Mindfuck: het boze oog

Mindfuck: het boze oog

Het geloof in de kracht van een bepaalde jaloerse blik die een ander schade toebrengt, is millenia oud. De oosters orthodoxe kerk heeft het aanvaard als zijnde waar, omdat er mensen door getroffen werden. In de vroege middeleeuwen hadden ze nog geen laboratoria, waarin ze een chemisch stofje dat die mensen uitzenden, konden opsporen en dus deden ze empirisch oftewel praktisch onderzoek. Het kwam gewoon vaak voor dat er mensen en dieren opeens ziek werden of dat spullen opeens kapot gingen, nadat iemand er intensief naar had gekeken en dus nam de kerk het serieus. Klaar. Eén van de kerkvaderen, de heilige Nectarios, heeft er toen een gebed voor geschreven. Als een priester dat voor je opleest, is het effect van zo’n vloek weer weg. Ergens in de 20e eeuw schijnt er ook wetenschappelijk onderzoek naar gedaan te zijn, dat heeft uitgewezen dat het boze oog inderdaad bestaat. Ik heb er niet veel over kunnen vinden op het internet, maar weet wel dat de meeste onderzoeken achter slot en grendel staan, zodat een ander er niet mee aan de haal gaat. Ik neem daarom aan dat het onderzoek er is.

Voordat ik vertel wat ik er zelf over ontdekt hebt, eerst nog iets meer over wat dat boze oog eigenlijk is. Op zo’n beetje de hele wereld kennen de mensen van oudsher de verhalen wel over sommige mensen, die een afgunstige blik op andermans spullen, dieren of gezin werpen, waarna de ander het ene ongeluk na het andere krijgt. Of een aanval van migraine of ze overlijden ter plekke. De kerk legt uit dat alleen afgunstige mensen die kwaadaardig en hatelijk van karakter zijn, een ander kwaad kunnen doen met één blik met daarbij een boze gedachte. Een soort vloek eigenlijk. Ook zegt de kerk dat deze mensen zich daar zelf niet altijd van bewust zijn (dit klopt overigens niet). Daarom zeggen Griekse mensen altijd ‘ftou’ (geluid van spugen) als ze een baby’tje zien of iets anders wat ze mooi of lief vinden: dat is om eventueel kwaad dat ze in zich zouden kunnen hebben, te lozen, zodat de ander niets ergs overkomt. Mensen dragen vaak een kettinkje of armbandje met een blauw oogje of kraaltje en ze dragen een kruisje om hun nek als bescherming tegen het kwaad. Het is de kleur kobaltblauw die macht vertegenwoordigt en dus ook macht ofwel zeggenschap over je eigen leven.

Wat ikzelf erover ontdekt heb, is dat het boze oog eigenlijk het boze voorhoofd is. Vlak achter je voorhoofd beginnen je hersenen al: je frontale cortex zit daar en de rechterkant daarvan heeft onder andere de functie van gezien worden, meetellen en invloed hebben op een ander. Als dat stukje hersenen normaal werkt, wordt er naar je geluisterd en word je gezien door anderen. Je hoort erbij en mag meedoen, zeg maar. Jaloerse, haatvolle en afgunstige mensen hebben dat stukje frontale cortex echter afgericht: het werkt bij hen heel sterk en daardoor krijgen ze macht over anderen. Wat ze doen, is anderen aan hun macht onderwerpen door een stofje uit te zenden: amfetamine. Dat stofje heet ook wel ‘speed’ en stimuleert het sympatische zenuwstelsel. Er worden dan extra veel adrenaline en noradrenaline aangemaakt bij degene bij wie ze die truc uitvoeren en dat heeft het effect dat er van alles in je hersenpan geactiveerd wordt. Je hebt heel veel energie opeens, gaat als een gek praten en maakt onwillekeurige lichaamsbewegingen. Zo’n ‘shot’ kan echter ook je hele leven overhoop halen of je ziek maken.

De laatste 50 jaar ongeveer hebben deze mensen echter nog veel meer macht gehad met dat boze voorhoofd van ze. Ze ontdekten toen massaal door de schuld van Louise Hay dat ze er anderen volledig mee konden afbranden, waardoor ze zelf omhooggingen in het leven. In concentratie affirmaties uitzenden en meditatieve oefeningen doen versterkten namelijk het effect van de amfetamine. Zíj kregen toen alle mooie banen, zíj kregen de politieke macht en de goede mensen hadden het nakijken. Zij waren altijd gezond en sterk, hadden vrienden en familie en de goede mensen hadden geen leven meer. Geen gebed meer dat je tegen zoveel kwaad nog kon beschermen en mensen die beweerden dat ze dat konden, maakten je eerder nog zieker en ellendiger in plaats van je te helpen. Bakkenvol met geld vragen en dat niet teruggeven als de truc niet werkte, was hun handelsmerk. En daarom moest ik dus helpen om dit allemaal onmogelijk te maken. Daarvoor moest de duivel uit de mensen verwijderd worden, want die zorgde dat die nare mensen zoveel macht hadden. Die duivel bleek echt te bestaan: Eva, de vrouw van Adam uit het scheppingsverhaal, bleek de boosdoener en die was nog altijd springlevend, zal ik maar zeggen.

Toen ik meehielp om dat mens uit iedereen weg te rammen, stortte de hele spirituele beweging in. Dat was helemaal niet iets goeds: mensen hadden gewoon door dat ze een ongebreidelde macht kregen, als ze zich met dit soort lariekoek bezighielden en toen de truc niet meer werkte, stopten ze er massaal mee. Ze konden geen amfetaminen meer uitzenden om anderen kapot te krijgen, want dat Evamens (de duivel zat immers in iedereen, zoals de verhalen vertellen) deed dat binnenin ze en die was er nu uit. Sindsdien is het sappelen om al die spullen die ze met dat boze-ooggedoe van anderen hebben afgepakt, weer terug te bezorgen bij de bestolenen. Dus hun gezondheid, hun goede baan en mooie inkomen, hun geluk, hun familie en vrienden en alles wat ik nog niet genoemd heb. Als je een goede mens bent, hoor je een mooi leven te hebben en zo moet het weer worden in het leven. Als je kiest voor het kwaad, hoort het leven een zware last te zijn en hoort alles je tegen te zitten. Dáár werken we naar toe.

Een positieve en zuivere manier om krachtig te zijn en een goed leven te bewerkstelligen voor jezelf en je naasten, is om anderen na te bootsen. Kijk maar eens naar iemand die succes heeft en bestudeer hoe die dat succes heeft gekregen. Je krijgt succes door een goede opleiding te volgen, door goed werk te leveren, door te leren jezelf goed te presenteren, door anderen van dienst te zijn, door eerlijk te zijn en door jezelf succes te gunnen. Geef jezelf de ruimte maar om een mooi leven te leiden! Dat wil niet altijd zeggen dat je een vette baan moet met veel geld en een groot huis. Het is eerder dat je werk doet waar je plezier in hebt, zodat je niet zoveel stress oploopt. Dat je een partner kiest die bij je past en met wie je het goed kunt vinden. Dat je de rust opzoekt en geen dingen doet, die je stress opleveren. Stress maakt je immers ziek en ongelukkig, dus kies daar niet langer voor! Het leven is niet zo moeilijk hoor. Een beetje eenvoud en bescheidenheid brengt je een heel end richting gelukkig en tevreden zijn.

 

 

© Sophia Vassiliou

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.