Koeien in een voedselbos

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Sinds we hier in Friesland wonen en we altijd langs grote weiden vol koeien en schapen rijden om in de stad te komen, heb ik me iets afgevraagd: wáárom staan er geen bomen in de wei? Of een overdekte plek, waar de dieren kunnen schuilen wanneer het regent. Er staan zelfs geen treurwilgen meer tussen verschillende weiden in, zoals vroeger.

Ik hoorde eens van een rel tussen iemand die een paardenwei had en diens buren. De paardeneigenaar wilde een overdekte plek in de wei neerzetten, maar de buren dienden een klacht in bij de gemeente, omdat ze dan minder mooi uitzicht hadden. Ik dacht dus dat er op het platteland geen beschutte plekken waren, omdat er dan buren gingen zeuren. Nee, het ligt anders: het is beleid. Jawel.

Iemand heeft een keer bedacht dat in een wei alleen maar gras mocht staan en daarop alleen koeien of schapen. Toen gingen alle boeren het op die manier doen, omdat ze waarschijnlijk allerlei subsidies en toestanden kregen, als ze met de mode meegingen. Ze dachten vast ook wel dat het een verbetering zou kunnen zijn. Dieren staan in de stromende regen ‘gewoon’ buiten en dan wordt gezegd dat dat goed voor ze zou zijn. Toch gaan dieren die vrij in de natuur leven, schuilen tegen de regen … en vind ik die arme koeien en schapen er maar zielig en verlopen uitzien, zo helemaal nat. En nee, dat ligt niet aan mij, lees maar eens verder!

Ik heb vorig jaar een abonnement gewonnen op de NRC en daarin stond dit weekend een mooi artikel: “Bomen moeten terug op het land”. Dat is iets wat verandert in de maatschappij en wat op mijn blog mag, dacht ik. Wat blijkt uit onderzoek? Als je op intelligente wijze bomen plant in een koeienwei, heb je nog altijd goed gras én daarnaast fruit of noten van die bomen. Plus dan hebben de dieren beschutting tegen de felle zon. De regen werd er niet genoemd, maar dat doe ik dan nog maar even.

Je moet wat meer moeite doen om het gras altijd goed te houden, maar regenwater verdwijnt in de grond, doordat die poreus wordt door de boomwortels. Nu loopt het weg de sloot in en gaat het gras gelijk dood als het even niet regent. De koeien geven gratis mest en zo is het een mooi idee voor duurzame landbouw. De grond raakt ook veel minder snel uitgeput op deze manier. Bovendien kun je gewassen planten die elkaar beschermen tegen wind en er gewoon iets prachtigs van maken. Dat wordt een voedselbos genoemd: een combinatie van weideland en bos. Het idee komt uit Brazilië.

Er zijn allemaal testboerderijen overal in Europa om deze manier van landbouw bedrijven te testen voor algemeen gebruik. Wat niet in het artikel stond, maar wel gaat gebeuren als deze nieuwe manier van landbouw algemeen wordt, is dat het land er anders uitziet. Boomrijke weiden met daartussen koeien en schapen! En daartussen ook akkers met granen en groentes. Wie weet mogen dan zelfs de varkens weer eens hun stal uit!

Ik denk dat het een prima manier is om op een moderne en efficiënte manier terug naar vroeger te gaan, toen alles natuurlijk was. De bomen verrijken de grond en ook de lucht, de dieren zijn blij en geven daardoor waarschijnlijk betere melk en beter vlees af, plus het ziet er ook mooier uit. Dat is een héél ander idee dan koeien en varkens in stallen van meerdere verdiepingen poten!

 

© Vassiliou Empowerment

2 Comments

 1. Mooi artikel! Zit er zelf als biologisch melkveehouder ook over na te denken. Een paar vragen: 1 zag het veenweide gebied er ook zo uit? 2 waar baseer je dat op? 3 als het zo een goede oplossing is, waarom doen niet alle boeren dat dan? groeten Corné Oudshoorn

  1. Dank je wel Corné! En sorry dat ik je reactie nu pas zie. Leuk dat je dat wilt doen met je melkveehouderij!
   Helaas weet ik niets inhoudelijks over dit onderwerp. Ik vond het ergens en deelde het hier omdat ik het zo leuk vond. Veengrond is nogal arm he? Ik weet niet of je daar een klein bos kunt planten of een boomgaard.

   Het is een oud principe dat nu opnieuw wordt toegepast, zo heb ik begrepen. Voor tientallen jaren was het juist allemaal open weide zonder bomen en iedereen heeft het nu zo, denk ik. Het is een fikse aanpassing om een voedselbos te maken, tenminste dat denk ik als leek!
   Maar geweldig dat je dit wilt gaan doen en ik wens je er heel veel succes mee!

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: