Laatste oorzaak voor overgewicht: verdriet

Laatste oorzaak voor overgewicht: verdriet

Ja verdriet! En tegenslagen, rampen, ongeluk en liefdeloosheid. Daar word je beslist ook dik van of juist mager, dat kan ook! Dan kwijn je weg van verdriet, terwijl andere mensen er juist helemaal opgeblazen van raken. Bewijs? Op de weinige momenten in mijn leven dat ik het even leuk had, viel ik gelijk als een gek af. En: niet alleen ik, maar dit overkomt echt ladingen mensen. Ik leg uit hoe het komt en wat je eraan kunt doen, want daar gaat het uiteindelijk om, nietwaar? 

In Griekenland was ik altijd redelijk slank en in ieder geval netjes op gewicht. Daar waren de mensen veel aardiger voor me dan hier, waar ik constant uitgescholden werd voor onhandig, incapabel, dwars, excentriek en hopeloos. Het kwam niet door het klimaat en ook niet door het vele lopen dat ik daar deed: die dingen hebben op mij totaal geen invloed en ik vraag me af hoeveel invloed ze hebben op anderen. Mensen hongeren zichzelf uit en gaan dan ook nog rennen. Ja logisch dat je dan afvalt: je woont jezelf immers helemaal uit! En daarna kom je weer aan, want je bent hartstikke liefdeloos voor jezelf en daar vindt je lijf niks an. Spieren kweken is iets heel anders dan een mooi figuur hebben en het is goed om die twee eens uit elkaar te halen! Sporten doe je voor de spieren en om af te vallen of aan te komen, zorg je voor een liefdevolle omgeving en leef je gezond. Dieet is een Grieks woord (δίαιτα, dhíeta), dat in het oud-Grieks ‘leefstijl’ betekende en niet alleen maar voedingsstijl!

Nu kan ik héél gemakkelijk een vlammend betoog houden over hoe geweldig en prachtig slank je wel niet wordt zonder verdriet. Maar wat als je nu wél veel verdriet hebt? Als je nu eens géén lieve mensen om je heen hebt? Als je altijd pech hebt en tegenslagen? Dat is moeilijk hè, ik weet er alles van. Mij is ook letterlijk alles afgepakt en ik heb alleen maar narigheid en boosheid om me heen. Alle andere oorzaken om af te vallen ben ik bij langsgegaan, maar daar ligt het overgewicht niet aan: mijn leven moet leuk worden. Dat komt omdat je maar steeds een verstoorde natriumbalans hebt, zolang je te weinig leukigheid om je heen hebt. Dan hou je vocht vast en dat maakt je dik. Of je laat juist alle vocht los, waardoor je mager wordt. Natrium heb je nodig om je goed te voelen. Bij een tekort én een teveel aan dit stofje raak je depressief en verdrietig. Dus:

 

  • natriumbalans: check
  • voeding: check
  • vitamine B12: check
  • beweging: check
  • hormonen: check

 

Wat ik ook doe met deze dingen hierboven: afvallen ho maar hoor! De énige omstandigheid waarin ik ooit afgevallen ben, is altijd weer geweest dat ik heel éventjes niet zo ontzettend veel tegenslagen had. Dat ik niet zo ontzettend uitgescholden, gepest en gekleineerd werd. Dat ik éventjes een beetje geld had, dat mijn kinderen het éventjes leuk hadden op school enzo. Een paar dagen geleden zei iemand tegen me: “Als je verdriet hebt, val je echt nóóóoóit af!” en dat is gewoon correct. Aangezien het leven dus gewoon voor geen meter meewerkt en wél gigantisch tegenwerkt, moeten we zelf zorgen dat er warmte, liefde en blijheid is. Veel mensen – vooral vrouwen – doen dat door te gaan snoepen of shoppen. Maar dat is surrogaatliefde! Je komt niet aan van het snoep – tenzij je vette hap eet, maar dat doe je meestal niet in zo’n geval – maar je voelt je wel heel schuldig en van shoppen gaat je geld op. Het is een manier om éven een positieve kick te krijgen, maar dat is niet genoeg om op een goed gewicht te komen! We moeten wat dieper graven en dat gaan we dus doen.

Als je een nare partner hebt, staat die een goed gewicht in de weg. Het klinkt rot, maar is wel waar! Als je gezond en gelukkig wilt zijn, moet je geen negatieve partner en andere mensen om je heen hebben. Niet te dichtbij in ieder geval en er moeten ook leuke mensen zijn. Al is het maar op sociale media! Je moet er niet aan gaan hangen, maar als er een paar mensen zijn op Facebook, Twitter of waar ook, die eens wat aardigs tegen je zeggen, gaan je hersenen van die vrolijke stofjes aanmaken. Dopamine en serotonine! En vervolgens moeten ze die stofjes blijven aanmaken en rondsturen, zodat je je in het algemeen geliefd voelt. Want dat is de basis: je moet je geliefd voelen om op gewicht te komen en dat gevoel moet écht zijn, niet hypocriet of nep. Ik heb op Twitter een positieve groep mensen gevonden, waar ik heel erg blij mee ben. Veel mensen heb ik niet in mijn leven, maar in ieder geval zijn er niet meer veel negatieve. Als je dat bereiken kunt, ben je al een hele stap op weg en dat zul je echt merken op de weegschaal! Maar om je hersenen te vertellen dat ze meer natrium moeten opnemen en rondsturen en meer dopamine en serotonine moeten aanmaken, heb je een behandeling van mij nodig. Ik ben immers de hersenvrouw!

Wees niet bang om bij een negatieve partner weg te gaan! Wat heb je aan iemand die jou de hele tijd leegtrekt en nog kleineert ook? Jij bent ALLES waard! Alles, zei ik en dat meende ik. Alles wat goed is, dat ben jij waard (en ik ook). Als je kinderen onredelijk zijn, neem dan even een time-out en doe dat bij iedereen die even niet zo leuk is. Er komt vanzelf wel evenwicht in en je leert vanzelf wel beter omgaan met mensen die niet altijd zo gemakkelijk zijn. Je mag eerst even aan jezelf denken, want het is nog niet zo heel eenvoudig hoor, om zelfvertrouwen te kweken! Gooi dus maar iedereen uit je leven, die jou niet erkent, respecteert, eert en die niet om je geeft. Al die jaloerse mensen die je niets gunnen: weg ermee! Ook als dat je huisarts is of als men op de school van je kinderen lelijk tegen je kinderen en jou doet, praat erover of laat ze naar een positievere school gaan. Zo vaak heb ik meegemaakt dat dat werkte voor kinderen!

Hoe je ermee begint, is niet zozeer dat je probeert van nu af aan gezond te eten. Het mag wel hoor, maar het werkt beter als je eerst eens doet waar je zin in hebt! Heb je zin in een hotdog? Dan neem je die! Heb je zin in een wandeling? Dan maak je die! Heb je zin om even een dagje niet te koken? Dan haal je een pizza of Chinees ofzo. Houdt je gezin van vlees, maar eet jij graag af en toe vegetarisch? Kook dan af en toe een beetje eten apart voor jezelf! Zo leer je jezelf dat er ruimte is voor wat jij graag wilt. Voel je maar steeds minder schuldig als je iets voor jezelf doet of ruimte neemt voor jezelf. Dan ga je vanzelf hunkeren naar gezond eten, naar regelmatig leven en dan wil je ook weer van alles aan anderen geven. Wat je ook kunt doen, is een CD of een YouTubefilmpje opzetten of je eigen stem opnemen en laten afdraaien met allemaal complimenten. Kijk maar eens of het werkt! Alleen de humor al dat iemand je urenlang complimenten zit te maken, is geneeskrachtig.

Nog een hele belangrijke: probeer te ontspannen. Dat doe je ook weer door je schuldgevoel steeds kleiner te laten worden, door jezelf de ruimte te geven in je leven en ja, ik heb ook een oefening. Als je een baan hebt met veel moeilijke collega’s, kijk dan eens of je jezelf kunt afschermen, door op een andere plek te gaan zitten bijvoorbeeld. Of dat je misschien overgeplaatst kunt worden of zelfs een andere baan kunt vinden. Onderzoek de mogelijkheden maar eens en dat kun je met alles in je leven doen: rustig erover nadenken en bekijken of er een oplossing is voor stressvolle zaken. O ja heel belangrijk: praat hier beslist niet over met mensen die je niet alles gunnen! Bel me maar op, zodat ik je hersenen kan informeren dat je nu op gewicht wilt zijn en altijd vrolijk en geliefd wilt zijn. Met dat je leven steeds minder verdrietig en steeds positiever wordt, kom je ook op gewicht. Wat ook een handje helpt, is muziek!

Dit is een Spaans-joods lied. Ladino heet het dialect waarin gezongen wordt en Yorgos Dalaras zingt het voor je, samen met het Symfonische Orkest van Israel. Avre tu puerta cerrada: open je gesloten deur:

 

 

 

 

© Natassa Vassiliou

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.