Kleine hersenen, maar van groot belang

Kleine hersenen, maar van groot belang

Aan een heel aantal hersencentra heb ik een artikel gewijd, maar nog niet aan de kleine hersenen. Toch zijn die uiterst belangrijk en dus maak ik er vandaag tijd voor! Je kleine hersenen bevinden zich helemaal achterin je hoofd, vlak boven je nek. 

 

Wat de wetenschap over je kleine hersenen weet, is dat die zowel je gedrag als je motoriek regelen. Uit mijn eigen onderzoek is bovendien gebleken dat dit hersencentrum net als je grote hersenen (bovenop je hoofd, zie afbeelding) in tweeën te verdelen is: een linker stuk en een rechter stuk. Het is voor mij redelijk gemakkelijk om zulke dingen te onderzoeken, want ten eerste heb ik mijn leven lang op alleen mijn linker hersenhelft moeten leven; ten tweede ken ik iemand, die alleen een rechter hersenhelft had. Verder heb ik dankzij mijn praktijk een heleboel voorbeelden van mensen, die stukjes hier en daar missen. Alles past perfect in elkaar.

Wat heb ik dus ontdekt? Dat het rechterstuk van je kleine hersenen je motoriek reguleert. Als dit stuk hersenen goed functioneert, kun je nooit lichamelijke klachten krijgen. Ja, zelfs als je alleen maar junkfood eet! Ik heb het meegemaakt en het is echt waar. Psychische ziektes kun je hiermee wel oplopen, maar nooit lichamelijke.

Werkt het linkerstuk van je kleine hersenen helemaal goed, dan kun je nooit psychische klachten oplopen. Dit hersencentrum reguleert namelijk je gedrag. Hoeveel spanningen, angsten, verdriet en stress je ook moet meemaken: je blijft psychisch altijd in evenwicht. Dit kun je aan mij zien, want ik ben er het levende voorbeeld van. Er is héél hard geprobeerd door een paar uiterst negatieve figuren om mij psychische labiliteit in de schoenen te schuiven, maar dat is helemaal mislukt. Lichamelijke klachten heb ik wel en dat klopt met wat ik ontdekt heb.

Het zit eigenlijk als volgt in elkaar. Het rechterdeel van je kleine hersenen stuurt je motoriek aan. Werkt dit allemaal zo’n beetje, dan kun je bijvoorbeeld tekenen, ben je handig met gereedschap en in de tuin en ben je ook lenig en snel. Bij onhandige mensen is er dus een klein beetje schade aan de kleine hersenen. Ik heb ontdekt dat zoiets op een MRI-scan in ieder geval niet zichtbaar is. Dat is allemaal maar heel beperkt. Het kan zijn dat een CAT-scan of een foto meer duidelijkheid geeft, maar ik betwijfel het ten zeerste, want je ziet er echt niet veel op. Om wetenschappelijk te bewijzen dat bepaalde hersendelen wel of juist niet goed werken, moet je met sensoren op gaan zitten en dan allerlei stimulansen op je afgevuurd krijgen. En dan nog is het heel moeilijk vast te stellen. Ik kan zelf mensen scannen en dat is in veel gevallen erg handig!

Het linkerdeel van je kleine hersenen stuurt je gedrag aan. Dat betekent dat je daar de volle controle over hebt, als dit hersencentrum goed werkt. Dan kun je je verbaal goed uitdrukken en je weet jezelf een houding te geven. Het is ook heel gemakkelijk om te leren jezelf goed te presenteren met een sterke linkerkant van je kleine hersenen. Uiteraard hangt verbaal vermogen ook af van andere hersengebieden (van Broca en Wernicke), maar als je kleine hersenen niet meewerken, zeg en schrijf je af en toe dingen die je niet bedoelt. Het reguleren van je gedrag, dus bijvoorbeeld jezelf anders opstellen in sociale omgevingen, is een stuk moeilijker als je hier wat schade hebt. Je kunt dan ook gedragsstoornissen of andere psychische ziektes oplopen.

 

Genezen gebeurt met aansturing van je kleine hersenen

Als je nu de linkerkant van je kleine hersenen weer aan de praat krijgt, word je emotioneel weer stabiel. Psychische ziektes of klachten genezen dan, want je kleine hersenen van de linkerkant sturen psychische genezing aan. Je zult zien dat je je dan ook weer beter kunt uiten in woorden, mocht je beelddenker zijn! Je kunt emoties beter verwerken en voelt niet de hele tijd letterlijk iedereens gedachten en gevoelens aan en je voelt je ook weer vrolijker. Je kunt beter relativeren, want in je linker hersenhelft zit ook je gevoel voor humor en die helpt enorm bij alle genezing!

Krijg je de rechterkant van dit hersencentrum weer aan het werk, dan ga je genezen van lichamelijke ziektes. Zoals je bij mij gezien hebt, kun je ook wel genezen zonder die kleine hersenen, maar dan gaat het ontzettend moeizaam allemaal. Soms krijg je ook weer nieuwe ziektes terug, als je er één gestopt hebt. Pijn verdwijnt, want dit stuk kleine hersenen stuurt je thalamus aan. Die zit middenin het limbische systeem op het rechterplaatje hierboven en zorgt ervoor dat je hele lichaam genoeg voedingsstoffen krijgt. Als dat het geval is, word je niet ziek en ga je ook genezen van ziektes of lichamelijke klachten die je al had.

 

Hoe zorg je nu dat je kleine hersenen goed werken?

Als je met één van de dingen die ik hierboven genoemd heb, moeite hebt, kan het zijn dat je kleine hersenen niet optimaal werken. De oorzaak is in ieder geval iets wat je meegemaakt hebt: een shockervaring of een trauma of meerdere hiervan. Zoals ik altijd zeg, hoeft dat niet een vreselijke ervaring geweest te zijn! Schrikken van een flinke sneer kan al voldoende zijn om een stuk hersenen plat te leggen, waardoor je klachten krijgt. Verder kan het een ongeluk zijn, een val of een traumatische gebeurtenis. Ik help je die te verwerken in een of meer consulten, door die zelf voor je te verwerken. Dat gaat snel en pijnloos en dan kun je er daarna weer over praten, mocht dat onmogelijk geweest zijn. Het hoeft trouwens niet, maar je zult merken dat de pijn of de emotie eraf zijn na mijn behandeling en dat je klachten dan al verminderen.

Verder kan het zijn dat ik je voedingsadviezen geef of je vraag bloed te laten prikken bij de huisarts om te zien of je een tekort of een teveel aan bepaalde vitaminen, mineralen of andere stoffen hebt. Dan gaan we eraan werken om die weer op peil te krijgen.

© Vassiliou Empowerment

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.