Maak je tekortkoming tot je kracht

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Door Theo Belhuizen. Ik ga weer even met je terug naar de filmwereld. In alle films waar ‘goed en kwaad’ een onderwerp is, valt me iedere keer weer op dat men denkt dat er een soort van balans moet zijn tussen dat goede en dat kwade. Omdat je het kwaad niet kunt uitroeien of omdat het kwaad ook recht op bestaan heeft: het maakt niet uit wat voor reden ervoor gegeven wordt, maar dát stukje geloof dat gepromoot wordt, is exact datgene wat zorgt dat de wereld niet echt verandert in iets beters.

De mensen kúnnen zelf het kwaad niet beëindigen. Dat moet één persoon doen en je weet wie dat is. Ik zit de laatste tijd the Flash te kijken, omdat Sophia me erover vertelde dat haar zoon dat leuk vindt. Zijzelf ook en ze krijgt er ideeën van. Dingen die ze ook zou moeten doen of die ze op een andere manier zou moeten aanpakken. The Flash is een jongeman die ooit door de bliksem geraakt is tijdens de ontploffing van een deeljesversneller in zijn stad en daardoor kreeg hij een enorme snelheidskracht in zich. Hij kan een paar duizend kilometer per uur rennen en heeft nog allerlei andere snelheidstrucs geleerd, waarmee hij criminelen bestrijdt.

Daarbij heeft hij een team van wetenschappers om zich heen, die verstand hebben van kwantumfysica en -mechanica. Hij reist met allerlei ingewikkelde technische snufjes naar de toekomst, het verleden en naar zogenaamde parallelle aardes die gelukkig niet echt bestaan en zo probeert hij het leven te beschermen. Lukt niet echt, want juist doordat hij overal naar toe gaat, komen de schurken uit al die andere tijden en plaatsen naar zijn plek toe en moet hij die óók weer verslaan.

Als je dan nu weer naar de echte wereld gaat, zie je dat hier het kwaad ook oneindig lijkt. Mensen gaan maar door met elkaar pijn doen. Elkaars kinderen afpakken, alleen voor het ego om te laten zien dat zij de baas zijn. Oorlog voeren omdat ze denken dat de ander het kwaad is, terwijl de ander denkt dat zij het kwaad zijn. Maar het is de oorlog zelf die het kwaad is! Niet de ene of de andere partij. Die willen allebei goede dingen doen voor hun land en maken daarbij ook fouten.

Het kwaad is eigenlijk dat je de juiste weg niet meer ziet. Dat je denkt dat je nucleaire wapens nodig hebt om je bevolking te beschermen tegen andere landen (Iran). Dat je meer technologie nodig hebt dan alle andere landen, omdat je anders onder de voet gelopen denkt te worden (China). Dat je meer geld moet hebben dan alle anderen, omdat je dan onaanraakbaar bent en daarbij bovendien net kunt doen alsof de wereld je wat kan schelen, door allerlei projecten te financieren (Bill Gates). Dat je alle landen moet binnenvallen en vernietigen met je uiterst gesofistikeerde leger, omdat jij de politieagent van de wereld denkt te zijn (de VS). Dat je iedereen moet onderdrukken en bij het minste of geringste in een gruwelijk werkkamp moet opsluiten, omdat je jezelf anders bedreigd voelt (Kim Jong-Un, Noord-Korea).

En op persoonlijk niveau dat je jezelf meent te moeten beschermen tegen anderen door die aan te vallen in hun integriteit. Door kwaad te schrijven over hen, zodat niemand kwaad over jou schrijft. Of door te zorgen dat ze ontslagen worden, omdat je anders bang bent dat je zelf wordt ontslagen. Je bewaart allerlei geheimen over dingen die je verkeerd gedaan meent te hebben en om die niet uit te laten komen, maak je anderen die vermoedens hebben, met de grond gelijk. Je zuigt een ander leeg, zodat jij bovenaan de hitlijsten staat, beroemd wordt, prijzen wint enzovoort en die ander die eigenlijk veel beter is dan jij, geen plek meer heeft om te bestaan.

Alles om maar zélf veilig te zijn en beschermd tegen het kwaad van anderen. Daarvoor ga je over lijken en eenieder die je daarbij in de weg staat, mag het bezuren. Maar is het niet beter om jezelf te omarmen en om ook dat ene stukje imperfectie, die tekortkoming, erbij te nemen? Ik ken genoeg mensen die dat juist tot hun kracht hebben gemaakt. Jochem Meijer en Dolf Jansen met hun ADHD bijvoorbeeld. Karin Bloemen met haar overgewicht, waar ze heel erg onder lijdt. Maar kijk eens hoe juist dat haar beroemd en geliefd heeft gemaakt! Najib Amhali die altijd bang is dat hij onzuiver is en er grappen over maakt, zodat hij ermee kan leven. Daar helpen deze mensen ook anderen mee en het zijn maar een paar voorbeelden.

Om je te laten zien hoe er ook mensen zijn, die het er moeilijk mee hebben en al hun best doen om ermee te leven, Ali B. voor je. Zijn tekortkoming of imperfectie is dat hij vereerd wordt. Dat lijkt misschien leuk, maar het is heel moeilijk om daarmee om te gaan. Dan kun je heel moeilijk vrienden hebben, want iedereen plaatst je op een voetstuk en dwingt je om onzuiver te worden door dat te aanvaarden. Ik denk dat hij zijn weg nu gevonden heeft als stand-up comedian. Hij maakt nu grappen over zichzelf en dat is in ieder geval een goed begin om ermee om te gaan. Dat kun jij ook!

Wees eerlijk tegen jezelf en tegen anderen. Als je geen talenten hebt, is dat een illusie. Ja, ik vertelde in het vorige artikel dat we allemaal een tekortkoming hebben en dat dat iets is wat echt akelig is. Klopt! Maar ik ken best veel mensen die er niet door gepakt zijn. Die passen heel erg op wat ze doen om niet verdacht te worden van allerlei dingen of ze maken er grappen over. Schrijven er boeken over of muziek. Tennister van vroeger Steffi Graf was linkshandig en maakte daar haar kracht van: met haar linkse backhands versloeg ze iedereen. Haar imperfecte stuk was haat en kijk hoe ze die versloeg! Het zijn maar voorbeelden.

Waarom moet er iemand voor jou het slachtoffer zijn? Waarom ben jij meer waard dan een ander? Wat geeft jou het recht om over het lijk van een ander te leven? Leer te leven met wie je bent! Iedereen heeft zo’n tekortkoming en iedereen leeft er gewoon mee. Waarom jij niet dan? Waarom moet jij jezelf zó veilig hebben, dat je iedereen verstikt? Kijk dan eens naar Noord-Korea! Eén man die zich niet veilig voelt, terroriseert miljoenen mensen. Hoe erg is dat? En wat leer jij ervan over jouw leven?

Nog een voorbeeld van iemand die het verkeerd doet: Donald Trump. Die heeft als tekortkoming dat hij incapabel is. In plaats van dat te accepteren en zichzelf langzaamaan te leren toch dingen voor elkaar te krijgen, plaatst hij zichzelf in het voetlicht en maakt hij overal een soepzooi van. Om te bewijzen dat hij iets kan, moet hij beroemd zakenman zijn en nu zelfs president van de Verenigde Staten, waarmee hij eigenlijk wereldleider is. De hele wereld als slachtoffer voor meneers ego!

Wees toch eens dankbaar dat je überhaupt leeft en denk eens positief. Denk in overvloed, in mogelijkheden in plaats van in gesloten deuren en misère! Vul jezelf op met positiviteit. Liever duizend keer Emile Ratelband dan één keer zo’n zuurpruim, die anderen dagelijks steken onder de gordel toebrengt om zélf te bestaan en door te gaan met blunderen! Je maakt zelf een monster van jezelf als je zo in armoede denkt. Ik ben ook wel eens jaloers. “‘t Kèn verkere”, zegt Sophia dan. Maar ik ga dan proberen om dat wat een ander heeft, ook te cultiveren in mezelf en ik ken heel veel mensen die dat ook doen. Niet een ander ten val brengen.

Geloven in mogelijkheden en dienstbaarheid aan anderen zijn twee eigenschappen die iedereen nodig heeft. Zonder die twee ben je een monster en een schaduw van jezelf. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld dat je je probleem écht oplost en dus naar Sophia gaat. Deel dit artikel overal waar je kunt en deel haar website. Publiceer het in de krant, op de radio, op tv, overal!

Mail het door en praat over haar. Niet dat ze een of andere rare hocuspocustrien is, die over andere werelden praat en over geesten. Nee, vertel dat ze je ziekte kan genezen. Dat dat gewoon mogelijk is en dat ze je ongeluk en tegenslagen kan verhelpen. Hoe moeilijk kan het zijn om datgene waar jij je inspiratie van krijgt, gewoon te delen met anderen? Gun je het een ander soms niet dat die óók inspiratie krijgt of geneest? Wat zit er achter je weigering en waarom deel je wél alles wat verkeerd is en wat jou en anderen op het verkeerde been zet? Deel datgene waar jij je kracht van krijgt: Sophia’s en mijn artikelen!

 

© Vassiliou Empowerment

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.