header
Koeien in een voedselbos

Koeien in een voedselbos

Dit is een artikel van mei 2018, dat ik van mijn website moest afhalen omdat ik achternagejaagd werd. Nu kan het er weer op, want het was een mooi artikel over iets goeds voor de nabije toekomst. Sinds we hier in Friesland wonen en we altijd langs grote weiden vol koeien en schapen rijden om in de stad te komen, heb ik me iets afgevraagd: wáárom staan er geen bomen in de wei? Of een overdekte plek, waar de dieren kunnen schuilen wanneer het regent. Er staan zelfs geen treurwilgen meer tussen verschillende weiden in, zoals vroeger.

Ik hoorde eens van een rel tussen iemand die een paardenwei had en diens buren. De paardeneigenaar wilde een overdekte plek in de wei neerzetten, maar de buren dienden een klacht in bij de gemeente, omdat ze dan minder mooi uitzicht hadden. Ik dacht dus dat er op het platteland geen beschutte plekken waren, omdat er dan buren gingen zeuren. Nee, het ligt anders: het is beleid. Jawel.

Iemand heeft een keer bedacht dat in een wei alleen maar gras mocht staan en daarop alleen koeien of schapen. Toen gingen alle boeren het op die manier doen, omdat ze waarschijnlijk allerlei subsidies en toestanden kregen, als ze met de mode meegingen. Ze dachten vast ook wel dat het een verbetering zou kunnen zijn. Dieren staan in de stromende regen ‘gewoon’ buiten en dan wordt gezegd dat dat goed voor ze zou zijn. Toch gaan dieren die vrij in de natuur leven, schuilen tegen de regen … en vind ik die arme koeien en schapen er maar zielig en verlopen uitzien, zo helemaal nat. En nee, dat ligt niet aan mij, lees maar eens verder!

Vorig jaar heb ik een abonnement gewonnen op de NRC en daarin stond dit weekend een mooi artikel: “Bomen moeten terug op het land”. Dat is iets wat verandert in de maatschappij en wat op mijn blog mag, dacht ik. Wat blijkt uit onderzoek? Als je op intelligente wijze bomen plant in een koeienwei, heb je nog altijd goed gras én daarnaast fruit of noten van die bomen. Plus dan hebben de dieren beschutting tegen de felle zon. De regen werd er niet genoemd, maar dat doe ik dan nog maar even.

voedselbos-varkens
Mooi toch? Een voedselbos!

Je moet wat meer moeite doen om het gras altijd goed te houden. Maar regenwater verdwijnt in de grond, doordat die poreus wordt door de boomwortels. Nu loopt het weg de sloot in en gaat het gras gelijk dood als het even niet regent. De koeien geven gratis mest en zo is het een mooi idee voor duurzame landbouw. De grond raakt ook veel minder snel uitgeput op deze manier. Bovendien kun je gewassen planten, die elkaar beschermen tegen wind en er gewoon iets prachtigs van maken. Dat wordt een voedselbos genoemd: een combinatie van weideland en bos. Het idee komt uit Brazilië.

Er zijn allemaal testboerderijen overal in Europa om deze manier van landbouw bedrijven te testen voor algemeen gebruik. Wat niet in het artikel stond, maar wel gaat gebeuren als deze nieuwe manier van landbouw algemeen wordt, is dat het land er anders uitziet. Boomrijke weiden met daartussen koeien en schapen! En daartussen ook akkers met granen en groentes. Wie weet mogen dan zelfs de varkens weer eens hun stal uit! Zoals hier rechts op het plaatje.

Ik denk dat het een prima manier is om op een moderne en efficiënte manier terug naar vroeger te gaan, toen alles natuurlijk was. De bomen verrijken de grond en ook de lucht, de dieren zijn blij en geven daardoor waarschijnlijk betere melk en beter vlees af, plus het ziet er ook mooier uit. Dat is een héél ander idee dan koeien en varkens in stallen van meerdere verdiepingen poten!

Veganisme is niet zo’n heel goed dieet voor mensen. We hebben in ieder geval melkproducten, eieren en kaas nodig en eigenlijk kunnen we af en toe ook een keer wat vlees of vis gebruiken. Of je het nou leuk vindt of niet – en ikzelf vind het jammer -, het is een feit en dat weet je zelf ook wel als je veganistisch bent. Vegetarisch zijn gaat nog, maar ook dan moet je goed letten op je ijzergehalte. Daarvan hangt je gehalte aan vitamine B12 af, zoals ik altijd vertel (omdat het een feit is) en het kan wel, maar het is toch een hoop gedoe. Als de dieren die we opeten of melken, een goed leven gehad hebben en toch ook wel iets langer mogen leven dan die povere drie tot zes maandjes van nu, hoef je je niet meer schuldig te voelen als je af en toe vlees eet.

 

 

© Sophia Vassiliou

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu