Miljardairs en een idee voor verdeling macht

Zelf geldstukken slaan: zou dat leuk werk zijn?
Zelf geldstukken slaan: zou dat leuk werk zijn?

Vandaag heb ik alweer iets voor je om even over na te denken. Het is een heel grof plan, gebaseerd op een idee dat ik kreeg tijdens een gesprek met één van mijn vrienden over geld, macht en miljardairs. Waar mensen het al niet met hun vrienden over hebben, nietwaar?

We zochten op hoeveel miljardairs er nou eigenlijk op de wereld zijn en vonden een artikeltje daarover op nu.nl uit 2014. Dat kun je hier vinden. Het waren er in dat jaar 2315 en die bezaten allemaal samen een vermogen van 7,3 biljoen dollar oftewel toen € 5630 miljard euro (ruim 5,6 biljoen). Dat was bijna 4% van het wereldwijde vermogen. Geen 90% zoals zo vaak verteld wordt dus! Maar daarvoor moet je de milJONairs meetellen natuurlijk. Dat heb ik niet gedaan.

Zocht ik daarna uiteraard even in de Wikipedia, die op dit onderwerp is bijgewerkt tot 2013. Dat staat hier. Als je daar kijkt, zie je dat het vermogen van Bill Gates in 3 jaar tijd met 11 miljard dollar is gestegen van 56 naar 67 miljard. Even tussen haakjes hoor, want op de site die hierna komt, zie je dat hij nu in 2016 maar liefst 80 miljard dollar bezit. Wat ik nog wil laten zien, is dat het vermogen van de in 1937 overleden John D. Rockefeller 2,5% van het hele bruto binnenlandse product van de Verenigde Staten uitmaakte.

Mocht je niet weten wat bruto binnenlands product is, hier de Wiki nog even daarover: Het bruto binnenlands product (bbp) is de totale geldwaarde van alle in een land geproduceerde finale goederen en diensten gedurende een bepaalde periode (meestal een jaar). Meestal wordt met dit begrip het bruto binnenlands product tegen marktprijzen bedoeld.

Nu heb je gelijk even je economie opgehaald vandaag. Op deze website zie je hoe het er in 2016 voorstaat met miljardairs. Voor het eerst meer miljardairs in China dan in de VS en verder zijn er ‘nog maar  2188 miljardairs wereldwijd. Dat zijn er ook nog eens 99 meer dan in 2015. Toen waren er 2089 dan. Bijna 300 minder dan in 2014, zie je dat ook? Dat er in China meer miljardairs zijn dan in de VS, vind ik overigens niet meer dan logisch: er wonen 319 miljoen mensen in dat land tegen 1.357 miljoen in China.

Als 4% van het wereldwijde vermogen in 2014 (nieuwere gegevens kan ik zo snel niet vinden) 5630 miljard euro was, dan was het gehele vermogen toen 140,7 biljard euro. Daarbij is niet meegerekend – lees ik op de website van RTL-nieuws – dat die mensen ook privé-bezittingen hebben, zoals schilderijen, gouwen plees en Rolls Royces. Wat ik daar ook lees, is dat waar ik naar op zoek was: hoe hard groeit het algemene vermogen van de hele wereld en hoe hard groeit het vermogen van de miljardairs (en miljonairs eventueel daarbij geteld)?

Helemaal vertrouwen op de cijfers kun je niet, want op iedere website worden andere bedragen genoemd. Dus ik kan niet meer dan voorzichtig schatten. Als ik het even op Nederland hou, dan is vorig jaar de hele economie 1,9% gegroeid, maar het vermogen van de miljonairs in ons land met 8%. Er staat ook in het RTL-artikel dat dit wereldwijd het geval is en dat er steeds meer geld verdwijnt richting superrijke mensen en steeds minder geld bij de rest van de bevolking is. Bij overheden is nooit meer dan een langzame groei te zien. Dus ja: er komt in het algemeen meer geld bij, maar het is ook zo dat rijke mensen steeds een groter percentage van al het geld dat er is, naar zich toetrekken. Niet netjes is dat!

