Leven in een oud lied

Leven in een oud lied

Laatst kwam dat Grieks-Nederlandse tijdschrift To Lychnari weer uit en er stond in …. een dodelijk artikel over het prachtige, bijna 100 jaar oude lied Misirlou. Dat lied wordt dus overal over de hele wereld gespeeld en gezongen in een heleboel talen en iedereen houdt ervan! Nou, het was nog maar te bezien of dat nummer wel echt Grieks was, mopperde de schrijver en nou, Griekse populaire muziek dat was maar ordinaire rommel. Het was nog een Griek ook die het geschreven had.

Gespeeld met westerse instrumenten, zoals drums in plaats van zo’n leuk darrabucca-trommeltje en met elektrische gitaar. Erger kon gewoon niet, zo vond hij. Nee, want de hele wereld leeft in de 21e eeuw en Griekenland moet in z’n dooje uppie terug naar de middeleeuwen, niet? Kijk, ik hou óók van traditionele instrumenten en kan intens genieten van zeer artistieke muziek. Maar als je in een muziekclub werkt en naast Griekse ook buitenlandse muziek speelt, is zo’n trommeltje verrekte onhandig! En een lekker rocknummer kun je ook op je buik schrijven zonder elektrische gitaar. O ja en het lied is gewoon Grieks hoor. Nicólas Roubánis heeft het geschreven. Ik heb niet met de man geknikkerd, maar dat was geen Turk en ook geen Chinees met die naam.

Verder maken Grieken net zo goed popmuziek als Japanners of Afrikanen. Die moet je toch kunnen spelen in zo’n club? En hoe denk je dat Nederland zou reageren als er in een bekend Nederlands tijdschrift in – noem ‘es wat – Australië een giftig stuk stond over André Hazes, waarin de hele Hollandse muziek over de knie gelegd werd? Niet erg positief, wel? Ik heb net een CD van The Ladies of Soul voor in de auto. Hollandse artiesten hoor, keigoed vind ik ze. Duzzz ik zag een aankondiging van het dodelijke artikel in To Lychnari op Facebook staan en heb mezelf daar éven sappel gemaakt. Een reactie kreeg ik niet. Wel een uitnodiging om hun pagina leuk te vinden.

Nee joh, zoiets vind ik niet leuk. Schrijf eens over wat Griekenland echt is en hou eens op met dat cultuurtoontje. Dat doen ze daar altijd hoor. Bang dat Nederlanders ons anders niet meer als bakermat van de cultuur zien. Juist wél! De nieuwste I-phone (11, geloof ik) was twee maand geleden in één dag uitverkocht in Griekenland! We zijn een levend en bij-de-tijds volk vol humor, waarvan je ziekte van Crohn instant geneest! En alles waar je last van hebt trouwens. Waarom denk je dat ik af en toe Griekse grappen maak? Dan ben je al een stuk genezen als je in m’n praktijk komt om beter te worden. Ja!

Hier heb ik iets moois voor je! Een heuse SKA-versie van Misirlou, dat overigens gaat over een ongelofelijk mooie Egyptische vrouw. Door een man die haar daarvandaan wil ontvoeren. Tra-nen-trek-kend vrolijk! Je weet nog wat SKA was hè? Daar moest je op springen in plaats van dansen en die band Madness uit de jaren ’80 was er fabuleus goed in. Het komt eigenlijk uit Jamaica. O ja en ze heten dus Yellow Umbrella.

 

 

 

 

© Natassa Vassiliou

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.