op deze zondagmiddag. Toen ik begon met schrijven, sneeuwde het hier. Maar ik denk dat de weergoden zich vergist hadden en op hun donder kregen van de Grote Baas Jupiter, want het hield binnen een paar minuten alweer op.

De klimaatopwarming is helaas waar. Als je dit artikel verspreidt, kunnen een heleboel mensen er toch iets aan doen en weet je nooit of dat over een jaartje of 2 een graad in temperatuur scheelt. Dat is veel hoor, want de hele temperatuur is (voor zover ik begrijp) maar met 2° gestegen. En dat geeft zo’n ramp als je nu ziet op aarde. Voor het plastic heb ik ook nog wat ideetjes. Die ga ik denk ik nu schrijven en anders binnenkort. Deel dit alsjeblieft he! Het is belangrijker dan je denkt hoor.

 

sophia dijkhuis, gouden era, sophia vassiliou, vassilou, vasilou, healing

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Twitter   –   LinkedIn   –   Pinterest   –   Youtube   –   Facebook

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.