Nu is het zo dat al dat vermogen van die mensen niet zomaar in een sok zit of zelfs op een bankrekening staat. Die mensen investeren dat geld in bedrijven en daar zit ’em de knoop: er gaan steeds meer geruchten dat iedereen miljonair zou zijn, als al het wereldwijde geld eerlijk verdeeld zou worden over alle mensen. Maar dan is er geen bedrijfsleven meer! Of iedereen moet een klein beetje geld daarin investeren. Dat zou voor het bedrijfsleven – denk ik! – niet zo handig zijn en niet zo stabiel ook. Dan zou je heel gemakkelijk crises krijgen en faillissementen. Ja vele malen meer dan nu het geval is, geloof me maar, echt.

Toch verontrust het je natuurlijk dat er steeds meer ongelijkheid komt. Veel rijke mensen investeren niet eerlijk. Ze laten armen veel te veel betalen voor hun producten, dwingen mensen om hun spullen of diensten te kopen en ze speculeren met hun geld. En ze doen vast nog meer onzuivere dingen, maar ik ben geen expert op het gebied van geld. Dit vind ik al erg zat! Maar ik heb een idee bedacht om eerlijker met vermogen en geld om te gaan. Het is geen keurig uitgewerkt plan, maar gewoon een idee.

Ik dacht namelijk het volgende: vroeger had je dat alle geld dat er in omloop was, gestaafd moest worden door goudvoorraden bij de bank. Dat is nu allang niet meer zo en veel mensen denken dat dat erg is. Ik heb erover nagedacht en denk dat dat wel meevalt, omdat we toch wel vertrouwen hebben in de waarde van geld. Dat je bijvoorbeeld 80 euries moet neertellen voor een nieuwe printer, 1 euro voor een kilo spruitjes etcetera. Doordat iedereen daarop vertrouwt, blijft de waarde van het geld ongeveer gelijk. Ik heb het even niet over instabiele landen, want dan moet ik een boek schrijven, okee! Dus die goudvoorraad is volgens mij geen probleem.

Mijn idee

Mijn idee om te zorgen dat de macht die je krijgt, wanneer je vermogen toeneemt, wordt ingeperkt, is het volgende. Nu word je mede-eigenaar van een bedrijf, wanneer je je geld daarin investeert. Mensen vinden dat dat ook zo hoort, maar heb je er wel eens over nagedacht eigenlijk? Ik wel en toen dacht ik het volgende: als Piet geld in een bedrijf investeert, dan draagt hij al bij aan het welzijn van dat bedrijf en ook van de wereld. Dan hoeft hij niet ook nog eigenaar te zijn. Laat er een board van mensen zijn, die verstand hebben van zaken en van geld, die het bedrijf runnen en laat dat niet de investeerders zijn.

De beloning van investeerders én bestuurders is een leuk maar niet exorbitant salaris plus de genoegdoening dat je bijdraagt aan het welzijn en geluk van de mensen. Je krijgt bovendien een goede naam, als je de macht in een bedrijf op die manier scheidt: jij bent niet die rijke schijterd die konkelt om steeds meer geld te krijgen, maar iemand die gewoon geld heeft en daarmee de wereld vooruit helpt. Het is dan nergens meer voor nodig dat je vermogen zo belachelijk groeit en ook niet dat het bedrijf waar jij je centen ingepompt hebt.

De sfeer is dan beter in het bedrijf, de werknemers krijgen een beter salaris, er is stabiliteit want je zit niet meer zo in de stress dat je verplicht moet groeien en iedereen heeft een goeie reputatie. Ik weet dat er mensen zijn, die het daar niet voor doen, maar die moeten maar eens naar beneden zinken. Vind je ook niet? Het gaat niet om hebben en graaien in het leven, maar om samen delen en om samen genieten van het leven. Daar heeft iedereen recht op.

Voordeel is ook dat je niet meer hoeft te konkelen en corrupt te wezen om aan geld te komen. Dat je niet meer zo ontzettend hoeft te pushen ook om je zin te krijgen en om in de running c.q. bovenaan te blijven. Je hebt dan rust en tijd om van je leven te genieten en ik heb zo’n donkerpaars vermoeden dat zelfs miljonairs en miljardairs dat best aardig zullen vinden. Ik ben benieuwd wat jij hiervan vindt!

Cheers,

Sophy

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, die vrij van copyright zijn, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn weblog en facebook aanwezig zijn.

Twitter: @sophyvass   –   facebook/sophyvass   –   LinkedIn

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.